Κλέων Τριανταφύλλου ήταν το πραγματικό του όνομα του Αττίκ, γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου του 1885 αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού.
Το 1907 πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες ,ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών. Γρήγορα όμως απόφάσισε να τις εγκαταλείψει για να γραφτεί στο Conservatoire de Paris, όπου θα έχει καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard.
Στο Παρίσι παρέμεινε μέχρι το 1930 και μετά επέστρεψε στην Αθήνα και δημιουργεί την περίφημη Μάντρα του Αττίκ κατακτώντας μέχρι το θάνατό του το 1944 τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.
Όσο ο Αττίκ προχωρούσε από επιτυχία σε επιτυχία, η οικογένειά του στην Αθήνα, άρχιζε να αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα.
Επέστρεψε στην Αθήνα για να βρεθεί κοντά στους δικούς του, τη στιγμή μάλιστα που η αδελφή του Νόρα είχε μία σοβαρή ασθένεια.
Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία “Χειροκροτήματα” του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην ταινία αυτή ο Αττίκ, κουρασμένος από τις κακουχίες της Κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, σε λίγα θύμιζε τη γεμάτη δυναμισμό και ευφυΐα προσωπικότητα του δημιουργού της “Μάντρας”. Τραγούδια του συνθέτη στην ταινία απέδωσε η ηθοποιός, Ζινέτ Λακάζ.
Στις 28 Αυγούστου του 1944, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή, ο Αττίκ περπατώντας στο δρόμο σκόνταψε πάνω σε ένα Γερμανό στρατιώτη. Αυτός εκνευρίστηκε τόσο πολύ που άρχισε να ξυλοκοπεί τον μικρόσωμο Αττίκ.
Ο Αττίκ επέστρεψε αιμόφυρτος στο σπίτι του.
Το τελευταίο διάστημα ο Αττίκ έπαιρνε ηρεμιστικά “βερονάλ” για να κοιμηθεί.
Εκείνη τη νύχτα, μετά το συμβάν, η περήφανος Αττίκ δεν άντεξε, πήρε μεγαλύτερη ποσότητα ηρεμιστικού και δεν ξύπνησε ξανά.
Αυτό το γεγονός φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή και όχι η αιτία για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.