13.2 C
Athens
Κατηγορία:

Ο βάλτος

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1973
Κυκλοφορία: 08 Οκτωβρίου 1973
Διάρκεια: 101' Λεπτά
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος
Συγγραφέας: Ντίνος Δημόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μουσική συνθεση: Γιώργος Χατζηνάσιος
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός:
Τραγούδι:
Χορευτές:

Ηθοποιοί: Ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα (Λένα), Γιώργος Τζώρτζης (Δημήτρης), Νότης Περγιάλης (φαροφύλακας), Ρίτα Μπενσουσάν (Μάρθα), Μόνα Λίζα Άρμπι (Μάρω), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Καίτη Γρηγοράτου, Κώστας Τσιάνος (Μανώλης), Λη Ησαϊάδου, Δημήτρης Μαλαβέτας (Αλέξης), Γιάννης Βόγλης (Βαγγέλης), Κώστας Ναός (Βασίλης), Δήμητρα Γαλάνη (τραγούδι)

Περίληψη: Η Λένα, ο Αλέξης και ο Μανώλης ετοιμάζονται να φύγουν με τα χρήματα της εικονικής οικοδομικής εταιρίας που έστησαν. Την τελευταία στιγμή όμως η Λένα αποκαλύπτει την αλήθεια στον παιδικό της φίλο Δημήτρη. Οι άνδρες της σπείρας αναγκάζονται να τον πάρουν μαζί τους στο μικρό ιδιωτικό τους αεροπλάνο. Θα προσγειωθούν σε μια έρημη περιοχή και θα επιχειρήσουν να τον σκοτώσουν. Πάνω στη συμπλοκή, η Λένα θα προσπαθήσει να το σκάσει, αλλά θα ρίξει το αεροπλάνο στον κοντινό βάλτο, που θα βουλιάξει μαζί με τα χρήματα, κινώντας το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κοντινού φάρου: του φαροφύλακα, της γυναίκας του Μάρθας, της κόρης του Μάρως και του κακοποιού Βαγγέλη. Σύντομα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να βγάλουν το αεροπλάνο από το βάλτο ελπίζοντας ότι τα χρήματα θα αλλάξουν την τύχη τους.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 106.741 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 44 ταινίες.
-Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κόπραινα, ένα λιμανάκι στον Αμβρακικό κόλπο.
-Η ταινία είχε την ατυχία να βγει στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 1973, ένα μήνα πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με δραματικές επιπτώσεις για την εισπρακτική της πορεία.

Νέστωρας Μάτσας, Εφημερίδα Η Βραδυνή, Οκτώβριος 1973
Ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή. Ο «Βάλτος» δίνει ένα καινούργιο μέτρο των υψηλών τεχνικών δυνατοτήτων της «Φίνος Φιλμ». Εικόνα, ήχος, γενική τεχνική επεξεργασία, σε στάθμη καλών ευρωπαϊκών ταινιών. Αλλά η ταινία, στο σύνολό της, εντελώς έξω από το κλίμα του Φεστιβάλ, όπως έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι εξηγούνται και οι ζωηρότατες αντιδράσεις του νεανικού κοινού που δεν αποδέχεται τον ορθόδοξο, συντηρητικό κινηματογράφο. Λυπηθήκαμε ζωηρά γι΄αυτές τις αντιδράσεις∙ γιατί η ταινία είναι αναμφισβήτητα μια σωστή παραγωγή με κάποιους ιδεολογικούς στόχους, που θα πρέπει να κάνει λαμπρή καριέρα στην κανονική κινηματογραφική της έξοδο. Μήπως τελικά ήταν σφάλμα η αποστολή της στο Φεστιβάλ, που μιλά πια άλλη γλώσσα; Μήπως; Εξαίρουμε ορισμένες πολύ δυνατές στιγμές της, την ωραία μουσική του Χατζηνάσιου και τη φανερή πρόοδο της Βέρα Κρούσκα, που παρουσιάζεται εντελώς ανανεωμένη.

Στην ίδια κατηγορια

Η αρτίστα 1966-1967

Η ταινία, "Η αρτίστα" προβλήθηκε την σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 235.048 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Τα παληόπαιδα 1963-1964

Η ταινία, "Τα παληόπαιδα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 148.202 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Κοινωνία ώρα μηδέν 1966-1967

Η ταινία, "Κοινωνία ώρα μηδέν" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 596.289 εισιτήρια. Ήρθε...

Ο τρελοπενηντάρης

Περίληψη: Ο μυθομανής διευθυντής μιας σχολής μανεκέν, που οι δουλειές του πάνε σχετικά καλά,...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο