Ειρήνη Παπά: Εσύ κορίτσι μου κατέβηκες από την Ακρόπολη

Ειρήνη Παπά
Advertisement

Η Ειρήνη Παπά στην πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση το 1948 σε ηλικία 22 ετών στην ταινία της Φίνος Φίλμ, “Χαμένοι Άγγελοι“, όπου αποτυπώνεται μοναδικά η εκπληκτική της ομορφιά. Γεννημένη στο Χιλιομόδι Κορινθίας με γονείς δασκάλους, θα εκφράσει από την παιδική της ηλικία την μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και την μελέτη των μεγάλων Αρχαίων Ελλήνων.

Advertisement

Σε ηλικία 12 ετών η Ειρήνη Παπά θα εγκατασταθεί με την οικογένεια στο Κολωνάκι όπου θα ζήσει τα εφηβικά της χρόνια, με τους μονολόγους μιας νεαρής ηθοποιού που μένει δίπλα στο σπίτι της να είναι η αφορμή για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το θέατρο.

Η Ειρήνη Παπά εισάγεται στην δραματική σχολή του Εθνικού με δασκάλους σημαντικά ονόματα της εποχής και το 1947 ένα χρόνο πριν την αποφοίτησή της, θα παντρευτεί τον σκηνοθέτη, Άλκη Παππά με τον οποίο θα χωρίσει τέσσερα χρόνια αργότερα και θα κρατήσει το επώνυμο του σε όλη την πορεία της ζωής της.

papa 1
Η Ειρήνη Παπά.

Το 1948 ο θαυμασμός στο πρόσωπο της από τον Θεατράνθρωπο-φαινόμενο Αλέκο Σακελλάριο ο οποίος την προσφωνεί “Καρυάτιδα”, θα την οδηγήσει στα γραφεία του Φίνου με τον ίδιο να αναφέρει: “Εσύ κορίτσι μου κατέβηκες από την Ακρόπολη και κουβαλάς την διαχρονική ομορφιά της Ελλάδας μαζί σου“.

Ο πρώτος της ρόλος στην μεγάλη οθόνη συνοδεύεται από μεγάλη επιτυχία με την ταινία να βγαίνει πρώτη σε εισπράξεις και την ίδια χρονιά ο Σακελλάριος της προτείνει τον πρώτο της θεατρικό ρόλο στην θρυλική Επιθεώρηση, “Άνθρωποι Άνθρωποι” στο θέατρο “Μετροπόλιταν”.

Εκεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως Μακρής, Φωτόπουλος, Ηλιόπουλος, μια ηθοποιός κλασικής παιδείας που δεν θα διστάσει να κάνει το ξεκίνημα της στο μουσικό θέατρο καθώς θεωρεί τους ανθρώπους της Επιθεώρησης γνήσιους και αυθεντικούς και όχι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ψεύτικους”.

papa 2
Η Ειρήνη Παπά σε σπάνια φωτογραφία.

Το 1951 η συμμετοχή της στην ταινία “Νεκρή πολιτεία” η οποία θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ Καννών την επόμενη χρονιά, θα είναι η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία και συνεργασίες σε Ευρώπη και Αμερική με τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η σπάνια αρχαιοελληνική της ομορφιά παραμένει μοναδική και αξεπέραστη.

Η ταινία, “Χαμένοι Άγγελοι” ήταν από τις πρώτες και μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Φίνος Φιλμ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου του 1948. Έκοψε 107.508 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 1η θέση ανάμεσα σε 8 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Στην ίδια ταινία, ο Μανώλης Χιώτης εμφανίζεται να παίζει το τρίχορδο μπουζούκι του συνοδευόμενος από λαϊκή ορχήστρα και ερμηνεύει το τραγούδι «Εσύ ’σαι η αιτία που υποφέρω» χωρίς τη Μαίρη Λίντα με την οποία έγινε γνωστό.

Προηγούμενο άρθροΤα τσακάλια 1981-1982
Επόμενο άρθροΣπάνια φωτογραφία της εποχής: Αντώνης Καφετζόπουλος και Πάνος Μιχαλόπουλος σε νεαρή ηλικία