26.5 C
Athens
Κατηγορία:

Τα 201 καναρίνια 1963-1964

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1964
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1964
Διάρκεια: 72' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος
Συγγραφέας: Νίκος Τσιφόρος
Φωτογραφία: Γρηγόρης Δανάλης
Μουσική συνθεση: Γιώργος Κατσαρός
Εταιρία παραγωγης: Paris Film
Παραγωγός: Τζέιμς Πάρις
Τραγούδι: Πυθαγόρας
Χορευτές: Φώτης Μεταξόπουλος, Βίκυ Τζινιέρη

Ηθοποιοί: Χάρρυ Κλυνν, Έρρικα Μπρόγερ, Κώστας Δούκας , Τέλης Ζώτος, Ματίνα Καρρά, Μαρία Φωκά, Γιάννης Κοντούλης, Λάζος Τερζάς, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Γιώργος Οικονόμου , Αμαλία Λαχανά, Ελένη Χαλκούση,

Η ταινία, “Τα 201 καναρίνια” προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 24.772 εισιτήρια. Ήρθε στην 75η θέση σε 92 ταινίες.

-Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Χάρρυ Κλυνν.

-Η παραγωγή έγινε από την Paris Film και η διανομή από την Καραγιάννης – Καρατζόπουλος.

Γρηγόρης Γρηγορίου αναλαμβάνει την σκηνοθεσία της προαναφερόμενης ταινίας, “Τα 201 καναρίνια” βασιζόμενος στο σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη προσπαθώντας να προσφέρει ταυτόχρονα κάτι καινούριο στην Ελληνική κωμωδία. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μολονότι πρόκειται για οικονομικά αδύναμη παραγωγή, βρίσκεται κοντά στον στόχο του Γρηγόρη Γρηγορίου.

Τα 201 καναρίνια 1963-1964
Ο Χάρρυ Κλυνν και η Έρρικα Μπρόγιερ στην ταινία, “Τα 201 καναρίνια”.

-Εκείνο όμως που δίνει χάρη και πνοή στην ίδια την ιστορία είναι ο τρόπος με την οποία αποτυπώνεται στο πανί. Η σύγχρονή παρουσίαση της ιστορίας της νέας συνδυάζεται με την ασπρόμαυρη παρουσίαση στυλ βωβού κινηματογράφου, της ερωτικής ιστορίας της ηλικιωμένης κυρίας, προσδίδοντας αυτό το κάτι ξεχωριστό, μια αναπτυξιακή πλευρά που θυμίζει πραγματικό κινηματογράφο.

-Αυτό το κάτι ξεχωριστό όμως στην ταινία, “Τα 201 καναρίνια” το δίνει και ένας από τους πρωταγωνιστές του φιλμ, ο Χάρρυ Κλυνν. Αποκάλυψη της ταινίας, με το χαριτωμένο, σκερτσόζικο, γεμάτο γκριμάτσες πρόσωπο του και την μοναδική μιμητική του ικανότητα, την κίνηση του που διακρίνεται για την κομψότητά της καθώς και τον αυτοσχεδιασμό του, είναι στοιχεία που τον καθιστούν ένα από τα ανερχόμενα κωμικά αστέρια του νέου κινηματογράφου.

-Το στίγμα του όμως στην ταινία, “Τα 201 καναρίνια” βάζει και ο Γιώργος Κατσαρός με την δική του μαγική μουσική πένα. Νότες που δίνουν την χαρά και την ελπίδα στους πρωταγωνιστές για να ζήσουν την αγάπη τους παρόλες τις αντιξοότητες.

-Η εν λόγω παραγωγή παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα ακόμη. Μέρος της πλοκής της έχει να κάνει με μια κόντρα. Την κόντρα της αγνής νεολαίας εναντίον της βρώμικης ωριμότητας. Είναι μια από τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που οι νέοι παρουσιάζονται γεμάτοι ιδανικά και θέληση για ζωή, ενώ οι μεγάλοι με τις παρανομίες τους , τους κλείνουν το δρόμο.

Περίληψη της ταινίας, “Τα 201 καναρίνια”

Μια σπουδάστρια μουσικής, η Λίλα (Έρρικα Μπρόγερ) της οποίας ο θείος έχει καταχραστεί την περιουσία, δέχεται να παίζει πιάνο για μια ιδιόρρυθμη γεροντοκόρη, τη δεσποινίδα Αριστέα (Ελένη Χαλκούση), προσπαθώντας να κάνει τα καναρίνια της δεύτερης να κελαηδήσουν.

Με την πάροδο του χρόνου, η Αριστέα αναθυμάται τη δική της νιότη και νιώθει αισθήματα προστασίας για τη Λίλα. Έτσι αναθέτει στον δικηγόρο της τη διεκδίκηση της περιουσίας της κοπέλας απ’τον καταχραστή θείο. Όμως, σε κάποια επίσκεψη των φίλων της Λίλας, ο αρραβωνιαστικός της Πάρις βλέπει έκπληκτος μια φωτογραφία του πατέρα του, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός έρωτας της Αριστέας.

Η αναπάντεχη συγκίνηση, όμως, δεν επιτρέπει στην άτυχη γυναίκα να χαρεί την αποκάλυψη κι έτσι πέφτει νεκρή από την ταραχή της. Στη διαθήκη της έχει αφήσει στη Λίλα τα 201 καναρίνια της, αλλά σ’ ένα φθαρμένο καναπέ ανακαλύπτεται κι ένα μεγάλο κομπόδεμα.

Στην ίδια κατηγορια

Καπετάν φάντης μπαστούνι 1968-1969

Η ταινία, "Καπετάν φάντης μπαστούνι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 291.450 εισιτήρια. Ήρθε...

Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955-1956)

Η ταινία, "Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 126.530 εισιτήρια....

Ο αντιφασίστας

Περίληψη: Ένας Ιταλός, ελληνικής καταγωγής, ο τέως λοχίας Νικόλα Μαντσολίνι, μιλά για την περίοδο...

Η παριζιάνα (1969-1970)

Η ταινία, "Η παριζιάνα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 554.428 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία