Ποιος άραγε δεν γνωρίζει την «Άννα Καρένινα», ένα από τα πλέον σημαντικά – αλλά και διάσημα- έργα του Λέοντος Τολστόι.

Κάποιοι θα έχουν διαβάσει το βιβλίο, άλλοι θα έχουν δει την ταινία, κάποιοι άλλοι θα το έχουν δει στο θέατρο.

Μάλλον ελάχιστοι όμως θα γνωρίζουν ότι η ιστορία αυτή ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία μιας ελληνικής ταινίας που είχε έντονες επιρροές από αυτή.

Αναφερόμαστε στην δραματική ταινία του 1964 με τίτλο «Ένας μεγάλος έρωτας», παραγωγής Finos Film. To σενάριο ήταν του Βαγγέλη Γκούφα και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν η Τζένη Καρέζη, η Ξένια Καλογεροπούλου – σε μια από τις 3 μόλις ταινίες που γύρισε με τον Φίνο (οι άλλες ήταν «Ο θησαυρός του μακαρίτη» και «Η κυρά μας η μαμή»)-, αλλά και ο Νίκος Κούρκουλος.

Τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί, που ανέδειξαν το σενάριο, το οποίο παρά το γεγονός ότι είχε έντονες επιρροές από την Άννα Καρένινα, ως αποτέλεσμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, άκρως ενδιαφέρον και ποιοτικό.

Photo11_megalos_erotas Ένας μεγάλος έρωτας και η  Άννα Καρένινα Ένας μεγάλος έρωτας και η  Άννα Καρένινα Photo11 megalos erotas

Η υπόθεση του έργου ήθελε την Λένα να ζει ευτυχισμένη με τον κατά πολύ μεγαλύτερο άντρα της Νίκο και την κορούλα της. Σύμφωνα με την Finos Film, «μια μέρα, δέχεται την επίσκεψη της ανιψιάς της Μάρως, και της ζητάει να τη βοηθήσει να μεταπείσουν τη μητέρα της Αθηνά, να δεχτεί το γάμο της με έναν νεαρό playboy, τον Αλέξη. Παράλληλα, ο Νίκος δέχεται την επίσκεψη του Αλέξη, ο οποίος του ζητάει και αυτός να τον βοηθήσει. Στη δεξίωση που δίνεται στο σπίτι τους, η Λένα γοητεύεται από τον Αλέξη και εκείνος από τη Λένα.

Το δυνατό αίσθημα που γεννιέται ανάμεσα τους, ωθεί τη Λένα να εγκαταλείψει την οικογένειά της και να ακολουθήσει τον εραστή της, προκαλώντας την οργή τόσο της Αθηνάς, όσο και της Μάρως.

Πρόκειται όμως για έναν καταδικασμένο έρωτα με τραγικά αποτελέσματα για τη Λένα». Πέρα από τις σπουδαίες ερμηνείες, η ταινία έχει και δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία, δεδομένου ότι σε αυτή έκαναν την πρώτη κινηματογραφική τους εμφάνιση ο Άγγελος Αντωνόπουλος, αλλά και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου – στο ρόλο της υπηρέτριας, ένα ρόλο που θα λέγαμε ότι την ακολούθησε σε όλη την καριέρα της.

Photo15_megalos_erotas Ένας μεγάλος έρωτας και η  Άννα Καρένινα Ένας μεγάλος έρωτας και η  Άννα Καρένινα Photo15 megalos erotas 300x212

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Μηνάς Χρηστίδης, Τζένη Ρουσσέα, Βύρων Πάλλης, Τασσώ Καββαδία, Άγγελος Μαυρόπουλος, Αλέκος Τζανετάκος, Περικλής Χριστοφορίδης, Θόδωρος Έξαρχος,  Άννη Παράβα, Όλγα Μάγιερ, Γιώτα Σοϊμοίρη, Γιώργος Λουκάκης, Γιώργος Γρηγορίου, Κώστας Σκαρλής, Βέρα Κρούσκα, Ιωάννα Καρρέρ, Γιάννης Μαυρογένης, Νίνα Οικονομίδου.

Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα.

Η ταινία «Ένας μεγάλος έρωτας» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας στις 20 Απριλίου του 1964 και στην πρώτη της προβολή έκοψε 202.607 εισιτήρια.

πηγή