Ένας μεγάλος έρωτας στα καρέ της Φίνος

Ένας μεγάλος έρωτας
Advertisement

Το “Ένας μεγάλος έρωτας” είναι μια  δραματική-αισθηματική ταινία της Φίνος Φιλμ με θεματολογία που ξεφεύγει μάλλον από τα συνηθισμένα ομοειδή έργα της περιόδου. Μια ευκατάστατη μεσοαστική οικογένεια αναστατώνεται από την δημιουργία ενός παράνομου δεσμού της οικοδέσποινας με τον υποψήφιο σύζυγο της ανιψιάς της.

Advertisement

Για την εκτέλεση αυτής της αρκετά ενδιαφέρουσας ιδέας του σεναρίου ο Ντίνος Δημόπουλος είχε στη διάθεσή του πληθώρα ικανών συντελεστών και κυρίως εκλεκτό επιτελείο ερμηνευτών.  Η Τζένη Καρέζη εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της και στέκεται με αξιώσεις στον απαιτητικό ρόλο της μητέρας, συζύγου και ερωμένης.

enas megalos erotas

Ο Νίκος Κούρκουλος στο γνώριμο του προφίλ, του κατακτητή ενώ από  τους άλλους ρόλους ξεχωρίζουν ο Μηνάς Χρηστίδης ως σύζυγος, η Τασσώ Καββαδία με την συνήθη δυναμική της παρουσία και τέλος, πολύ καλή παρουσία από μια ηθοποιό που πάντα μου  άρεσε ως ερμηνεύτρια και ως γυναίκα, η Τζένη Ρουσσέα.

Το έργο έχοντας  επιρροές από την «Άννα Καρένινα»  του Λέοντος Τολστόι δίνει μια αρκετά καλή εικόνα των ανωτέρων στρωμάτων της Αθηναϊκής κοινωνίας των χρόνων του 60. Η ανθηρή οικονομία και ο «εξευρωπαϊσμός» της πρωτεύουσας με τα ακριβά αυτοκίνητα, τις επαύλεις και τους χορούς. Τα κουτσομπολιά των κοσμικών κύκλων και τα ερωτικά σκάνδαλα, υπαρκτά και μη, αποπνέουν το πνεύμα της εποχής, φυσικά μόνο την μία όψη του.

Στα συν της ταινίας η αναμφισβήτητα πλούσια παραγωγή του Φίνου με τα προσεγμένα σκηνικά και τις εξωτερικές σκηνές (ξεχωρίζουν αυτές στην παλιά πόλη της Ρόδου).

Η μουσική του Μίμη Πλέσσα προσθέτει οπωσδήποτε στη δραματικότητα της ταινίας. Eνώ εντύπωση προκαλεί το πλήθος των σπουδαίων συντελεστών σε εξαιρετικά δευτερεύοντες ρόλους.

Άγγελος Αντωνόπουλος, Βέρα Κρούσκα, Αλέκος Τζανετάκος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου(στο μικρό ρόλο της υπηρέτριας – έναν ρόλο που στο μέλλον θα την δοξάσει) και ακόμα Θεόδωρος Έξαρχος, Περικλής Χριστοφορίδης και Γιώργος Λουκάκης συνθέτουν ένα πολύ «ακριβό» επιτελείο για να στελεχώνει περιθωριακούς ρόλους.

Οι ερωτικές σκηνές των δύο πρωταγωνιστών καθώς και οι διάλογοι που τις συνοδεύουν ανήκουν στο ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου. Το «Ένας Μεγάλος Έρωτας» έκανε πρεμιέρα στις 20 Απριλίου 1964 και έκοψε 202.607 εισιτήρια, στις αίθουσες Α΄προβολής.

Του Ηλία Δ.Τάσκου.
Προηγούμενο άρθροΟ Αστερισμός της Παρθένου
Επόμενο άρθροΕπιχείρησις Απόλλων: Η ταινία που έμαθε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κέφι