22.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠέμη Ζούνη 1956-

Σχετικές αναρτήσεις

Πέμη Ζούνη 1956-

Η Πέμη Ζούνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 07 Φεβρουαρίου του 1956 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Είναι κόρη του κονφερασιέ, Λάμπρου Ζούνη. Κατοικούσε αρχικά στο Μεταξουργείο και αργότερα στο Μαρούσι.

Η Πέμη Ζούνη το 1979 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε την ύλη του δεύτερου έτους του τμήματος Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι ενώ έκανε και μαθήματα πιάνου, φλογέρας και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Κατά τη χρονική περίοδο 1971-1978 έκανε μαθήματα χορού, κλασικού και μοντέρνου ενώ το 1982 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας και σε θεατρικές παραγωγές του. Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά της ΕΡΤ, “Γιάννης και Μαρία”, με πρωταγωνιστές στους ομώνυμους ρόλους την ίδια και τον Ηλία Γιαννίτσο.

Πέμη Ζούνη 1956-
H Πέμη Ζούνη.

Το 1985 η Πέμη Ζούνη κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, “Μια τόσο μακρινή απουσία”, μαζί με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ερμηνεία της στα “Πέτρινα Χρόνια”. Το 1996 δάνεισε τη φωνή της στην Εσμεράλδα στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας, “Η Παναγία των Παρισίων”.

To 2004 βραβεύτηκε με το έπαθλο, “Μαρίκα Κοτοπούλη“. Η Πέμη Ζούνη συνεργάστηκε για μια πενταετία στο θέατρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα ήταν με το έργο, “Το τέλος του καλοκαιριού” του Γιώργου Ηλιόπουλου.

Έχει επίσης ασχοληθεί και με το τραγούδι, ενώ έχει δανείσει τη φωνή της σε πολλές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για τις δυο ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, “Μία αιωνιότητα και μια μέρα” και “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, διαφημιστικά σποτ και σε εκφωνήσεις για το πρόγραμμα του Mega Channel.

Σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε πως φωτογραφίες που παρουσίαζαν την Πένυ Ζούνη με τον διάσημο σκηνοθέτη, Ανγκ Λι ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο προώθησης της νέας της παράστασης «…Και Ιουλιέτα» του έτους 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τόσο το Ίδρυμα Κακογιάννης, όσο και η εταιρεία παραγωγής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.

Η υπόθεση έλαβε νέες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε σχέση της ηθοποιού με την θεατρική παραγωγό και συνεργάτιδά της Μπέσσυ Γιαννοπούλου, όταν η Ζούνη κατέθεσε μήνυση για εξαπάτηση με ζημία άνω των 200.000 ευρώ αλλά και για αρπαγή.

Η Πέμη Ζούνη υπήρξε υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό “Όμορφη Πόλη” το 2002 και με τον συνδυασμό “Η Αθήνα αλλάζει” το 2006. Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών. Παραιτήθηκε από το αξίωμα το 2012 παραδίδοντας την έδρα της και έκτοτε δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου, είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εκφωνητών Ελλάδος. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1981 εξέδωσε τη μετάφραση του βιβλίου του Ταχάρ Μπεν Ζελούν, “Μόχα ο τρελός, Μόχα ο σοφός” (εκδ. Εξάντας). Έχει παντρευτεί δυο φορές κι έχει μια κόρη, την Ελεονώρα.

Πέμη Ζούνη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1984Αξέχαστες βραδιές 
1985Μια τόσο μακρυνή απουσία 
1986Ήταν ένας ήσυχος θάνατος 
1987Απουσίες 
1989Κλειστό κύκλωμα 
1990Κόκκινη μαργαρίτα 
1998Ο αδελφός μου κι εγώ 
2003Μια υπέροχη μέρα… 
2004Φωνή Αιγαίου 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1982|1982Γιάννης και Μαρία ΕΡΤ
1984|1984Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία ΕΡΤ2
1984|1984Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία: Τρεις γαμβροί και μία νύφη ΕΡΤ2
1984|1984Προς Οφρύνιο ΕΡΤ
1986|1986Χωρίς φλας ΕΡΤ 
1989|1989Φανή ΕΤ1
1990|1990Ακριβή μου Σοφία… ΕΤ1
1991|1991Στενές επαφές τρύπιου τοίχου ΕΤ1
1992|1992Γυναίκες Mega
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
1993|1993Οι φιλενάδες ΑΝΤ1
1994|1994Οι Δικηγόροι της Αθήνας Star
1994|1994Τμήμα ηθών: Μαργαρίτα ΑΝΤ1
1995|1995Δρόμοι της πόλης: Δραπέτης ΑΝΤ1
1995|1995Η Πρόβα του Νυφικού ΑΝΤ1
1996|1996Βαμμένος ήλιος ΑΝΤ1
1996|1996Παλίρροια Mega
2000|2000Κόκκινος κύκλος: Κάθοδος Alpha
2001|2001Επιφάνεια Mega
2002|2002Κόκκινη κλωστή ΕΤ1
2003|2003Κλείσε τα Μάτια Mega
2005|2005Δυο μέρες μόνο Mega
2005|2005Το Κόκκινο Δωμάτιο: Μια Νύχτα στην Αθήνα Mega
2019|20198 ΛέξειςΣΚΑΙ
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1979Νεκρικοί διάλογοι 
1983Το Σώσε 
1986Όποιος γελάσει τελευταίος 
1988Λεωφορείο ο πόθος 
1988Πονηρό πνεύμα 
1992Αντίο Τσάρλυ 
1992Η μικρή μας πόλη 
1996Το Σώσε 
2001Τρεις μέρες βροχή 
2003Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ 
2013Μπόρκμαν 

Πληροφορίες άρθρου: el.wikipedia.org, retrodb.gr

Προηγούμενο άρθροΜπάρμπαρα Μπουσέ Barbara Bouchet 1943-
Επόμενο άρθροΧαριτίνη Καρόλου

Σχετικές αναρτήσεις

Καρύδη Σμαράγδα

Η Σμαράγδα Καρύδη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1969 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτη της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Γονείς της, είναι...

Γυναίκες πρωταγωνίστριες από την πρώτη τους ταινία

ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥΌταν η πρώτη ταινία της Φίνος φιλμ, "Η φωνή της καρδιάς" βγήκε στους κινηματογράφους το 1943 η Καίτη Πάνου που πρωταγωνιστούσε ήταν μόλις...

Ελένη Ράντου 1963-

Η Ελένη Ράντου γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1963 στο Αιγάλεω Αττικής, αν και η καταγωγή της είναι από τα Χανιά.Μετά το σχολείο, φοίτησε στη Δραματική...

Τελευταίες αναρτήσεις