Η ταινία, “Η βίλλα με τα νούφαρα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1945-1946.
–Η βίλλα με τα νούφαρα είναι ελληνική ταινία που χαρακτηρίστηκε για τη σημαντική πρόοδο στη φωτογραφία, τα κινηματογραφικά ντεκόρ, τον εξελιγμένο ήχο και κινηματογραφικό ρυθμό. Οι τότε κριτικοί κινηματογράφου συμφώνησαν ότι ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ταινία “άντεχε στην κριτική”.
-Η ταινία ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της Φίνος Φιλμ και θεωρείται χαμένη.
-Η ταινία επανεκυκλοφόρισε λίγα χρόνια αργότερα με τον τίτλο, “Νύχτα Αγωνίας”. Διεθνώς κυκλοφόρησε με τον τίτλο, “The Villa with the Water Lilies”.
-Είχαν κυκλοφορήσει δύο βερσιον της ταινίας, μία με διάρκεια κάτι παραπάνω από 95 λεπτά και μια με περίπου 90 λεπτά. Η βερσιον των 95 λεπτών πιθανών να είναι αυτή που κυκλοφόρησε με τον τίτλο, “Η βίλλα με τα νούφαρα” και η βερσιον των 90 λεπτών με τον τίτλο, “Νύχτα αγωνίας”.
-Είναι άξιο αναφοράς ότι η ερειπωμένη μετά από πυρκαγιά βίλλα, στην οποία γυρίστηκε η ταινία, “Η βίλλα με τα νούφαρα” στην περιοχή των Αναβρύτων, αγοράστηκε από τον γνωστό επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ο οποίος συντήρησε τα ερείπιά της, τα οποία σήμερα ανήκουν στην είσοδο του μεγάλου κτήματός του (πρώην κτήμα Βορρέ). Η βίλλα λειτουργεί σήμερα σαν πινακοθήκη στεγάζοντας έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Μπροστά στη βίλλα υπήρχε κάποτε και μια λίμνη με νούφαρα.
-Η ταινία, “Η βίλλα με τα νούφαρα” είναι η πρώτη ελληνική ταινία που αντέχει σε κριτική… Έχει σενάριο που, όσο κι αν είναι μελοδραματικό–η προσπάθεια για την εύκολη συγκίνηση του θεατή είναι από τις πιο συνηθισμένες κακοτοπιές του κινηματογράφου–δεν ενοχλεί και δεν του λείπει κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο. Έχει συνέχεια και συνοχή στη δράση.
Δεν παρασέρνεται από το κύριο χαρακτηριστικό των κακών ταινιών: την πολυλογία, την υποταγή της εικόνας στο λόγο. Έχει κάποια ευγένεια στον τρόπο που μεταχειρίζεται το θέμα. Δείχνει αρκετή αντίληψη της σημασίας της εικόνας και δεν της λείπει ο κινηματογραφικός ρυθμός.
Περίληψη της ταινίας, “Η βίλλα με τα νούφαρα”
Την ηρεμία ενός χωριού έρχεται να ταράξει η άφιξη μιας πλούσιας κοπέλας από την Αθήνα, της Ρένας. Η εν λόγω εγκαθίσταται στο χωριό με τη θεία της και τον μικρό της αδελφό Λούλη. Ο μικρός υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια και έχει ανάγκη από γαλήνη και καθαρό αέρα.
Ο νεαρός γιατρός του χωριού, ο κύριος Κανδής, γοητεύεται από τα θέλγητρα της Ρένας αλλά απογοητεύεται καθώς αυτή δεν του δείχνει παρά την περιφρόνησή της, λόγω της ταπεινής καταγωγής του. Ωστόσο, η ευγενική και άδολη φυσιογνωμία του γιατρού επιβάλλεται σταδιακά. Τέλος εκείνος καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά της.