17.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Καλατζόπουλος 1949-

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Καλατζόπουλος 1949-

- Advertisement -

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από μικρός στον κινηματογράφο, στο θέατρο για παιδιά και στο ραδιόφωνο, έγινε γνωστός ως “παιδί-θαύμα.

Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Ντίνο Δημόπουλο.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαιρετικό ταλέντο, παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο.

Ως επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, στο θίασο Έλλης Λαμπέτη, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Στοά, στη Θεατρική Σκηνή, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κρήτης, στο θίασο του Γ. Κιμούλη και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο της Νιότης, Θέατρο του Δρόμου, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.).

kalatzopoulos giannis

Τέλειωσε την Πάντειο (1973) και τη Νομική Αθηνών (1976) και παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Accademia Nazionale d’Arte Drammatica της Ρώμης (1985-87).

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Κρήτης, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα  Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε μέχρι πρόσφατα και η Παιδική Αυλαία.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου.

Έχει διασκευάσει και ανεβάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει “Τα ρούχα του βασιλιά” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Γιάννης Καλατζόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1956Κυνηγώντας τον έρωτα 
1956Το Κορίτσι με τα Παραμύθια 
1957Μανούλα θέλω να ζήσεις 
1957Της νύχτας τα καμώματα 
1958Το μυστικό της κατηγορούμενης 
1960Αγνές ψυχές 
1960Για την αγάπη μιας ορφανής 
1960Το Κορίτσι του Δρόμου 
1961Τα Τέσσερα Αδέλφια 
1961Το Παιδί του Δρόμου 
1962Δεν γνώρισα μητέρα 
1962Οι κατατρεγμένοι 
1962Ψηλά τα χέρια Χίτλερ 
1963Θεέ μου, Δος μου το Φως μου 
1969Η θυσία μιας γυναίκας 
1970Η ανταρσία των 10
1978Η Ηλικία της Θάλασσας 
1981Ηλεκτρικός άγγελος 
1998Ούλοι εμείς εφέντη 
2007Πρώτη Φορά Νονός 
2015Όχθες 
ΈτοςΤίτλος ταινίαςΚανάλι
1972|1972Επειδή και δια ταύτα ΕΙΡΤ
1975|1975Δύσκολα χρόνια ΥΕΝΕΔ
1975|1975Η Θέμις έχει νεύρα ΕΙΡΤ
1976|1976Από την κλειδαρότρυπα ΥΕΝΕΔ
1976|1976Γιούγκερμαν ΥΕΝΕΔ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Η αρκουδίτσα ΕΡΤ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Η πριγκίπισσα και ο παπαγάλος ΕΡΤ
1976|1976Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια ΕΡΤ
1977|1977Ελληνικό διήγημα: Η Σουζάνα του παπά ΕΡΤ
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Το πείσμα ΕΡΤ
1977|1977Καταδίωξη: Οι παπαρούνες του θανάτου ΥΕΝΕΔ
1977|1977Μια υπέροχη γλωσσού ΕΡΤ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Μια διακεκριμένη ρουκέτα ΕΡΤ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Ο πέτρινος τοίχος ΕΡΤ
1977|1977Οι Πανθέοι ΕΡΤ
1989|1989Ασημίνα Λαΐου ΕΤ3
2007|2007Coupling ΑΝΤ1
2007|2007Εντιμότατοι κερατάδες: Ο μαμάκιας κερατάς Alpha
2007|2007Τα Χρυσά Κορίτσια ΕΤ1
2008|2008Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ο Αδελφός μου ο Σοσιαλιστής Mega 
2009|2009Καρυωτάκης ΕΤ1
2010|2010Η πολυκατοικία: Ήταν μια φορά ένα φίδιMega

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Νικολαϊδης 1922-1993

Ταλαντούχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Νικολαϊδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη «χρυσή φουρνιά» των ηθοποιών, που έδωσαν λάμψη στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες του ΄50...

Παντελής Ζερβός 1908-1982

Ο Παντελής Ζερβός του Δημητρίου υπήρξε δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετίες '50, '60...

Στέλιος Γούτης 1944-

Ο Στέλιος Γούτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 01 Μαρτίου 1944. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη.Διαβάστε επίσηςΣπεράντζα Βρανά 1928-2009Ταυτίστηκε με το ρόλο...

Τελευταίες αναρτήσεις