20.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ποιος Θανάσης 1968-1969

Η ταινία, "Ποιος Θανάσης" προβλήθηκε τη σαιζόν...

Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 1969-1970

Η ταινία, "Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις:...

Ένα ασύλληπτο κορόιδο 1968-1969

Η ταινία, "Ένα ασύλληπτο κορόιδο" προβλήθηκε τη...
Κατηγορία:

Η κυρά μας η μαμή (1958-1959)

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1958
Κυκλοφορία: 01 Δεκεμβρίου 1958
Διάρκεια: 80' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος" data-wpil-keyword-link="linked">Αλέκος Σακελλάριος
Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Τρίο Καντσόνε
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Γεωργία Βασιλειάδου (Καλλιόπη Μουστάκη), Ορέστης Μακρής (Λυκούργος Μπέκος), Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Δημήτρης Μουστάκης), Ξένια Καλογεροπούλου (Καίτη Μπέκου), Παντελής Ζερβός (Βασίλης Τανάμπασης), Ελένη Ζαφειρίου (Μπέκου, γυναίκα Λυκούργου), Γιώργος Δαμασιώτης (Δήμαρχος), Νίτσα Τσαγανέα (Ελένη, γυναίκα δημάρχου), Πόπη Άλβα (Ασημίνα), Λαυρέντης Διανέλλος (Παναγιώτης), Περικλής Χριστοφορίδης (διευθυντής τράπεζας), Νικήτας Πλατής (χωριανός με πονόδοντο), Λάκης Σκέλλας, Κώστας Παπαχρήστος (Κώστας, γιατρός), Μαίρη Μεταξά (χωριανή με άρρωστο παιδί), Νίκος Φέρμας (Βαγγέλης), Νίκη Λινάρδου (Βούλα), Λουίζα Μπατίστα, Κώστας Βουτσάς (Σωτήρης), Έλσα Ρίζου (Ελένη), Χάρις Λουκέα, Σαπφώ Νοταρά (Πολυξένη, μητέρα Σωτήρη), Λευκή Παπαζαφειροπούλου, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Νίκος Φλόκας, Βιολέττα Σούλη, Βασίλης Καϊλας (μικρό αγόρι), Κώστας Γκουσγκούνης

Η ταινία, “Η κυρά μας η μαμή” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 37.094 εισιτήρια. Ήρθε στην 13η θέση σε 51 ταινίες.

-Ένα χρόνο μετά την επιτυχία της ταινίας “Η Θεία από το Σικάγο“, ο Αλέκος Σακελλάριος ενώνει πάλι τις δυνάμεις του με το δίδυμο Ορέστης Μακρής – Γεωργία Βασιλειάδου σε μια άρτια παραγωγή.

-Η ταινία περιέχει σαφή πολιτικοκοινωνικά μηνύματα, καθώς αντιπαραθέτει παραδοσιακές συνήθειες και νοοτροπίες με επιστήμη και σύγχρονες αντιλήψεις.

-Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Η κυρά μας η μαμή (1958-1959)
Σκηνή από την ταινία, “Η κυρά μας η μαμή”.

-Το 1958 η Φίνος Φιλμ γυρίζει την ταινία που έμελλε να αφήσει ιστορία “Η κυρά μας η μαμή” σ’ ένα μακρινό χωριό της επαρχίας. Ή τουλάχιστον έτσι άφησαν να εννοηθεί οι συντελεστές της ταινίας.
Ποιο ήταν όμως το χωριό της Γεωργίας Βασιλειάδου; Με τα σύγχρονα μέσα θα μπορούσε κανείς να φτάσει στην “Λεστινίτσα” σε μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, γιατί απλούστατα το χωριό της κυρά Μαμής δεν είναι άλλο από τις Αφίδνες, τα γνωστά μας Κιούρκα.

Περίληψη της ταινίας, “Η κυρά μας η μαμή”

Ένας γιατρός του ΙΚΑ, ο Λυκούργος, παίρνει την σύνταξή του, εγκαθίσταται οικογενειακώς στο χωριό της γυναίκας του και ανοίγει ιατρείο. Εκεί βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τρομερή μαμή που ασκεί ένα είδος γενετικής ιατρικής, αποδίδοντας τα πάντα στο μάτιασμα.

Η σύγκρουση είναι ανελέητη και με πολλά ευτράπελα, αφού οι χωριανοί προτιμούν το ξεμάτιασμα από τις επιστημονικές θεραπείες του γιατρού. Όταν ο γιος της μαμής, ο Δημήτρης, έρχεται στο χωριό, συμβάλει στην ύφεση του εμπόλεμου κλίματος μεταξύ μαμής και γιατρού και ο έρωτας του για την κόρη του γιατρού, θα μετατρέψει τους δύο εχθρούς σε συμπέθερους.

Αντώνης Μοσχοβάκης, Εφημερίδα Ανεξάρτητος Τύπος, Απρίλιος 1959

Σημειώνω με χαρά αυτή την ταινία, για το αληθινό και προοδευτικό περιεχόμενό της. Οι προλήψεις, τα γιατροσόφια, τα φυλαχτά, αποτελούν το αντικείμενο της απολαυστικής συχνά σάτιράς της. Έχει στρωτή αφήγηση, ωραία φωτογραφία, καλή φωνοληψία, τεχνική∙ γενικά αρτιότητα.

Στην ίδια κατηγορια

Δάφνις και Χλόη

Περίληψη: Στη Λέσβο, ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει κάποια μέρα ένα εγκαταλειμμένο αγοράκι να βυζαίνει...

Έτερος Εγώ

Η ταινία, "Έτερος Εγώ" έκανε την πρεμιέρα της στο "57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης" αποσπώντας δύο...

Ο Μικές παντρεύεται 1968-1969

Η ταινία, "Ο Μικές παντρεύεται" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 305.209 εισιτήρια. Ήρθε...

Δεσποινίς διευθυντής 1964-1965

Η ταινία, "Δεσποινίς διευθυντής" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 402.143 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία