23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
Κατηγορία:

Ο λουστράκος 1962-1963

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1962
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1962
Διάρκεια: 90' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά
Σενάριο: Μαρία Πλυτά
Συγγραφέας: Μαρία Πλυτά
Φωτογραφία: Γρηγόρης Δανάλης
Μουσική συνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εταιρία παραγωγης: Ανζερβός
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Σούλη Σαμπάχ
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Βασίλης Μαράς (μεγάλος)), Μιράντα Κουνελάκη (Μαρία), Ρίτα Μυράτ, Δέσπω Διαμαντίδου, Ανδρέας Φιλιππίδης, Κούλα Αγαγιώτου, Χριστόφορος Νέζερ , Βασίλης Καϊλας (Βασίλης Μαράς (μικρός)), Κλεό Σκουλούδη, Ανδρέας Ντούζος, Έλλη Ξανθάκη, Κώστας Παπαγεωργίου , Μήτσος Λυγίζος, Έλλη Φωτίου, Γιώργος Διαμάντης, Τούλα Δράκου, Τάσος Δαρίος, Υβόνη Βλαδίμηρου, Μαίρη Βατζιαδάκη, Αλίκη Μαντζουρίδου, Β.Αλαφογιάννης, Σπύρος Μαλούσης, Γιάννης Ζησιμόπουλος, Σύλβιος Λαχανάς, Ιωάννα Καρρέρ, Τόνια Βασδέκα, Σωτήρης Ρουκουνιώτης, Τζοβάνα Φραγκούλη (παιδί)

Ο Λουστράκος” είναι ελληνική ταινία του 1962, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Πλυτά με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Καΐλα και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 37.894 εισιτήρια. Ήρθε στην 15η θέση σε 82 ταινίες.

Ο Λουστράκος είναι ένα μελόδραμα, είδος ιδιαίτερα δημοφιλές την περίοδο που γυρίστηκε. Χρησιμοποιούνται χώροι οι οποίοι συναντούνται συχνά σε ταινίες είδος, όπως το σαλόνι του σπιτιού όπου παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις και η φυλακή όπου συχνά βρίσκονται αθώοι. Το θεματολογικό μοτίβο της αντίθεσης ανάμεσα στην πλούσια και τη φτωχή οικογένεια και η συνάντηση των δύο κόσμων που αντιπροσωπεύει ο έρωτας του Βασιλάκη και της Μαρίας είναι επίσης κοινό στο είδος.

Ήταν ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του Βασίλη Καΐλα και η επιτυχία της τον καθιέρωσε ως παιδί-θαύμα.

Ο Πέτρος Λινάρδος στην παρουσίαση της ταινίας κατά την έξοδο της την είχε χαρακτηρίσει ως παλαιού τύπου μελό.Μεταγενέστερη κριτική της Θεανώς Κανελλίδου παρατηρεί τις αδυναμίες της ταινίας στον τεχνικό τομέα, ιδιαίτερα στο μοντάζ, καθώς και την τετριμμένη υπόθεση, αλλά τη χαρακτηρίζει ως αξιοπρεπή και αρκετά πειστική σε σχέση με άλλες ταινίες της εποχής.

Η ταινία διέδωσε τη λέξη λουστράκος, η οποία έμεινε να σημαίνει κάποιον ο οποίος υποτακτικά κολακεύει άτομα ή θεσμούς με εξουσία, αποσκοπώντας σε προσωπικά οφέλη.

Περίληψη της ταινίας,“Ο Λουστράκος”

Ο Βασίλης Μαράς (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), ένα φτωχό κι ορφανό από πατέρα παιδί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, γυρίζει στους δρόμους και γυαλίζει παπούτσια. Η μητέρα του Άννα (Ρίτα Μυράτ), η οποία δούλευε παραδουλεύτρα σ’ ένα πλούσιο σπιτοι βρίσκεται άδικα στη φυλακή, καταδικασμένη για ληστεία μετά φόνου.

Ο μικρός (Βασίλης Καϊλας) με τη βοήθεια του δικηγόρου Γιώργου Καραλή (Μήτσος Λυγίζος) κατορθώνει να αποδείξει την αθωότητά της. Με τη δουλειά του στους δρόμους, και κάνοντας αιματηρές οικονομίες, τελειώνει το νυχτερινό γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο, παίρνοντας το πτυχίο του γιατρού. Παράλληλα, ανθίζει ο έρωτάς του για τη Μαρία (Μιράντα Κουνελάκη), την οποία η μητέρα της θέλει να παντρέψει με ένα νέο της τάξης τους. Η αγάπη της Μαρίας για τον Βασίλη αποδεικνύεται πιο δυνατή από τη θέληση της μητέρας της.

Στην ίδια κατηγορια

Ο κατεργάρης 1970-1971

Η ταινία, "Ο κατεργάρης" προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 157.614 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο εμίρης και ο κακομοίρης 1964-1965

Η ταινία, "Ο εμίρης και ο κακομοίρης" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 395.654...

Της κακομοίρας 1963-1964

Η ταινία, "Της κακομοίρας" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 201.008 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο τρελοπενηντάρης

Περίληψη: Ο μυθομανής διευθυντής μιας σχολής μανεκέν, που οι δουλειές του πάνε σχετικά καλά,...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο