Η ελληνική ταινία με δύο φινάλε

laskari sexy skhnes 23
laskari sexy skhnes 23
Advertisement

Μπορεί ο Γιάννης Δαλιανίδης να έχει μείνει στη συνείδηση των Ελλήνων ως ο σκηνοθέτης των «χρυσών» μιούζικαλ της δεκαετίας του 1960, αλλά η αλήθεια είναι πως οι ικανότητές του ήταν ακόμα μεγαλύτερες, έστω κι αν ο ίδιος δεν το παραδέχθηκε ποτέ. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις τον είχαν ρωτήσει γιατί γύρισε τόσα πολλά μιούζικαλ και η απάντησή του ήταν η εξής:

Advertisement

«Γιατί μόνο μιούζικαλ ήξερα να κάνω καλά». Κάτι φυσικά που δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, διότι πολύ απλά ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και δραματικών ταινιών. Όπως οι ταινίες που γύρισε το διάστημα 1962-1967 με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Ζωή Λάσκαρη. Ταινίες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τολμηρά, κοινωνικά δράματα.

Ένα από αυτά ήταν και η ταινία «Στεφανία», στην οποία πρωταγωνιστούσε η Λάσκαρη, αλλά και ο Σπύρος Φωκάς. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα της Νέλλης Θεοδώρου «Η Στεφανία στο Αναμορφωτήριο» και θεωρήθηκε πολύ τολμηρή για την εποχή της.

Όπως αναφέρει η Finos Film, «αν και η αφίσα της ταινίας έγραφε “Στεφανία – Αυστηρώς Ακατάλληλον”, ο Γιάννης Δαλιανίδης κατάφερε να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ τολμηρού και αξιοπρεπούς για το αστικό κοινό της Ελλάδας».

Αυτό που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ταινία είναι ότι είχαν γυριστεί δύο φινάλε, ένα για την πόλη της Αθήνας, στο οποίο η πρωταγωνίστρια δολοφονείται και ένα για την επαρχία, στο οποίο βρίσκει την ευτυχία της. Τελικά, επικράτησε το πρώτο φινάλε.

Ποια ήταν όμως η υπόθεση της ταινίας;

Η Στεφανία, μια όμορφη και ευκατάστατη κοπέλα, καταλήγει στο αναμορφωτήριο εξαιτίας της διεφθαρμένης ζωής στην οποία την έχει οδηγήσει ο πατριός της. Πρόθεσή της είναι η απόδραση, αλλά όταν εμφανίζεται ο γιατρός Δαπόντε, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη στα μαθητικά της χρόνια, αλλάζει γνώμη και γίνεται βοηθός στο ιατρείο του. Αποφασίζει να του γράψει μια επιστολή, εξηγώντας τί της συνέβη και πώς κατέληξε στο αναμορφωτήριο. Ο γιατρός γοητεύεται απο την Στεφανία και της προτείνει να παντρευτούν και να την πάρει μακριά από αυτό το μέρος.

Η Στεφανία, όμως, φεύγοντας από το αναμορφωτήριο, δέχεται τη βίαιη ερωτική επίθεση του φύλακα του ιδρύματος (Σπύρος Καλογήτου), τον οποίο θα απωθήσει προκειμένου να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη και στην πρώτη προβολή της η «Στεφανία», στις 9 Ιανουαρίου 1967, «έκοψε» 438.186 εισιτήρια.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Λευτέρης Βουρνάς, Σπύρος Καλογήρου, Δέσπω Διαμαντίδου, Τασσώ Καββαδία, Κάκια Παναγιώτου, Ρένα Χρηστάκη, Σούλα Αθανασιάδου, Άγγελος Μαυρόπουλος, Τούλα Λιακοπούλου, Δημήτρης Μπισλάνης, Ηρώ Κυριακάκη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Καίτη Τριανταφύλλου, Σούλης Θεοδώρου, Γκόλφω Μπίνη, Βαγγέλης Πλοιός, Ειρήνη Τούσκα, Ειρήνη Κουμαριανού, Βύρων Πάλλης, Νόρα Βαλσάμη, κ.α. Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα.

Προηγούμενο άρθροΗ αστεφάνωτη και το σπίτι της οικίας Κοκοβίκου
Επόμενο άρθροΗ επιλογή της Αλίκης Βουγιουκλάκη