18 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠέμη Ζούνη

Σχετικές αναρτήσεις

Πέμη Ζούνη

Η Πέμη Ζούνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 07 Φεβρουαρίου του 1956 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.

Είναι κόρη του κονφερασιέ Λάμπρου Ζούνη. Κατοικούσε αρχικά στο Μεταξουργείο και αργότερα στο Μαρούσι.

Η Πέμη Ζούνη το 1979 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε την ύλη του δεύτερου έτους του τμήματος Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι ενώ έκανε και μαθήματα πιάνου, φλογέρας και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Κατά τη χρονική περίοδο 1971-1978 έκανε μαθήματα χορού, κλασικού και μοντέρνου ενώ το 1982 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας και σε θεατρικές παραγωγές του.

Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά της ΕΡΤ, “Γιάννης και Μαρία”, με πρωταγωνιστές στους ομώνυμους ρόλους την ίδια και τον Ηλία Γιαννίτσο.

Πέμη Ζούνη
H Πέμη Ζούνη.

Το 1985 η Πέμη Ζούνη κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, “Μια τόσο μακρινή απουσία”, μαζί με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ερμηνεία της στα “Πέτρινα Χρόνια”.

Το 1996 δάνεισε τη φωνή της στην Εσμεράλδα στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας, “Η Παναγία των Παρισίων”.

To 2004 βραβεύτηκε με το έπαθλο, “Μαρίκα Κοτοπούλη“.

Η Πέμη Ζούνη συνεργάστηκε για μια πενταετία στο θέατρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα ήταν με το έργο, “Το τέλος του καλοκαιριού” του Γιώργου Ηλιόπουλου.

Έχει επίσης ασχοληθεί και με το τραγούδι, ενώ έχει δανείσει τη φωνή της σε πολλές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για τις δυο ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, “Μία αιωνιότητα και μια μέρα” και “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, διαφημιστικά σποτ και σε εκφωνήσεις για το πρόγραμμα του Mega Channel.

Σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε πως φωτογραφίες που παρουσίαζαν την Πένυ Ζούνη με τον διάσημο σκηνοθέτη Ανγκ Λι ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο προώθησης της νέας της παράστασης «…Και Ιουλιέτα» του έτους 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τόσο το Ίδρυμα Κακογιάννης, όσο και η εταιρεία παραγωγής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.

Η υπόθεση έλαβε νέες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε σχέση της ηθοποιού με την θεατρική παραγωγό και συνεργάτιδά της Μπέσσυ Γιαννοπούλου, όταν η Ζούνη κατέθεσε μήνυση για εξαπάτηση με ζημία άνω των 200.000 ευρώ αλλά και για αρπαγή.

Η Πέμη Ζούνη υπήρξε υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό “Όμορφη Πόλη” το 2002 και με τον συνδυασμό “Η Αθήνα αλλάζει” το 2006.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών. Παραιτήθηκε από το αξίωμα το 2012 παραδίδοντας την έδρα της και έκτοτε δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου, είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εκφωνητών Ελλάδος. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Το 1981 εξέδωσε τη μετάφραση του βιβλίου του Ταχάρ Μπεν Ζελούν, “Μόχα ο τρελός, Μόχα ο σοφός” (εκδ. Εξάντας). Έχει παντρευτεί δυο φορές κι έχει μια κόρη, την Ελεονώρα.

Φιλμογραφία

  • 1984 Ραντεβού
  • 1984 Αξέχαστες βραδιές
  • 1985 Μια τόσο μακρινή απουσία
  • 1986 Ήταν ένας ήσυχος θάνατος
  • 1987 Απουσίες
  • 1989 Κλειστό κύκλωμα
  • 1990 Κόκκινη μαργαρίτα
  • 1997 Ο αδερφός μου και εγώ
  • 1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα
  • 2002 ES.PRESS.O
  • 2003 Μια υπέροχη μέρα
  • 2004 Φωνή Αιγαίου
Προηγούμενο άρθροΜπάρμπαρα Μπουσέ Barbara Bouchet 1943-
Επόμενο άρθροΧαριτίνη Καρόλου

Σχετικές αναρτήσεις

Φιλίνη Ελένη

Η Ελένη Φιλίνη (14 Μαΐου 1960, Κόρινθος) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και χορεύτρια του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Βιογραφία   Σπούδασε στη σχολή Θεοδοσιάδη και...

Γραφείο συνοικεσίων

Περίληψη: Ο Κοσμάς, ένα γεροντοπαλίκαρο έχει μπλέξει σ' έναν καβγά και προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία, πέφτει πάνω στη Μαρίτσα η οποία στημένη...

Καλέση Ισμήνη

Η Ισμήνη Καλέση (Ισμήνη Καλεσοπούλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Αθηνών...

Τελευταίες αναρτήσεις