31.3 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...
Κατηγορία:

Η ζούγκλα των πόλεων 1970-1971

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1970
Κυκλοφορία: 07 Δεκεμβρίου 1970
Διάρκεια: 97' Λεπτά
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Συγγραφέας: Νίκος Φώσκολος
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μουσική συνθεση: Κώστας Καπνίσης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Κώστας Πρέκας, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Καλογήρου, Νότης Περγιάλης, Άννα Παϊτατζή, Ανδρέας Φιλιππίδης, Λάμπρος Κοτσίρης, Νίκος Δενδρινός, Θόδωρος Ντόβας, Χρήστος Δοξαράς, Αγγέλα Καζακίδου, Χρήστος Στύπας, Χριστόφορος Ζήκας, Χρήστος Δακτυλίδης, Γιάννης Κοντούλης, Κυριάκος Δανίκας, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Ζορμπάς, Άγγελος Μαυρόπουλος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφ. Ιωσηφίδης, Νίκος Γαλιάτσος, Κατερίνα Μπόμπου, Γιώργος Καύκας, Παναγιώτης Μποτίνης, Θεόδωρος Γκλαβέρης, Ν. Μασμανίδης, Γιώργος Γαλανάκης , Γιώργος Γκουβέλας, Δημήτρης Καρυστινός, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Γιάννης Νικολάου , Γιώργος Παπαδημητράκης, Τάκης Χαλάς, Ανδρέας Μπάρκουλης

Η ταινία, “Η ζούγκλα των πόλεων” προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 246.844 εισιτήρια. Ήρθε στην 17η θέση σε 87 ταινίες.

-Το σενάριο οφείλεται στη γόνιμη φαντασία του Ν. Φώσκολου σε μια φαντασία που δημιουργικά γεννάει το παραμύθι, αλλά που δεν ξέρει που ακριβώς πρέπει να σταματήσει. Έτσι, μοιραία, η ευρηματική σύλληψη παραπατάει σε απίθανους χώρους και η ιστορία χάνει ένα μεγάλο μέρος απ΄την πιθανοφάνεια και την πειστικότητά της.

Πολλά μαζί ανακατεύονται, με υπερβολικές δόσεις μελοδραματισμού και με συνεχή λογύδρια των ηρώων, που περικλείουν εύκολα συνθήματα, χωρίς όμως όλα αυτά να δένουν μεταξύ τους, για να φτάσουμε απρόσκοπτα στο τέλος.

Η ζούγκλα των πόλεων
Σκηνή από την ταινία, “Η ζούγκλα των πόλεων”.

Κι όμως η αρχική ιδέα του δημοσιογράφου που έχει τη γενναιότητα να προχωρήσει ως το βάθος της αλήθειας, έστω κι αν στην πορεία των προσπαθειών του βρίσκεται σε αλλεπάλληλα ηθικά διλήμματα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κι ορισμένες σκηνές, όπως η συγκέντρωση του απελπισμένου πλήθους στα γραφεία της εφημερίδας κι ο μονόλογος του Νότη Περγιάλη, έχουν ανθρωπιά και συγκίνηση.

Όμως σε όλη γενικά την ταινία χρειαζόταν μια κάποια αφαίρεση. Κι οι δραματικοί τόνοι έπρεπε να ήταν πιο απλοί, ώστε να άγγιζαν πιο άμεσα και πιο ουσιαστικά τον θεατή. Στον τομέα της ερμηνείας, ο Κώστας Πρέκας παρουσιάζει ικανοποιητική βελτίωση. Έχει αποβάλλει το ρητορικό και κραυγαλέο τόνο που χαρακτήριζε προηγούμενες «ηρωικές» ερμηνείες του, κι είναι πια πιο λιτός και πιο ανθρώπινος, ακόμη κι όταν υποχρεώνεται από το σενάριο να λέει άκρως μελοδραματικές φράσεις, όπως στο λατομείο που του προτείνουν να αγοράσουν τη σιωπή του για 500.000 δρχ.

Διαπιστώσαμε, εξ άλλου, για μια ακόμα φορά, πόσο ισχυρή κινηματογραφικά είναι η παρουσία της Μαίρης Χρονοπούλου. Δίνει με την προσωπικότητά της βάρος και διάσταση στο σχηματικό ρόλο της.

-Η ταινία γυρίστηκε και σε αγγλική έκδοση.

Περίληψη της ταινίας, “Η ζούγκλα των πόλεων”

Αθήνα, 1964. Ένας αστυνομικός ρεπόρτερ, ο Νίκος Αυγέρης, έχει τη δημοσιογραφική αποστολή να καλύψει ένα ύποπτο αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σ’ έναν ανώτατο κρατικό υπάλληλο. Απ’ την έρευνά του αποκαλύπτεται ότι το θύμα ευθυνόταν για τον οικονομικό έλεγχο ενός μεγάλου οικοδομικού οργανισμού και ότι χρηματιζόταν για να καλύπτει τις παρανομίες της διοίκησής του.

Ο εν λόγω οργανισμός είχε καταχραστεί πολλά απ’ τα χρήματα που προορίζονταν για την ανέγερση κατοικιών για άστεγους τραυματίες πολέμου, και τώρα ενοχλείται σφόδρα απ’ τις αποκαλύψεις του Αυγέρη. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να του κλείσουν το στόμα, αλλά εκείνος δεν πτοείται και συνεχίζει την έρευνα. Ο Αυγέρης φτάνει μέχρι τέλους, αποκαλύπτοντας τα πάντα και ξεκαθαρίζοντας πλήρως μια ακόμα βρόμικη υπόθεση.

Στην ίδια κατηγορια

Λόλα 1963-1964

Η ταινία, "Λόλα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 313.822 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η...

Ποια είναι η Μαργαρίτα 1961-1962

Η ταινία, "Ποια είναι η Μαργαρίτα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 52.421 εισιτήρια....

Νήsos 2 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Στη ταινία, "Νήσος 2: Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού" οι πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας...

Οικογένεια Παπαδοπούλου 1960-1961

Η ταινία, "Οικογένεια Παπαδοπούλου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 27.787 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία