Το “Επιχείρησις Απόλλων” είναι ένα από τα πλέον καλογυρισμένα μιούζικαλ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ρομαντική ταινία  με μια πανέμορφη Έλενα Ναθαναήλ να λάμπει ανάμεσα στα εντυπωσιακά αξιοθέατα  της Αθήνας, της Επιδαύρου, του Ναυπλίου και της Κέρκυρας.

Όμορφη, φινετσάτη αλλά πάνω απ΄όλα ταλαντούχα μαγεύει τους ξένους συμπαραγωγούς της ταινίας αλλά και τον συμπρωταγωνιστή της, τον Thomas Fritch.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι       0132

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1967 από τον Γιώργο Σκαλενάκη.

Συμπαραγωγή του κινηματογραφικού οργανισμού Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης με την Film AB TVS και Inge Ivarson Film productions.

Αρχική σκέψη των παραγωγών ήταν ο ρόλος της ξεναγού να δοθεί στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, έπειτα όμως από την άρνηση της η τύχη χαμογελά στην Έλενα.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι       0163

Το σενάριο του Γιάννη Τζιώτη, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς παρακολουθώντας, ακόμη και σήμερα την ταινία, την προσοχή όλων αποσπά η φρεσκάδα, η ομορφιά και η αφέλεια της  πρωταγωνίστριας.

Υπάρχουν σκηνές της, που σίγουρα ανήκουν στο ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου, όπως όταν βγαίνει από τη θάλασσα με το λευκό μπικίνι αλλά και όταν προσπαθεί να εξηγήσει στους τουρίστες τη λέξη κέφι!

Μια λέξη συνώνυμη με την αρχοντιά της!!!

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι f97817f3 a7e9 40b3 91ba 80a7fa3f1bcd

Ποιος ήταν ο Thomas Fritch;

Ο παρτενέρ της, Thomas Fritch, είχε καταγωγή από τη Δρέσδη της Γερμανίας.

Ήταν γιος του διάσημου ηθοποιού Willy Fritch και πριν τη συμμετοχή του στο ελληνικό φιλμ είχε παίξει σε παραγωγές του γερμανικού κινηματογράφου και είχε ηχογραφήσει ως τραγουδιστής δίσκους 45 στροφών με ποπ τραγούδια.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι R 3655127 1339076581 1807

Χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας “Επιχείρησις Απόλλων” είχε δηλώσει για τη συνεργασία του με την Έλενα Ναθαναήλ:

“… Για μένα η Έλενα σήμαινε πολλά και ας είχα να τη δω πολλά χρόνια!

Από την πρώτη στιγμή που τη συνάντησα εντυπωσιάστηκα από τα μακριά βελούδινα μαύρα μαλλιά της, το μαύρο σαν κάρβουνο βλέμμα της.

Για μας τους Γερμανούς το πρότυπο της μελαχρινής καλλονής είναι το ιδανικό, γιατί είναι σπάνιο.

Προερχόταν από εξαιρετική οικογένεια και είχε ευγενή ανατροφή.

Όμως, πέρα από την άψογη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό της, ήταν πολύ ζεστή και φιλική μαζί μου.

Μου μάθαινε ελληνικά, μου έδειχνε πράγματα που όφειλα να ξέρω και με καθοδηγούσε.

Ήταν ο άνθρωπος που με πήρε από το χέρι και με έκανε να αγαπήσω την Ελλάδα.”(Δηλώσεις του ηθοποιού στο περιοδικό “Λοιπόν”).

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι 100

Το σάουντρακ της ταινίας…

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος, με μοναδική εξαίρεση το αγγλόφωνο τραγούδι της Έλενας Ναθαναήλ, μέσα στο εκδρομικό πούλμαν.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το τραγούδι αυτό είναι σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου με στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου.

Στις σκηνές της Επιδαύρου ακούγεται με τη φωνή του Γιάννη Μαρκόπουλου το “Ζαβαρακατρανέμια”.

Το 1972 ακούστηκε και  από τη Μαρία Φαραντούρη στην απαγορευμένη (από τη χούντα) ταινία ” Βαρθολομαίος”.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι       0165

Το “Ζαβαρακατρανέμια” ήταν ένα “στοίχημα” του Μαρκόπουλου με τον εαυτό του αν μπορεί να γράψει ένα τραγούδι που στην ουσία να μην λέει τίποτα, να περάσει τη λογοκρισία της δικτατορίας, και να συγκινήσει τον κόσμο.

Αν και τα λόγια μοιάζουν ακαταλαβίστικα χρόνια αργότερα ο συνθέτης έδωσε τη δική του εξήγηση σχετικά με το αληθινό νόημα των στίχων του:

“Ζάβαρα κάτρα νέμια = Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν Ίλεος Ίλεος = Έλεος, Έλεος. Λάμα Λάμα Νάμα Νάμα Νέμια = Το μαχαίρι, το μαχαίρι μάνα μάνα Ανέμισαν.”

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι R 3362097 1458251364 6338

Το σάουντρακ του φιλμ κυκλοφόρησε, με δυο διαφορετικά εξώφυλλα από τη Polydor, σχεδόν ταυτόχρονα με τη πρεμιέρα της ταινίας (5 Φεβρουαρίου 1968).

Περιείχε όλες τις μουσικές γέφυρες του φιλμ αλλά όχι το τραγούδι της Ναθαναήλ.

Κοινό και κριτές μίλησαν τότε για ένα ισάξιο έργο με το “Ζορμπά”.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι R 5582692 1397202229 2814

Εισπρακτικά η ταινία συγκέντρωσε 316.511 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.

Κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο “Apollo Goes on Holiday“, ενώ στην Γαλλία με τον τίτλο ” Apollo part en vacances”.

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι poster Apollo goes on Holiday

width= Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι       0164

Του Ηλία Δ.Τάσκου.