11.4 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
Κατηγορία:

Ο λουστράκος 1962-1963

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1962
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1962
Διάρκεια: 90' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά
Σενάριο: Μαρία Πλυτά
Συγγραφέας: Μαρία Πλυτά
Φωτογραφία: Γρηγόρης Δανάλης
Μουσική συνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εταιρία παραγωγης: Ανζερβός
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Σούλη Σαμπάχ
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Βασίλης Μαράς (μεγάλος)), Μιράντα Κουνελάκη (Μαρία), Ρίτα Μυράτ, Δέσπω Διαμαντίδου, Ανδρέας Φιλιππίδης, Κούλα Αγαγιώτου, Χριστόφορος Νέζερ , Βασίλης Καϊλας (Βασίλης Μαράς (μικρός)), Κλεό Σκουλούδη, Ανδρέας Ντούζος, Έλλη Ξανθάκη, Κώστας Παπαγεωργίου , Μήτσος Λυγίζος, Έλλη Φωτίου, Γιώργος Διαμάντης, Τούλα Δράκου, Τάσος Δαρίος, Υβόνη Βλαδίμηρου, Μαίρη Βατζιαδάκη, Αλίκη Μαντζουρίδου, Β.Αλαφογιάννης, Σπύρος Μαλούσης, Γιάννης Ζησιμόπουλος, Σύλβιος Λαχανάς, Ιωάννα Καρρέρ, Τόνια Βασδέκα, Σωτήρης Ρουκουνιώτης, Τζοβάνα Φραγκούλη (παιδί)

Ο Λουστράκος” είναι ελληνική ταινία του 1962, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Πλυτά με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Καΐλα και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 37.894 εισιτήρια. Ήρθε στην 15η θέση σε 82 ταινίες.

Ο Λουστράκος είναι ένα μελόδραμα, είδος ιδιαίτερα δημοφιλές την περίοδο που γυρίστηκε. Χρησιμοποιούνται χώροι οι οποίοι συναντούνται συχνά σε ταινίες είδος, όπως το σαλόνι του σπιτιού όπου παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις και η φυλακή όπου συχνά βρίσκονται αθώοι. Το θεματολογικό μοτίβο της αντίθεσης ανάμεσα στην πλούσια και τη φτωχή οικογένεια και η συνάντηση των δύο κόσμων που αντιπροσωπεύει ο έρωτας του Βασιλάκη και της Μαρίας είναι επίσης κοινό στο είδος.

Ήταν ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του Βασίλη Καΐλα και η επιτυχία της τον καθιέρωσε ως παιδί-θαύμα.

Ο Πέτρος Λινάρδος στην παρουσίαση της ταινίας κατά την έξοδο της την είχε χαρακτηρίσει ως παλαιού τύπου μελό.Μεταγενέστερη κριτική της Θεανώς Κανελλίδου παρατηρεί τις αδυναμίες της ταινίας στον τεχνικό τομέα, ιδιαίτερα στο μοντάζ, καθώς και την τετριμμένη υπόθεση, αλλά τη χαρακτηρίζει ως αξιοπρεπή και αρκετά πειστική σε σχέση με άλλες ταινίες της εποχής.

Η ταινία διέδωσε τη λέξη λουστράκος, η οποία έμεινε να σημαίνει κάποιον ο οποίος υποτακτικά κολακεύει άτομα ή θεσμούς με εξουσία, αποσκοπώντας σε προσωπικά οφέλη.

Περίληψη της ταινίας,“Ο Λουστράκος”

Ο Βασίλης Μαράς (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), ένα φτωχό κι ορφανό από πατέρα παιδί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, γυρίζει στους δρόμους και γυαλίζει παπούτσια. Η μητέρα του Άννα (Ρίτα Μυράτ), η οποία δούλευε παραδουλεύτρα σ’ ένα πλούσιο σπιτοι βρίσκεται άδικα στη φυλακή, καταδικασμένη για ληστεία μετά φόνου.

Ο μικρός (Βασίλης Καϊλας) με τη βοήθεια του δικηγόρου Γιώργου Καραλή (Μήτσος Λυγίζος) κατορθώνει να αποδείξει την αθωότητά της. Με τη δουλειά του στους δρόμους, και κάνοντας αιματηρές οικονομίες, τελειώνει το νυχτερινό γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο, παίρνοντας το πτυχίο του γιατρού. Παράλληλα, ανθίζει ο έρωτάς του για τη Μαρία (Μιράντα Κουνελάκη), την οποία η μητέρα της θέλει να παντρέψει με ένα νέο της τάξης τους. Η αγάπη της Μαρίας για τον Βασίλη αποδεικνύεται πιο δυνατή από τη θέληση της μητέρας της.

Στην ίδια κατηγορια

Στρέλλα 2009-2010

Η ταινία, "Στρέλλα" προβλήθηκε τη σαιζόν 2009-2010, κυκλοφόρησε σε DVD στις 13 Οκτωβρίου του...

Μια ζωή την έχουμε 1957-1958

Η ταινία, "Μια ζωή την έχουμε" προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 98.584 εισιτήρια....

Κρυστάλλω 1959-1960

Η ταινία, "Κρυστάλλω" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 49.886 εισιτήρια. Ήρθε στην 15η...

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 1955-1956

Η ταινία, "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 48.086 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο