in

Κώστας Στράντζαλης

Κώστας Στράντζαλης|siko xorepse sirtaki

Ο Κώστας Στράντζαλης ήταν Έλληνας παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των κινηματογραφικών ταινιών μελοδράματος ταινιών μερικές από τις οποίες είναι το «Θυσιάστηκα για το παιδί μου» (1960), «Μάνα μου παραστράτησα» και «Ο Γολγοθάς μιας αθώας» (1961).

Εκτός από τα μελοδράματα ο Κώστας Στράντζαλης είναι ευρέως γνωστός και για τις κωμικές ταινίες που παρήγαγε και σκηνοθέτησε συνεργαζόμενος με τον Θανάση Βέγγο, «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο» (1963), και η «Σχολή για σωφερίνες» (1964).

Ο Κώστας Στράντζαλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση του ξεκίνησε την καριέρα του στην αρχή ως ηθοποιός και μετά ως σκηνοθέτης και κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως του Αλέξη Δαμιανού, του Αιμίλιου Βεάκη του Μάνου Κατράκη και του Κώστα Μουσούρη.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κώστας Στράντζαλης άρχισε να ασχολείται και με τον κινηματογράφο, κάνοντας το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στην ταινία «Καταδρομή στο Αιγαίον» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Καραγάτση.

Το 1957 ίδρυσε την δική του επιχείρηση παραγωγής με πρώτη του ταινία τον «Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς» σε δική του σκηνοθεσία. Εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ο Κώστας Στράντζαλης υπήρξε και σεναριογράφος, μακιγιέρ και μουσικός επιμελητής σε αρκετές ταινίες.

Συνολικά ήταν παραγωγός σε 30 ταινίες σκηνοθέτησε 28 και έγραψε και 12 σενάρια.

Φιλμογραφία σαν ηθοποιός

Καταδρομή στο Αιγαίον (1946) [Γερμανός αξιωματικός]
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948) [καλεσμένος στο πάρτυ]
Ερωτικό ταξίδι (1949)
Το τάμα της Αννούλας (1951)
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953) [αστυφύλακας]
Μεγάλοι δρόμοι (1953)
Ο καπετάν Σοροκάδας (1953)
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [αστυφύλακας]
Το οργανάκι (του Αττίκ) (1955) [Νάσος, ποιητής]
Καταδικασμένη κι απ΄το παιδί της (1955) [Κώστας]
Το κορίτσι με τα παραμύθια (1956) [Γιακουμής ]
Γραφείο συνοικεσίων (1956) [“Καρδιοκατακτητής”]
Διακοπές στην Αίγινα (1958) [Ανάργυρος, αδελφός Ντόντου]
Ταξείδι με τον έρωτα (1959) [ξενοδόχος Πόρου / χωροφύλακας Ύδρας]
Λαός και Κολωνάκι (1959)[γείτονας Χατζηχρήστου]
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959) [κουρέας]
Το νησί των γενναίων (1959) [Γερμανός αξιωματικός]
Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960) [ ναύτης λιμενικού]
Λύτρωσέ με αγάπη μου (1960)
2000 ναύτες κι ενα κορίτσι (1960) [Σημαιοφόρος]
Το δράμα μιας αμαρτωλής (1961) [στρατιώτης]

Οι άλλες δραστηριότητες του Κώστα Στράντζαλη

Μεγάλοι δρόμοι (1953) Μακιγιάζ
Το οργανάκι (του Αττίκ) (1955) Μακιγιάζ
Κόκκινα Τριαντάφυλλα (1955) Μακιγιάζ
Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955) Μακιγιάζ
Γραφείο Συνοικεσίων (1956) Μακιγιάζ
Το κορίτσι με τα παραμύθια (1956) Μακιγιάζ
Ένας βλάκας και μισός (1959) Μακιγιάζ
Ήρωες της γκάφας (1959) Μακιγιάζ
Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς (1957) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Όλα για το παιδί της (1958) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Ταξείδι με τον έρωτα (1959) Διευθυντής Παραγωγής
Θυσιάστηκα για το παιδί μου (1960) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Η φτωχούλα και το βασιλόπουλο (1960) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Μας κλέψανε την Γκόλφω (1961) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Μάνα μου παραστράτησα (1961) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Ο Γολγοθάς μιας αθώας (1961) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Αγνή και ατιμασμένη (1962) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Μάνα γιατί με γέννησες (1962) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Κλάψε φτωχή μου καρδιά (1962) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο – Μουσ. επιμέλεια
Μην είδατε τον Παναή; (1962) Παραγωγή – Μουσική επιμέλεια
Τον βρήκαμε τον Παναή (1963) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Είναι σκληρός ο χωρισμός (1963) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο (1963) Παραγωγή
Διεστραμμένοι (1963) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Σχολή για σωφερίνες (1964) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Ο καταφερτζής (1964) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Ένα παιδί χωρίς όνομα (1964) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Το θαύμα της Μεγαλόχαρης (1965) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Παίξε μπουζούκι μου γλυκό (1965) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Γιατί γεννήθηκα φτωχή (1965) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Φως…νερό…τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις (1966) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Ο ναύτης του Αιγαίου (1968) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Ο μαχαραγιάς (1968) Παραγωγή – Σκηνοθεσία
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου (1968) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Καινούργια μέρα χάραξε (1969) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο
Στην Πόλη αγαπηθήκαμε (1972) Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο – Ενδυματολόγος

Πληροφορίες από το greekactor.blogspot.gr

Κώστας Στράντζαλης

Τι νομίζετε;

0 Πόντοι
Upvote Downvote

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Παζλ

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 656ο

Παζλ

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 657ο