Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους

Παραγωγής: Σκούρας Φιλμ
Πρεμιέρα: 01 Ιανουαρίου 1966
Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης
Φωτογραφία: Rudolf Milic
Συγγραφέας: Βασίλης Βασιλικός
Σεναρίο: Βασίλης Βασιλικός

Περιπέτεια
1966

Ηθοποιοί: Νίκος Κούρκουλος (Jimmy Murphy), Γιάννης Βόγλης (Γιόχαν), Emily Reuer (Erika Binder), Gunther Stoll (λοχαγός Ιβάνοφ), Κώστας Καραγιώργης, Κώστας Μπάκας, Άννα Σταυρίδου

Περίληψη: Βερολίνο, Μάιος 1945. Μια τρομαγμένη νεαρή Γερμανίδα, η Έρικα Μπίντερ, καλείται στο γραφείο του Αμερικανού λοχαγού Τζίμυ Μέρφυ και ανακρίνεται για το πού βρίσκεται ο άντρας της, ο Γιόχαν, πρώην αξιωματικός των Ες-Ες, που καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου. Ο Γιόχαν, εξαθλιωμένος και αμετανόητος, καταφέρνει να φτάσει σπίτι τους, αλλά αρνείται να παραδεχτεί ότι η Γερμανία έχει συνθηκολογήσει. Η Έρικα τον κρύβει. Μια μέρα, ο Γιόχαν την πιάνει να ερωτοτροπεί με τον Μέρφυ. Προσπαθεί να φύγει, αλλά δεν τα καταφέρνει και επιστρέφει σπίτι τους, όπου μεθάει και αναπολεί τις παλιές ένδοξες μέρες του Τρίτου Ράιχ. Σε ένα νυχτερινό κέντρο, η Έρικα εκμυστηρεύεται στον Μέρφυ ότι ο άντρας της είναι ζωντανός, κι εκείνος επιχειρεί να τον συλλάβει, ο Γιόχαν όμως τον σκοτώνει. Στη συνέχεια, περιέρχεται σε κατάσταση πλήρους απελπισίας και σαν παγιδευμένο ζώο μάχεται εναντίον του Ρώσου λοχαγού Ιβάνωφ και των αντρών του, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στο σπίτι για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 198.467 εισιτήρια. Ήρθε στην 30η θέση σε 101 ταινίες.

Ελληνικός Κινηματογράφος Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΗ ανταρσία των 10
Επόμενο άρθροΟ Αστραπόγιαννος

Similar Articles

Comments