30.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Κατηγορία:

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο 1969-1970

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1970
Κυκλοφορία: 23 Μαρτίου 1970
Διάρκεια: 99'
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Συγγραφέας: ***
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μουσική συνθεση: Κώστας Καπνίσης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη (Μάρθα Αναστασοπούλου), Γιάννης Φέρτης (Κώστας Βενέτης), Χρόνης Εξαρχάκος (Γιάννης Αθανασίου), Νικηφόρος Νανέρης (Νέστωρ Αναστασόπουλος), Βαγγέλης Σειληνός (Πάνος), Άννα Παϊτατζή (Καίτη Αναστασοπούλου), Κάκια Παναγιώτου (Ελένη Βενέτη), Ελένη Ζαφειρίου (Θεοδώρα Αθανασίου), Παντελής Ζερβός (Γιώργος Αναστασόπουλος), Μάνος Κατράκης (Λυκούργος Βενέτης), Λάμπρος Κοτσίρης, Ντίνος Καρύδης, Δήμητρα Σερεμέτη (Γειτόνισσα), Θάνος Γραμμένος, Νίκος Βερλέκης, Παναγιώτης Μποτίνης, Νάσος Κατακουζηνός, Νίκος Παπαχρήστος (Πασχάλης), Εύα Φρυδάκη, Βασίλης Τσάγκλος (Καταδότης), Κόκκα Στυλιανού, Κώστας Τσιάνος, Τάσος Κονταξής, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Σωτήρης Φούντας, Νίκος Κανακάκης, Μαίρη Γκότση, Μαρίκα Μαυροπούλου, Γκόλφω Μπίνη, Γιώργος Καύκας, Βασίλης Πολίτης, Θεόδωρος Ζιζίκος, Γιώργος Νάκος, Βάσος Ανδρονίδης, Θόδωρος Έξαρχος, Κώστας Παπαχρήστος (Αρχίατρος)

Η ταινία, “Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο” προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 277.395 εισιτήρια. Ήρθε στην 21η θέση σε 99 ταινίες.

-Η ταινία, “Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο” είναι ελληνικό πολεμικό δράμα του 1970 της Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία παρουσιάζει την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον έρωτα μεταξύ μιας νοσοκόμας (Ζωή Λάσκαρη) και ενός στρατιώτη (Γιάννης Φέρτης) υπό την γερμανική Κατοχής.

-Εκτός από την άρτια ερμηνεία της Ζωής Λάσκαρη, ξεχωρίζει και ο ρόλος του Παντελή Ζερβού, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλούς δεύτερους αλλά ουσιαστικούς ρόλους σε ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Χρόνης Εξαρχάκος σε έναν από τους ελάχιστους δραματικούς ρόλους της καριέρας του, ήταν παραγματικά συγκλονιστικός.

aftoi pou milisan 1

Περίληψη της ταινίας, “”Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο””

Μια παρέα συμφοιτητών, η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας (αδελφός της Μάρθας) και ο Πάνος, βρίσκονται όλοι μαζί στο πάρτι που κάνει η Μάρθα στο σπίτι της μια νύχτα του 1940. Το πρωί της επόμενης μέρας, κηρύσσεται ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Σύντομα, τα αγόρια της παρέας πηγαίνουν στο μέτωπο, ενώ η Μάρθα γίνεται εθελόντρια νοσοκόμα και μετατίθεται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, φτάνει κάποια στιγμή ο Κώστας, που έχει τραυματιστεί στον πόλεμο. Η Μάρθα φροντίζει τον Κώστα και οι δύο νέοι αναπτύσσουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο.

Μετά από λίγους μήνες, η παρέα επανενώνεται πίσω στην Αθήνα, όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, όμως, φτιάχνουν μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία γίνονται μέλη όλοι εκτός από τον Κώστα, τον οποίο οι υπόλοιποι δεν δέχονται, επειδή ο πατέρας του είναι φιλικά προσκείμενος προς τους Γερμανούς, με τους οποίους και συνεργάζεται. Όταν, όμως, τα οικονομικά της οικογένειά του επιδεινώνονται αισθητά και έρχονται στα όρια της επιβίωσης, ο πατέρας του Κώστα αποφασίζει να εργαστεί ως μεταφραστής στην Γκεστάπο.

Κάποια στιγμή τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης συλλαμβάνονται, οδηγούνται στην Γκεστάπο και βασανίζονται. Ανάμεσά τους είναι και ο Κώστας, παρόλο που δεν υπήρξε μέλος της οργάνωσης. Κάποιοι από την παρέα δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ο Κώστας, μετανιωμένος από την προηγούμενη στάση του, βοηθά τον Νέστορα να δραπετεύσει. Επίσης, συνεργάζεται για τη σύλληψη του πατέρα του, ο οποίος εκτελείται με την κατηγορία της προδοσίας. Αφού αποχωρήσουν τα στρατεύματα Κατοχής και απελευθερωθεί η χώρα, ο Κώστας και η Μάρθα οδηγούνται στον γάμο.

Στην ίδια κατηγορια

Η Νεράιδα και το παληκάρι 1969-1970

Η ταινία, "Η Νεράιδα και το παληκάρι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 626.540...

Ένα αστείο κορίτσι 1970-1971

Η ταινία, "Ένα αστείο κορίτσι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 549.614 εισιτήρια. Ήρθε...

Ο Μάγος της Αθήνας 1931-1932

Ο "Μάγος της Αθήνας" ξεκίνησε να προβάλλεται στον κινηματογράφο «Σπλέντιτ» από τις 30 Μαρτίου...

Κλασική περίπτωση βλάβης 1987-1988

Η ταινία, "Κλασική περίπτωση βλάβης" ακολουθήθηκε από μια άτυπη συνέχεια του 1988 σκηνοθετημένη επίσης...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο