Το ποδήλατο στις μακρινές πλέον δεκαετίες του 1970 και του 1980 δεν ήταν ένα απλώς παιχνίδι. Μαζί με την ποδοσφαιρική μπάλα ήταν ουσιαστικά οι κύριες ασχολίες των παιδιών που έβρισκαν μέσω αυτών τις διεξόδους τους στο καθημερινό παιχνίδι.

Στις πόλεις, στα χωριά, στα εξοχικά, το ποδήλατο ήταν ο μόνιμος συνοδός στις παιδικές βόλτες. Μιλήστε με έναν σαραντάρη ή πενηντάρη και σίγουρα θα σας δείξει πάνω στα χέρια, τα πόδια και τα κεφάλια, τα ανεξίτηλα σημάδια από τις τούμπες ή τις συγκρούσεις με τα δίτροχα.

Κι όταν μιλάμε για ποδήλατα εκείνης της εποχής, μην πάει το μυαλό σας σε κάτι εξεζητημένο. Απλές σιδερένιες κατασκευές που λόγω οικονομικής στενότητας συνόδευαν τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι και την εφηβεία τους.

Η πλέον εμβληματική μάρκα ήταν τα Velamos, κάτι σιδερένια θηρία από την τότε Τσεχοσλοβακία που δεν χαλούσαν με τίποτα! Η όψη τους ήταν χαρακτηριστική λόγω της μεγάλης σέλας που χωρούσε δύο άτομα, με αποτέλεσμα το κάθε παιδί να κουβαλάει και τον κολλητό του! Βαριά και ασήκωτα λόγω σίδερου αλλά πραγματικά αθάνατα, ήταν η πιο προσιτή λύση και κυριαρχούσαν για πολύ καιρό στην ελληνική αγορά, παρότι ουσιαστικά δεν είχαν κανένα επιπλέον αξεσουάρ, με κάποια μοντέλα από αυτά να μην έχουν ούτε το παραδοσιακό τότε φως στο μπροστινό μέρος. Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει παιδί που έζησε εκείνα τα χρόνια και δεν έχει καβαλήσει για μία απλή βόλτα ένα Velamos.

/></p>
<p>Το <strong>Velamos</strong> στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να παραχωρεί τη θέση του σε ποδήλατα τύπου cross. Τα οικονομικά των Ελλήνων πήγαιναν καλύτερα και οι πατεράδες είχαν πλέον την ευχέρεια να αγοράσουν ένα καλύτερο ποδήλατο για τα παιδιά τους. Tα cross έμοιαζαν αρκετά με τις μοτοσυκλέτες chopper, είχαν επίσης μακριά σέλα, ενώ ξεχώριζαν από τον λεβιέ των ταχυτήτων που ήταν στη μέση του σκελετού. Μόνο που για να αλλάξεις, έπρεπε να αφήσεις το ένα χέρι από το τιμόνι με… δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα. Eίχαν όλα φως μπροστά που έπαιρνε ενέργεια από το κλασικό δυναμό στη μπροστινή ρόδα! Τα cross επίσης σε πολλά μοντέλα, είχαν το πρωτοφανές για εκείνη την εποχή εξάρτημα των… αναρτήσεων! Μη νομίζετε βέβαια ότι έκαναν σπουδαία δουλειά, αλλά σχετικά με τα προηγούμενα άκαμπτα μοντέλα, απορροφούσαν κάποιους κραδασμούς!</p>
<p><img src= Tα ποδήλατα που μας μεγάλωσαν