Ένα περιοδικό με μεγάλη ιστορία

radiotileorasi
radiotileorasi
Advertisement

Ήταν 30 Ιουλίου του 1939 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το περιοδικό «Ραδιοπρόγραμμα» που με την έλευση της τηλεόρασης στη χώρα μας μετανομάστηκε σε «Ραδιοτηλεόραση». Ένα εβδομαδιαίο περιοδικό που αναφερόταν στα προγράμματα τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ενώ παράλληλα κάλυπτε κι ένα ευρύτερο φάσμα καλλιτεχνικών θεμάτων.

Advertisement

Ο  αρχικός τίτλος του περιοδικού ήταν « Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών»  και το σχήμα του ήταν μικρό. Το περιοδικό εξέδιδε το Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού και η έκδοσή του διακόπηκε το 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα. Μετά το τέλος του Εμφυλίου το περιοδικό επανεκδίδεται, αυτή τη φορά από το ΕΙΡ, και ο τίτλος του ήταν «Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου».

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1950 το περιοδικό ξαναβαπτίζεται και παίρνει τον τίτλο ΕΙΡ. Οι σελίδες είναι πλέον λιγότερες με την θεματολογία του να περιορίζεται μόνο στο ραδιοπρόγραμμα ενώ μέσα στο πνεύμα οικονομίας  μικραίνει και το σχήμα του. Όλα αυτά για έναν μόλις μήνα αφού έρχονται νέες αλλαγές, στις σελίδες και τη θεματογραφία. Τότε καθιερώνεται και ο τίτλος  «Ραδιοπρόγραμμα», που κράτησε ως το 1968.

Λίγο πριν το τέλος της χρυσής δεκαετίας του ’60 και ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος ετοιμάζεται να δεχθεί την μεγάλη κρίση του η τηλεόραση κερδίζει έδαφος ενώ αποσπά και το κοινό από τις σκοτεινές αίθουσες. Το περιοδικό «Ραδιοπρόγραμμα» μετονομάζεται σε «Ραδιοτηλεόρασις». Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο τεύχος με το νέο όνομα κυκλοφορεί στις 12 Μαΐου 1968 με το εξώφυλλο να κοσμεί φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό.

Το 1976 με τον νόμο 309/30.04.1976 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως» του Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη, καθιερώνετε η χρήση της δημοτικής γλώσσας  και η «Ραδιοτηλεόρασις» γίνεται «Ραδιοτηλεόραση», τίτλο με τον οποίο συνεχίστηκε ως το κλείσιμό του το 2013, η κυκλοφορία του περιοδικού.

Η αξία του περιοδικού σήμερα είναι κυρίως συλλεκτική καθώς στη «Ραδιοτηλεόραση» έχουν κάνει εξώφυλλα σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας μας. Όσο για την ποιότητα των θεμάτων της δεν χωράει καμιά αμφιβολία αφού ποτέ δεν μετετράπει σε έντυπο lifestyle.

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / [email protected]


Προηγούμενο άρθροΠίτσα Μπουρνόζου: Το κορίτσι της τέχνης
Επόμενο άρθροΤο ψέμα του Χατζιδάκι στον Φίνο