Backstage από την ταινία Οι επικίνδυνοι

Οι επικίνδυνοι
Advertisement

Με τα μάτια της Καίτης Φίνου…

Πόσο αγάπησα την ταινία και πόσο αγάπησα κάποιες συγκλονιστικές σκηνές, με όλη τους την αλήθεια, που όμως με λύπη διαπίστωσα μετά την πρεμιέρα πως κόπηκαν. Μετά από χρόνια νομίζω 2 από αυτές τις πρόσθεσαν.

Advertisement

Για να γυρίσω την ταινία έπρεπε πρώτα ο Δαλιανίδης να το συζητήσει με τον Ψάλτη. Είχε λίγο γυμνό,αρκετά φιλιά και ήθελε να πάρει πρώτα την έγκρισή του και μετά να μου κάνει την πρόταση.

Έτσι ένα πρωί με φωνάζουν στα γραφεία του Γ.Καραγιάννη με καθιζουν με τον παραγωγό κι αρχίζει ο Δαλιανίδης να μου λέει το σενάριο. Εγώ μέχρι την στιγμή της σκηνής του βιασμού, είχα τρελαθεί από χαρά. Όταν όμως έφτασε να μου εξηγεί πως θα γίνει η σκηνή του βιασμού,ήταν σαν να κατάρρευσε γύρω μου ο κόσμος. Πρώτον επειδή ντρεπόμουν φοβερά και δεύτερον για την αντίδραση του Στάθη. Έμεινα έκπληκτη όταν μου είπαν πως ο Στάθης είχε δώσει την…..συγκατάθεσή του. Έπρεπε λοιπόν να το…συζητησω με μένα. Είπα για τους ενδοιασμούς μου και άρχισε να μου δίνει υποσχέσεις ο Δαλιανίδης πως δεν θα γυριστεί έτσι όπως τα έγραψε στο σενάριο. Το μόνο που θα έκανε ο Μιχαλόπουλος θα ήταν να μου σπάσει τα κουμπιά του πουκαμίσου μου και θα έκανε cut.(τέλος σκηνης).

Οι επικίνδυνοι

Όλη η άλλη ταινία δεν είχε σκηνές για να με κάνουν να διστάζω για το οκ.

Τελικά υπέγραψα, πήρα το σενάριο ήμουν καλά διαβασμένη και περίμενα την 1η μέρα γυρισμάτων.

Και Ωωωω Θεέ μου. Βάζει πρώτη μέρα γύρισμα, την σκηνή του βιασμού. Το πουκάμισο θα το έφερνε ο Δαλιανίδης. Τα υπόλοιπα ρούχα είχε έρθει σπίτι και τα είχε διαλέξει.

Κι έρχεται η μερα του γυρίσματος. Πήγαμε στο Άλσος που ήταν απέναντι από το σπίτι του Δαλιανίδη. Βράδυ μετά τις 9. Έκανε κρύο. Οπότε δεν υπήρχε κόσμος. Συνεργείο,ηθοποιοί,σκηνοθέτης και ο….Ψάλτης.

Αρχή με τον διάλογο των παιδιών που καταστρώνουν τον βιασμό. Άλλο πλάνο που κρύβονται και με περιμένουν. Μεσολαβουσαν πλάνα που περπατούσα προς το μέρος τους. Άλλο πλάνο που με πιάνουν μου κλείνουν το στόμα και με ρίχνουν στην γη. Και cut. Νόμιζα πως εκεί θα τελείωνε αν και υπήρχε διάλογος μετά τον βιασμό. Φυσικά κι έπεσα έξω.

Με άφησε κάτω στην γη,έτρεμα από το κρύο κι άρχισε να δίνει οδηγίες στον καμεραμάν στον μπούμαν (μικρόφωνο) στον Μιχαλόπουλο,στα άλλα αγόρια…τελος σκύβει πάνω μου και μου λέει. Θα πέσει επάνω σου ο Πάνος,εσύ ότι αντιστάθηκες αντιστάθηκες,αφήνεσαι και θέλω να γυρίσεις κάποια στιγμή το κεφάλι σου λίγο στα δεξιά. Ο Πάνος θα σου σκίσει το πουκάμισο και εκει θα περιμένεις το στοπ το δικό μου. Όπως είμαι ξαπλωμένη μου κρατάει το ένα χέρι ο Γαρδέλης,το άλλο ο Παπαδόπουλος νομίζω και δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο άλλος συνάδελφος που κρατούσε τα πόδια μου.

3,2,1 πάμε.

Πέφτει ο Πάνος πάνω μου,εγώ βλέπω γύρω μου τον καμεραμάν τον Δαλιανίδη και τον Ψάλτη,θέλω πραγματικά να ουρλιάξω,ώσπου ακούω την φωνή του Γιάννη να φωναζει:τώρα Πάνο. Νιώθω τα χέρια του να πιάνουν το πουκάμισό μου,ακούω τον ήχο του σκισιματος και Θεέ μου Θεέ μου…αρχισε να μου φιλάει το στήθος. Βουρκωσα, γύρισα το κεφάλι μου δεξιά κι απ’τα μάτια μου έτρεχαν δάκρυα. Φωνή ο Δαλιανίδης για κοντινό στο πρόσωπό μου. Δεν μ’ ένοιαζε κανένα κοντινό. Ήθελα να σταματήσει ο Πάνος να κουνιέται επάνω μου. Νόμιζα πως ο ουρανός χαμήλωνε και βάραινε το κεφάλι μου. Κι επιτέλους ακούω το στοπ.

Έρχεται ο Δαλιανίδης,κρατάει το μπουφάν μου το ρίχνει επάνω μου,με παίρνει αγκαλιά με πάει κοντά σ ένα δέντρο και εκεί με αφήνει να ξεσπάσω όλα όσα είχα συσσωρεύσει την ώρα του γυρίσματος. Έκλαιγα σαν παιδί που όντως βιάστηκε. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε κλάματα και παρηγοριά ακούω να μου λέει. Είχα φέρει δύο πουκάμισα. Έλα να ξανακάνουμε κοντινά μόνο το σκίσιμο και κάποιες εκφράσεις σου. Δεν το πίστευα. Πάλι θα περνούσα το ίδιο μαρτύριο. Και το έκανα. Αδιάφορη χωρίς να μιλάω τελείωσα την σκηνή θέλοντας να τρέξω σπίτι στο κρεβάτι,να κουκουλωθω και να κοιμάμαι σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν ήθελα να ξαναδώ κανέναν. Τότε ορκίστηκα να μην κάνω ποτέ μα ποτέ γυμνό στην ζωή μου παρά θα έδειχνα τόσα όσα θα επέτρεπα εγώ και θα με άγγιζαν μέχρι εκεί που θα έγραφε από τότε το συμβόλαιό μου.

*Το backstage της ταινίας δεν τελειώνει εδώ. Αλλά φορτισμένη καθώς τα θυμάμαι, θα συνεχίσω για τις άλλες σκηνές που τα….παρατραγουδα είναι όντως πολλά.

Οι επικίνδυνοι” Κοινωνικό δράμα του 1983 σε σενάριο σκηνοθεσια Γιάννη Δαλιανίδη.

Ηθοποιοί: Πάνος Μιχαλόπουλος, Καίτη Φίνου, Σοφία Αλιμπέρτη, Σταμάτης Γαρδέλης, Παύλος Ευαγγελόπουλος κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΈνας θρύλος 100 ετών
Επόμενο άρθροΣταμάτης Φασουλής