36.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Καλογερόπουλος 1952-

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Καλογερόπουλος 1952-

- Advertisement -

Ο Νίκος Καλογερόπουλος είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ποιητής και τραγουδοποιός.

Είναι περισσότερο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, στη βραβευμένη ταινία, Λούφα και παραλλαγή (1984), στην οποία κέρδισε και το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πρωτίστως, είχε συμμετάσχει και στην ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα, μέσω της οποίας βραβεύτηκε με το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κατόπιν ακολούθησαν κι άλλα.

Πέρα από τον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει και στην τηλεόραση, στη γνωστή σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Ενώ έχει κυκλοφορήσει και δυο ποιητικές συλλογές (1981 και 1991). Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα, και, τέλος, το 1994, κυκλοφόρησε και δίσκο, ονόματι Τα δέοντα.

kalogeropoulos

Από το 1980 που ξεκίνησε η κινηματογραφική του καριέρα έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σύγχρονους σκηνοθέτες, όπως τον Νίκο Περάκη, τον Θόδωρο Μαραγκό, τον Κώστα Φέρρη, τον Νίκο Ζαπατίνα κ.ά. Ενώ, ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη, τον Ηλία Λογοθέτη, τον Αντώνη Καφετζόπουλο κ.ά.

Στην τηλεόραση έκανε το ντεμπούτο του, στη μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του 1975. Ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές σειρές όπως Ο φωτογράφος του χωριού (1977), το Οι παραστρατημένοι και το Μεθυσμένη πολιτεία (1980). Το 1980, συμμετείχε και σε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι.

Στην τηλεόραση συμμετείχε και σε άλλες σειρές όπως: το Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), τοΌλη η δόξα όλη η χάρη (1989), Στο κάμπινγκ (1989), το Ερασιτέχνης άνθρωπος (1999) κ.ά.

To 1981 έκανε και πρώτο του μεγάλο ρόλο στον κινηματογράφο, στο Μάθε παιδί μου γράμματα. Στο οποίο βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μετά την ταινία αυτή, συμμετείχε στην ταινία Άρπα Colla (1982).

To 1983, ακολούθησε άλλη μία επιτυχημένη του ερμηνεία στην ταινία Ρεμπέτικο, μέσω της οποίας βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο της Εξαιρετικής Ερμηνείας.Κατά τ’ άλλα η ταινία είχε αποσπάσει πολλά, άλλα βραβεία στο Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων της καλύτερης Ταινίας.

Το 1984, έκανε μία από τις πιο γνωστές του ταινίες, το Λούφα και παραλλαγή, στον ρόλο ενός φαντάρου, του Γιάννη Παπαδόπουλου. Από την ερμηνεία του αυτή κέρδισε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μετά από μερικές ακόμα ταινία υπήρξε μία παύση στην κινηματογραφική του καριέρα.

Στο διάστημα αυτό, της απουσίας του, ασχολήθηκε με άλλα καλλιτεχνικά είδη, όπως την ποίηση και το τραγούδι. Παράλληλα, έγραψε και κάποια θεατρικά έργα όπως το Σατιρικό των Ελλήνων και το Οι κυνικοί ξανάρχονται. Το 1991, κυκλοφόρησε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με όνομα Επιστρόφια.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε όνομα Θετή Ταυτότης, η οποία είχε κυκλοφορήσει 10 χρόνια πριν (1981). Κατόπιν, στα μέσα της δεκαετίας του 90, κυκλοφόρησε και τον πρώτο του μουσικό δίσκο, Τα δέοντα, το 1994. Όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι σε μουσική και στίχους του ιδίου.

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο έγινε με την ταινία Θηλυκή εταιρεία, το 1999 και το Ένας κι ένας, παραγωγής 2000. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε, για 2η φορά με το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία τους στην ταινία αυτή. Η ταινία πήρε κι άλλα βραβεία, μεταξύ άλλων και της Καλύτερης Ταινίας.   

Κατόπιν, μέσα στο 00′ ακολούθησαν μερικές ακόμα ταινίες, μέχρι το 2011, όπου υπέγραψε τη σκηνοθεσία στην ταινία Οι ιππείς της Πύλου, στην οποία έγαψε και το σενάριο, τη μουσική αλλά και συμμετείχε και ως ηθοποιός. Αυτό ήταν το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία. Την αμέσως επόμενη χρονιά συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου, με όνομα Κατερίνα Γώγου: Για την αποκατάσταση του μαύρου.

Νίκος Καλογερόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
1981Μάθε παιδί μου γράμματα 
1982Άρπα Colla 
1983Είμαι… 
1983Ο φονιάς 
1983Ρεμπέτικο 
1984Λούφα και παραλλαγή 
1986Εν Πλω 
1987Όνειρο αριστερής νύχτας 
1999Θηλυκή Εταιρεία 
2000Ένας κι ένας 
2002Το μυστικό του Νοέμβρη 
2004Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί 
2006Έρημος και μόνος για να μου φύγει ο πόνος 
2010Το σινεμά γυμνό 
2011Οι ιππείς της Πύλου 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοπαππάς Βαγγέλης

Ο ηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Βαγγέλης Πρωτοπαππάς γεννήθηκε το 1917 στην Τήνο, η καταγωγή του όμως ήταν από το Μεσολόγγι.Σημαντικούς...

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 1970-

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1970 στην Αθήνα και είναι Έλληνας ηθοποιός.Το 1992 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ενώ το...

Θάνος Λειβαδίτης 1934-2005

Ο Θάνος Λειβαδίτης ήταν ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι...

Τελευταίες αναρτήσεις