Η εκπληκτική έπαυλη που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες

έπαυλη
Advertisement

Το εντυπωσιακό κτίριο της φωτογραφίας ονομάζεται έπαυλη Τσιροπινά, καθώς ανήκε στα αδέλφια Αντώνη και Μανώλη Τσιροπινά. Η οικογένεια απέκτησε μεγάλη περιουσία όταν εγκατέλειψε το βυρσοδεψείο που διατηρούσε και ασχολήθηκε με τη ναυτιλία.

Advertisement

Για την ανοικοδόμηση του κτιρίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1915, έφεραν έναν διάσημο αρχιτέκτονα από τη Βουργουνδία. Η πετρόκτιστη οικία είναι δείγμα μεγαλοαστικής έπαυλης της εποχής, ενώ διαθέτει διακοσμητικά στοιχεία νεοκλασσικού ρυθμού….

Στον πρώτο όροφο υπάρχει σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία και μεγάλοι χώροι υποδοχής. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν εντυπωσιακές οροφογραφίες, με θέματα από τη φύση, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι του νησιού των Κυκλάδων, στο οποίο βρίσκεται η έπαυλη, διατηρούν από στόμα σε στόμα την παράδοση, που θέλει τον δημιουργό των οροφογραφιών να αντέγραψε τον κήπο του μπάρμα Αλέξη.

epavli

Ήταν ο κηπουρός από τη Χίο που είχε εγκατασταθεί στο νησί και έδιωχνε τους ντόπιους που κοίταζαν με θαυμασμό τον κήπο του για να μην τον ματιάσουν. Στον δεύτερο όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια τα οποία έχουν εξίσου περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο και όμορφη θέα στον κήπο.

Η έπαυλη διέθετε και υπόγειους χώρους, όπου ετοιμάζονταν το φαγητό, το οποίο έστελναν στους πάνω ορόφους με ειδικό ασανσέρ.

Ο ένας από τους κατόχους της έπαυλης, ο Αντώνης, έφτιαξε και μια δεύτερη εξίσου εντυπωσιακή έπαυλη με μεγάλο κήπο με πεύκα για να βοηθήσει τη φυματική σύζυγό του, που χρειαζόταν καθαρό αέρα. Αργότερα κατασκευάστηκαν και μερικά ακόμα κτίρια της ίδιας αρχιτεκτονικής, με αποτέλεσμα η περιοχή Λιμνί, της Ποσειδωνίας (Ντελαγκράτσιας) της Σύρου να είναι μια αρχοντική γειτονιά, που δε θυμίζει Κυκλάδες, αλλά εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Μετά την οικογένεια Τσιροπινά, η έπαυλη πέρασε στην οικογένεια Μάρκου Δάσκου, από την οποία την αγόρασε το 2000 ο Δήμος Ποσειδωνίας.

Το κτίριο επισκευάστηκε το 2007 με χρηματοδότηση του προγράμματος «Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και έκτοτε στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου, το ΚΕΠ της περιοχής, ενώ διοργανώνονται και πολλές επετειακές εκδηλώσεις….

Προηγούμενο άρθροΝοσταλγικές φωτογραφίες του 1960
Επόμενο άρθροΗ Τζένη Καρέζη και η μυθική ζωή της