Που είναι το μέρος που τσακώνονταν Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες

Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες
Advertisement

Οι διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ηπειρωτικής και νησιωτικής αποτέλεσαν πολύ συχνά το σκηνικό για να γίνουν ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Εκτός από τα στούντιο και τις γειτονιές της Αθήνας, οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές των ταινιών ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Advertisement

Αυτό συνέβη και με την ταινία, “Η νεράιδα και το παληκάρι” με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μια πολύ αγαπημένη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε στην Κρήτη. Εκεί φυσικά γυρίστηκε και η πολύ χαρακτηριστική σκηνή με τους Φουρτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες οι οποίοι τσακώνονται συχνά πυκνά.

Πώς είναι σήμερα το σημείο που τσακώνονταν Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες

Μια σκηνή, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστική είναι αυτή που τσακώνονται οι δύο οικογένειες, δηλαδή οι Φουρτουνάκηδες και οι Βροντάκηδες. Πού είναι γυρισμένη και πώς είναι σήμερα; Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και ένα μια συγκεκριμένη γωνία με φόντο τη λίμνη Βουλισμένη.

Μπορούμε να ταξιδέψουμε ως εκεί με τη βοήθεια των Google Maps. Καμία σχέση με το παρελθόν, βέβαια, τα όσα θα αντικρίσουμε σήμερα. Η περιοχή είναι γεμάτη με μαγαζιά και εστιατόρια αποτελώντας ένα ιδιαίτερα τουριστικό σημείο. Αν βρεθείς, ωστόσο, εκεί θα σου έρθουν, τώρα που ξέρεις, σίγουρα μνήμες από την ταινία.

neraida palikari 1

Περίληψη της ταινίας, “Η Νεράιδα και το παληκάρι”

Ο Ρουμελιώτης αστυνομικός διοικητής Καρακώστας (Νίκος Τσούκας) φτάνει στην Κρήτη, όπου αναλαμβάνει ενωματάρχης χωροφυλακής. Στο χωριό αυτό, υπάρχει μια μεγάλη βεντέτα που κρατάει αιώνες ανάμεσα στους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες. Η καθεμία από τις δύο οικογένειες κρατά μακριά τα παιδιά της για να μη τύχει και αγαπηθούν, ο άρχοντας Φορτουνάκης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) την κόρη του, την Κατερινιώ (Αλίκη Βουγιουκλάκη), η οποία είναι η μασκότ του χωριού, και ο άρχοντας Βροντάκης (Γιάννης Αργύρης) τον γιο του, Μανούσο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), τον οποίο έστειλε από μικρό παιδί στην Αθήνα.

Ο Φουρτουνάκης προξενεύει την Κατερινιώ με τον Σκανταλάκη (Σπύρος Καλογήρου) στα Χανιά, ο οποίος όμως είναι αγριάνθρωπος και δεν αρέσει στην Κατερινιώ. Εντωμεταξύ, ο Μανούσος που κατεβαίνει από την Αθήνα μετά από κάλεσμα των γονιών του για να τον προξενέψουν με την κόρη του Κωνσταντογιωργάκη, τη Λενιώ (Ευαγγελία Σαμιωτάκη), βρίσκεται τυχαία στο γλέντι του αρραβώνα, αντικρίζει για πρώτη φορά την Κατερινιώ και την ερωτεύεται.

Με την βοήθεια του Μανωλιού (Αλέκος Τζανετάκος), ο οποίος είναι ο μπάτλερ της οικογένειας των Βροντάκηδων, φτάνει στο μπαλκόνι στο σπίτι της. Εκείνη του συστήνεται, αλλά αυτός δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του πέρα του ότι είναι από χωριό, για να μην τον ανακαλύψει.

Αποφασίζουν να βγουν ραντεβού έξω από ένα μοναστήρι, όπου ο Μανούσος, μην μπορώντας να κρατήσει άλλο το μυστικό του, της αποκαλύπτει την ταυτότητά του, Θυμωμένη, η Κατερινιώ τον κυνηγάει με το δίκαννο προσπαθώντας να τον σκοτώσει. Όμως ο παπάς της ενορίας του χωριού, ο πατήρ Νικόλας (Νότης Περγιάλης), της λέει ότι η αγάπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού, και ότι για χρόνια έλεγε να σταματήσει το μίσος.

Στην πορεία, ο Μανούσος καταφτάνει στο σπίτι του για να αρραβωνιαστεί με τη Λενιώ, όμως αυτός έχει ερωτευτεί την Κατερινιώ. Για να την κάνει να ζηλέψει, ο Μανούσος κάνει ψέματα ότι παντρεύεται την Λενιώ. Η Κατερινιώ, μαθαίνει για τον αρραβώνα στο σπίτι των Βροντάκηδων, και παραβρίσκεται στο γλέντι μεταμφιεσμένη σε άντρα για να επέμβει. Αλλά τελικά η ταυτότητά της αποκαλύπτεται και φεύγει τρέχοντας από την έπαυλη με τους Βροντάκηδες να την κυνηγάνε. Τελικά, φτάνει στο καπηλειό του πατέρα της, όπου την περιμένει μαζί με τον Σκανταλάκη.

Εκεί, αποκαλύπτει σε όλους ότι βαρέθηκε το μίσος και φιλάει τον Μανούσο. Ο Φουρτουνάκης κλείνει την Κατερινιώ στην υπόγα και ο Βροντάκης στέλνει τον Μανούσο πίσω στην Αθήνα, όμως αυτός με τον Μανωλιό έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για να κλέψουν την Κατερινιώ. Μετά την αρπαγή της Κατερινιώς, φτάνουν στο μοναστήρι, όπου παντρεύονται κρυφά και κάνουν ότι αυτοκτονούν.

Το άλλο πρωί, ο πατήρ Νικόλας χτυπά την καμπάνα πένθιμα και οι οικογένειες καταφθάνουν, όπου ο παπάς τους αποκαλύπτει ότι παντρεύτηκαν, αλλά για να μην γίνει ο γάμος τους αιτία για να χυθεί αίμα, θυσιάστηκαν. Τελικά, η θεία της Κατερινιώς, Δέσποινα (Τζόλυ Γαρμπή), ανακαλύπτει ότι είναι ακόμη ζεστοί. Το ζευγάρι συνέρχεται και τελικά παντρεύονται. Η ταινία τελειώνει με τον Σκανταλάκη να προσπαθεί να σκοτώσει τον Μανούσο με μαχαίρι, αλλά τελικά να πέφτει στην θάλασσα.

Προηγούμενο άρθροΣτο θεατρικό σανίδι εγγονή γνωστής ηθοποιού
Επόμενο άρθροΚούκλα Αλίκη Βουγιουκλάκη