Η βίλλα με τα νούφαρα

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 23 Απριλίου 1945
Παραγωγός: Νίκος Χατζηνάκος
Φωτογραφία: Πρόδρομος Μεραβίδης
Συγγραφέας: Δημήτρης Ιωαννόπουλος
Σεναρίο: Δημήτρης Ιωαννόπουλος

Αισθηματική
1945

Ηθοποιοί: Δημήτρης Μυράτ, Καίτη Πάνου, Αλέκος Λειβαδίτης, Χρυσούλα Μυράτ, Σαπφώ Αλκαίου, Περικλής Γαβριηλίδης

Περίληψη: Την ηρεμία ενός χωριού έρχεται να ταράξει η άφιξη μιας πλούσιας κοπέλας από την Αθήνα, της Ρένας. Η εν λόγω εγκαθίσταται στο χωριό με τη θεία της και τον μικρό της αδελφό Λούλη. Ο μικρός υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια και έχει ανάγκη από γαλήνη και καθαρό αέρα. Ο νεαρός γιατρός του χωριού, ο κύριος Κανδής, γοητεύεται από τα θέλγητρα της Ρένας αλλά απογοητεύεται καθώς αυτή δεν του δείχνει παρά την περιφρόνησή της, λόγω της ταπεινής καταγωγής του. Ωστόσο, η ευγενική και άδολη φυσιογνωμία του γιατρού επιβάλλεται σταδιακά. Τέλος εκείνος καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά της.

Παρασκήνιο: Μια ελληνική ταινία που χαρακτηρίστηκε για τη σημαντική πρόοδο στη φωτογραφία, τα κινηματογραφικά ντεκόρ, τον εξελιγμένο ήχο και κινηματογραφικό ρυθμό. Οι τότε κριτικοί κινηματογράφου συμφώνησαν ότι ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ταινία “άντεχε στην κριτική”.

-Η κόπια της ταινίας δυστυχώς έχει χαθεί.

-Είναι άξιο αναφοράς ότι η ερειπωμένη μετά από πυρκαγιά βίλλα, στην οποία γυρίστηκε η ταινία, “Η βίλλα με τα νούφαρα” στην περιοχή των Αναβρύτων, αγοράστηκε από τον γνωστό επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ο οποίος συντήρησε τα ερείπιά της, τα οποία σήμερα ανήκουν στην είσοδο του μεγάλου κτήματός του (πρώην κτήμα Βορρέ). Η βίλλα λειτουργεί σήμερα σαν πινακοθήκη στεγάζοντας έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Μπροστά στη βίλλα υπήρχε κάποτε και μια λίμνη με νούφαρα.

-Η Βίλλα με τα νούφαρα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που αντέχει σε κριτική… Έχει σενάριο που, όσο κι αν είναι μελοδραματικό–η προσπάθεια για την εύκολη συγκίνηση του θεατή είναι από τις πιο συνηθισμένες κακοτοπιές του κινηματογράφου–δεν ενοχλεί και δεν του λείπει κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο. Έχει συνέχεια και συνοχή στη δράση. Δεν παρασέρνεται από το κύριο χαρακτηριστικό των κακών ταινιών: την πολυλογία, την υποταγή της εικόνας στο λόγο. Έχει κάποια ευγένεια στον τρόπο που μεταχειρίζεται το θέμα. Δείχνει αρκετή αντίληψη της σημασίας της εικόνας και δεν της λείπει ο κινηματογραφικός ρυθμός.

Η βίλλα με τα νούφαρα 1945 – 1946

Ελληνικός Κινηματογράφος Η βίλλα με τα νούφαρα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΗ δίκη των δικαστών
Επόμενο άρθροΟι εραστές του ονείρου

Similar Articles

Comments