Μαργαρίτα και Έρρικα Μπρόγερ

errika margarita
errika margarita
Advertisement

Η Έρρικα και η Μαργαρίτα Μπρόγιερ έπαιξαν και τραγούδησαν σε 21 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Έγραψαν τη δική τους ιστορία στο μουσικό θέατρο και ηχογράφησαν τραγούδια όλων των κορυφαίων συνθετών, από Μάνο Χατζιδάκι και Μίμη Πλέσσα εως Γιώργο Μουζάκη και Κώστα Κλάββα.

Advertisement

Οι εντυπωσιακές τους εμφανίσεις με τα λαμπερά κοστούμια και το προσεγμένο ρεπερτόριο των τραγουδιών τους πέρασαν στη μυθολογία της εγχώριας έβδομης τέχνης. Ας ξεδιπλώσουμε την ιστορία αυτών των σπουδαίων κοριτσιών,που αγαπήθηκαν τόσο όσο και οι μυθικοί πρωταγωνιστές των ελληνικών ταινιών.

Μαργαρίτα και Έρρικα Μπρόγερ
Μαργαρίτα και Έρρικα Μπρόγερ

Η Έρρικα γεννήθηκε το 1943 και δυο χρόνια αργότερα η Μαργαρίτα. Τόπος γέννησης η πόλη Στάιερ της Αυστρίας. Από μικρές ήταν πολύ δεμένες και μεγάλωσαν μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του πατέρα τους.

Το 1951 η οικογένεια του Αριστοτέλη Μαστραπά έρχεται στην Ελλάδα και οι δυο αδελφές σπούδασαν χορό στη σχολή της Έλλης Ζουρούδη ενώ παράλληλα παρακολούθησαν μαθήματα φωνητικής στη σχολή Τζουανέα.

Ο πατέρας τους ήταν ηθοποιός και τα καλοκαίρια έπαιρνε τα κορίτσια του σε διάφορες περιοδείες ανά την Ελλάδα. Το χειμώνα η Έρρικα και η Μαργαρίτα ήταν εσώκλειστες σε καθολικό σχολείο στα Λουτρά της Τήνου.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα η οικογένεια Μαστραπά φεύγει για την Αφρική, γρήγορα όμως επιστρέφουν στην Ελλάδα. Και εκεί αρχίζει το “καλλιτεχνικό όνειρο” των δύο κοριτσιών.

Ξεκινούν, ερασιτεχνικά, να τραγουδούν σε αμερικανικό κλαμπ στη Γλυφάδα, ακριβώς απέναντι από τα Αστέρια. Λίγο αργότερα ο διευθυντής των Αστεριών, υπογράφει συμβόλαιο μαζί τους, γοητευμένος από τη σκηνική παρουσία τους αλλά και τις δροσερές φωνές τους.

Το επόμενο βήμα τους, τις φέρνει δίπλα στον Γιάννη Βογιατζή, μεγάλο σταρ της εποχής, να του κάνουν φωνητικά σε  ζωντανές εμφανίσεις. Τα κορίτσια γοητεύουν το κοινό αλλά και τα υψηλά πρόσωπα, που βρίσκονται κάθε βράδυ ανάμεσα στους θαμώνες των Αστεριών.

Ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, ο Νουρέγιεφ αλλά και ο Κένεντι μαζί με τη Τζάκι διασκεδάζουν μαζί τους.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στην κινηματογραφική επιθεώρηση “Η Αθήνα τη νύχτα” του Κλέαρχου Κονιτσιώτη υπάρχει αυθεντικό υλικό από τις εμφανίσεις του στα Αστέρια.

Το 1961 ο Αλέκος Σακελλάριος γυρίζει τη κωμωδία “Όταν λείπει η γάτα”.

Εδώ τα δυο κορίτσια κάνουν τη πρώτη εμφάνιση τους στη μεγάλη οθόνη τραγουδώντας το “Τουίστ” (σύνθεση του Γιώργου Μουζάκη) και τότε αλλάζουν το επώνυμο τους από Μαστραπά σε Μπρόγιερ, καθώς ο παραγωγός της ταινίας βρίσκει το πατρώνυμο τους κακόηχο και αντικαλλιτεχνικό.

Το Μπρόγιερ είναι το επώνυμο της μητέρας τους. Παράλληλα ηχογραφούν τα πρώτα τους τραγούδια σε δισκάκι 45 στροφών. Είναι οι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι: “Αθήνα” και “Σαν σφυρίξεις τρεις φορές”.

Το 1962 περνούν τις πύλες της Φίνος Φιλμ και μαζί με τη Τζένη Βάνου τραγουδούν στη ταινία “Ο Θόδωρος και το δίκανο” το πολύ όμορφο τραγούδι των Γεράσιμου Λαβράνου και Ντίνου Δημόπουλου “Σου ΄στησα  καρτέρι”.

Ίσως η καλύτερη εμφάνιση τους στη μεγάλη οθόνη. Τον αμέσως επόμενο χρόνο πήραν μέρος για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση, στην επιθεώρηση “Κι εφέτος διασκεδάζουμε”, στο θέατρο Βέμπο, όπου τις παρουσίασε στο κοινό η ίδια η Σοφία Βέμπο.

Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις στα φιλμ: “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης”(1963), “Δεσποινίς Διευθυντής”(1964 – τραγουδούν το “Άγγελε του Παραδείσου”), “Τρία κορίτσια από την Αμέρικα”(1964), “Ο Ανήφορος”(1964) και “Τέντυ Μπόι αγάπη μου”(1965 – τραγουδούν το αγγλόφωνο “Little Kiss”).

Το 1964 η Έρρικα κάνει τη πρώτη εμφάνιση της ως ηθοποιός στο φιλμ του Γρηγόρη Γρηγορίου “Τα 201 καναρίνια”.

Στη πρεμιέρα της ταινίας γνωρίζεται με τον Κώστα Βουτσά.

Για δυο περίπου χρόνια είναι ζευγάρι και η σχέση τους καταλήγει σε γάμο και αμέσως σχεδόν έρχεται η κόρη τους, η Σάντρα. Οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις και των δυο οδηγούν το γάμο σε διαζύγιο.

Η Έρρικα θα κάνει ακόμη ένα γάμο αρκετά χρόνια αργότερα με τον Γιάννη Μαρινάκη.

Μια σχέση και ένας γάμος που διατηρήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Μαργαρίτα από τη πλευρά της παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Τσολακάκη, από τα ιστορικά στελέχη της ομάδας του Πανιωνίου.

Από το γάμο αυτό γεννήθηκε η Κρίστη(μάνατζερ της Άννας Βίσση για αρκετά χρόνια και σύζυγος του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου).

Το 1969 στη μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη “Η Παριζιάνα” η Έρρικα κάνει τη δεύτερη εμφάνιση της ως ηθοποιός δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου, το Χρόνη Εξαρχάκο και τον Κώστα Καρρά.

Το 1972 κάνουν τη τελευταία κοινή τους εμφάνιση στον κινηματογράφο στη ταινία της Φίνος Φιλμ “Η Ρένα είναι όφ-σάιντ”. Με τη παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου η τηλεόραση αρχίζει να κερδίζει έδαφος.

Η νέα οικοσυσκευή μπαίνει δειλά-δειλά στα σπίτια και όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τη τύχη τους σε σίριαλ και μουσικοχορευτικές εκπομπές.

Οι Αδελφές Μπρόγιερ εμφανίζονται στο “Χαρούμενη Κυριακή”, μια  επιθεωρησιακού χαρακτήρα εκπομπή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Με κείμενα των Κώστα Νικολαϊδη και Ηλία Λυμπερόπουλου αγαπημένοι καλλιτέχνες διασκεδάζουν τους τηλεθεατές.

Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύουν η Μαργαρίτα και η Έρρικα. Είναι το “Κυριακάτικο Φεγγάρι” των Γιώργου Θεοδοσιάδη και Κώστα Νικολαϊδη.

Εκεί κάπου στα 1974 το διάσημο ντουέτο χωρίζει και η Μαργαρίτα απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας αναζητώντας την ηρεμία.

Η Έρρικα συνεχίζει στο θέατρο αλλά εμφανίζεται και στον κινηματογράφο στις ταινίες του Νίκου Φώσκολου “Έξοδος Κινδύνου” και “17 σφαίρες για έναν άγγελο”.

Κάποια στιγμή αποφασίζει να αποσυρθεί και η ίδια αν και όπως έχει δηλώσει είναι πάντα μάχιμη και ίσως θα επέστρεφε κάποια στιγμή μόνο αν πραγματικά η πρόταση που θα της γινόταν άξιζε το κόπο!!!

Κάπως έτσι πέρασαν τα δυο αυτά κορίτσια από το χώρο του θεάματος. Σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες αποτελούσαν πρότυπα ταλέντου και άψογου επαγγελματισμού…

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail


Προηγούμενο άρθροΓκολ στον έρωτα 1953-1954
Επόμενο άρθροΕκείνος είχε Τζάγκουαρ και εγώ Βέσπα