Τι μου έμαθαν οι Απαράδεκτοι

Απαράδεκτοι
Advertisement

Απαράδεκτοι. Μία σειρά σταθμός για την Ελληνική τηλεόραση, μία σειρά που καταστεί κάθε σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης γραφικό και κουραστικό. Ήταν το έτος 1991 όταν η Δήμητρα Παπαδοπούλου έγραψε το σενάριο μίας εκ των  πιο έξυπνων και ιδιοφυών σειρών της ελληνικής τηλεόρασης. Αστείρευτο χιούμορ, βιτριολικές ατάκες αλλά και νοήματα ζωής…

Advertisement

Σπουδαιότητα σειράς

Δε χρειάζεται να γράψω πολλά, η σειρά παραμένει μία από τις πιο ιστορικές και διαχρονικές της τηλεόρασης και όσο περνάνε τα χρόνια η δημοτικότητά της αυξάνεται. Ο ευφυής τρόπος με τον οποίο η Δήμητρα Παπαδοπούλου καυτηρίαζε αντιλήψεις, ήθη και νοοτροπίες της εποχής, γεννάει σκέψη και προβληματισμούς ακόμα και σήμερα.

Τι μου έμαθαν

Μου έμαθαν πως η παρέα και οι φίλοι είναι αυτά που έχουν αξία στη ζωή, ούτε οι κοσμικότητες, ούτε η επιφανειακή ζωή πολλών “πετυχημένων” που μέσα της κρύβει ατελείωτα δράματα και μοναξιά. Γιατί μου έδειξαν πως ένας άνδρας όπως ο Βλάσσης με φορεμένη τόσο πολύ τη μάσκα του  “μάτσο” άνδρα και του γυναικά, αγαπάει τον gayφίλο του Γιάννη και μένει μαζί του, χωρίς να αισθάνεται καμία απειλή για τη σεξουαλικότητα και τον ανδρισμό του.

Ένα τρανό παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως όταν ξέρεις ποιος είσαι δεν πολεμάς τον άλλον, διότι δεν αισθάνεσαι να δέχεσαι απειλή από εκείνον.  Φωνάζει και νοιώθει έχθρα μόνο εκείνος που ενδόμυχα φοβάται. Μου έδειξε πως μπορείς εύκολα να δημιουργείς γλυκανάλατα επεισόδια, αλλά το να καυτηριάσεις κακές νοοτροπίες και συμπεριφορές μία κοινωνίας χωρίς να χαϊδεύεις τα αυτιά, θέλει τόλμη και θάρρος.

Κάτι μου λέει πως οι Απαράδεκτοι θα είναι πάντοτε επίκαιροι, αξεπέραστοι, μοναδικοί… θα μας θυμίζουν πως κάποτε υπήρχε πραγματικά καλή τηλεόραση…

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

flowmagazine.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Μεσόγειος φλέγεται 1969-1970
Επόμενο άρθρο2o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961