32.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
Κατηγορία:

Aliki My Love

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1963
Κυκλοφορία: 10 Ιουνίου 1963
Διάρκεια: 100'
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Rudolph Mate
Σενάριο: George St. George
Συγγραφέας: George St. George
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μουσική συνθεση: Μάνος Χατζιδάκις
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ, Aquarius Film
Παραγωγός: Rudolph Mate, George St. George
Τραγούδι:
Χορευτές:

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Jess Conrad, Wilfrid Hyde-White, Katherine Kath, Πάρις Αλεξάντερ, Roland George, Γιάννης Πάρντος, Βάσος Ανδρονίδης, Κώστας Ναός, Θάνος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομάτης, Θάνος Σουγιούλ, Άσπα Νακοπούλου

Aliki My Love

Η ταινία, “Aliki My Love” προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 235.890 εισιτήρια. Ήρθε στην 14η θέση σε 92 ταινίες.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν το 1962 και έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο με καθυστέρηση στις 10 Ιουνίου 1963. Στην Ελλάδα, η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, στις 23 Μαρτίου 1964.

Στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο “Aliki My Love“, στην Ελλάδα με τον τίτλο “Αλίκη” και σε Ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο “Aliki Mi Amor“.

Η ταινία είναι Αγγλικής και Ελληνικής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Αγγλική & Ελληνική.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο έργο του George St. George, “The Tales of Ios”.

Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο ξένες ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η δεύτερη ήταν το “Siralardaki Heyecanlar” το 1963.

Μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας “Μανταλένα” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Αλίκη είχε στο νου της το ξεκίνημα μιας διεθνούς καριέρας. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με προτροπή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Φιλοποίμενα Φίνο με αυτόν τον σκοπό και είχε ένα βασικό κοινό σημείο με την “Μανταλένα” -η Αλίκη ήταν και πάλι η νησιωτοπούλα με το μαύρο μαντήλι. Πέρα από το διαφορετικό σενάριο, η βασική διαφορά με την “Μανταλένα” ήταν στους ξένους συμπρωταγωνιστές και στην Αγγλική γλώσσα για την προώθηση της ταινίας στην ξένη αγορά.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ίο, όπου οι τεχνικοί και το καστ είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω των ιδιοτροπιών του ξένου σκηνοθέτη της.

Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε στην ταινία 9.000.000 δραχμές, πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, έχοντας εντάξει στην ταινία ανθρώπους από το εξωτερικό, όπως ο Αυστρο-Ούγγρος σκηνοθέτης του Hollywood, Rudolph Maté, ο οποίος ήταν προηγουμένως επιτυχημένος διευθυντής φωτογραφίας με ταινίες όπως η “Τζίλντα” (“Gilda”) (’46) στο ενεργητικό του και ηθοποιοί όπως ο Βρετανός Wilfrid Hyde-White, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός δύο χρόνια μετά ως Colonel Pickering στην ταινία “Ωραία μου Κυρία” (“My Fair Lady”) το 1964 και ο Βρετανός Jess Conrad. Λαμπρές πρεμιέρες επίσης διοργανώθηκαν για την ταινία από τον Φίνο στο Λονδίνο και την Αθήνα. Στο εξωτερικό, τη διανομή της ταινίας ανέλαβε η “Lionex Films”, η οποία είχε έδρα τη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς όμως η ταινία δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία στο εξωτερικό αλλά ούτε και στην Ελλάδα και επομένως δε σηματοδότησε την έναρξη μιας διεθνούς καριέρας για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” τον Ιανουάριο του 1993, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Rudolph Maté, είπε για την ίδια ότι “η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο που έχω συναντήσει στον κινηματογράφο”. Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ίδια εκπομπή, “η ταινία δεν τράβηξε, διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της “Μανταλένας”.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο παραγωγής του Συμβουλίου Κινηματογράφου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Θησαυρός” για 19 εβδομάδες.

Λέγεται ότι ο Φιλοποίμην Φίνος, μετά την πρώτη προβολή της, δεν επιθυμούσε να ξαναπροβληθεί ποτέ η ταινία αυτή και για τον λόγο αυτό παρέμεινε κλειδωμένη στο Αρχείο της “Φίνος Φιλμ“.

Η ταινία δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση και δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε βίντεο ή DVD.

Πρόκειται για την 18η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη – ακολούθησε η ταινία “Ταξίδι” η οποία γυρίστηκε επίσης το 1962.

Περίληψη: Ο Μπάρι, ένας φουκαράς playboy, προσδοκά να πλουτίσει με την κληρονομιά ενός θείου του, βασιλιά της σάλτσας και των ψητών. Ο δικηγόρος του, όμως, τον πληροφορεί ότι το μυστικό της σάλτσας χάθηκε μαζί με τον θείο του και ότι δεν υπάρχει τίποτα κληρονομήσιμο, εκτός από ένα νησάκι στο Αιγαίο, με το όνομα Ευτυχία, από το οποίο καταγόταν ο θείος του. Για το νησί ενδιαφέρεται και ένας ξενοδόχος, ο Ρίτσαρντ, ο οποίος σχεδιάζει να το κάνει τουριστικό θέρετρο και έτσι οι δυο άνδρες έρχονται εσπευσμένα στην Ελλάδα. Στην “Ευτυχία” συναντούν την όμορφη δασκάλα Αλίκη και τη μητέρα της Άννα. Οι δύο γυναίκες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ξένων στο νησί. Η ομορφιά της Αλίκης σαγηνεύει τον Μπάρι και ο Ρίτσαρντ σκλαβώνεται από την υπέροχη μαγειρική της Άννας. Μια μέρα, όμως, ο Ρίτσαρντ ανακαλύπτει ότι η Άννα κατέχει το μυστικό της περίφημης σάλτσας, με το οποίο ο Μπάρι μπορεί να γίνει πραγματικά πλούσιος…

Αλίκη 1963-1964

Στην ίδια κατηγορια

Έξω οι κλέφτες 1961-1962

Η ταινία, "Έξω οι κλέφτες" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 36.209 εισιτήρια. Ήρθε...

Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ 1984-1985

Η ταινία, "Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ" προβλήθηκε τη σαιζόν 1984-1985 και έκοψε 203.654 εισιτήρια....

Εταιρία θαυμάτων 1962-1963

Η ταινία, "Εταιρία θαυμάτων" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 22.676 εισιτήρια.Ήρθε στην 33η...

Δημήτρη μου Δημήτρη μου 1967-1968

Η ταινία, "Δημήτρη μου Δημήτρη μου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1967-1968 και έκοψε 498.509 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο