Εφιάλτης: Η ταινία που ξεπέρασε ακόμη και τον Χίτσκοκ

Βούλα Χαριλάου
Advertisement

Αν το Χόλιγουντ είχε το «Ψυχώ» με τον Άντονι Πέρκινς στο ρόλο του ψυχοπαθή Νόρμαν Μπέιτς που διαπράττει φόνους κατ’ εντολή της νεκρής μητέρας του, ο Ελληνικός κινηματογράφος είχε τον «Εφιάλτη» με την Βούλα Χαριλάου να δίνει ρεσιτάλ σκοτώνοντας με ψαλίδι, σύμβολο εκδίκησης στο σαλεμένο μυαλό της σεξουαλικά στερημένης κοπέλας.

Advertisement

Καθρέφτης και ψαλίδι είναι τα δύο απόλυτα ψυχολογικά σύμβολα του φιλμ. Ο καθρέφτης είναι σύμβολο σύγκρουσης των δύο κόσμων της ηρωίδας.

Η απόκοσμη ομιλία της ανατριχιάζει τον θεατή ενώ τα συγκλονιστικά της μάτια τον μαγνητίζουν σε βαθμό εθισμού.
H διχασμένη προσωπικότητα της  χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο προσωπικοτήτων που εξουσιάζουν τη συμπεριφορά της.

efialtis

Από τη μια είναι η Άννα Μαργκό ψυχρή, ερωτικά και συναισθηματικά και από την άλλη η μισότρελη και βίαιη Εύη Λινάρδου, η οποία και παίρνει εντολές από το μαγικό της καθρέφτη για τα εγκλήματα της.

Ένας “Εφιάλτης”…τολμηρός!!!

Όλα αυτά σε ένα αμιγώς φιλμ τρόμου και φρίκης με όλα τα συστατικά του είδους,με τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Ερρίκο Ανδρέου να το προχωρά το στόρι πιο μακριά από τον Χίτσκοκ, ώστε σήμερα να θεωρείται ιδιαίτερα τολμηρός για την εποχή του, αφού στο σενάριο του υπαινίχθηκε σεξουαλικά όργια και ανδρικό ομοερωτισμό.

Το καστ της ταινίας

Η Βούλα Χαριλάου στο ρόλο της κοπέλας με διχασμένη προσωπικότητα,απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Γυναικείου Ρόλου της ‘Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 1961, ενώ η Αθηνά Μιχαηλίδου κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1961, για τον ρόλο της στον “Εφιάλτη”.

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ξεχωρίζουν ο Μιχάλης Νικολινάκος, ο Θανάσης Μυλωνάς, ο Σταύρος Ξενίδης, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και η Ντέμπι Μαρτίνι.

Στα συν της ταινίας η φωνή της Κίας Μπόζου την οποία δανείζει στην Εύη Λινάρδου, το δαιμονικό alter ego της Άννας!

Μια συλλεκτική ταινία!!!

Ο Μίμης Πλέσσας στην μουσική μας δίνει…ανατριχίλες και οι βροντές-καταιγίδες που ακούγονται καθ όλη την διάρκεια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Η ταινία δεν προβάλλεται πλέον από τα τηλεοπτικά κανάλια- άγνωστο για ποιο λόγο – δεν κυκλοφορεί σε dvd και αποτελεί συλλεκτικό απόκτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωγραφική αφίσα της ταινίας είναι δημιούργημα του πρωταγωνιστή της Μιχάλη Νικολινάκου ενώ στην πρεμιέρα της ταινίας είχε κυκλοφορήσει διαφημιστικό έντυπο με τους συντελεστές, βιογραφικά των ηθοποιών, την υπόθεση του έργου και φωτογραφίες.

«Ο Εφιάλτης» έκανε πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες στις 14 Ιανουαρίου 1962 και έκοψε μόλις 26.526 εισιτήρια.
Το κοινό την ανακάλυψε πολλά χρόνια αργότερα τοποθετώντας την, μέσα στο Ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου.

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρησις Απόλλων: Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι
Επόμενο άρθροΗ σύμπτωση που ενώνει τον Κώστα Βουτσά