39.4 C
Athens
Κατηγορία:

Έφη Οικονόμου

Η Έφη Οικονόμου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Γεννημένη το 1938 στον Πειραιά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και στη Σχολή Μουσικού Θεάτρου του Μενέλαου Θεοφανίδη.

Έφη Οικονόμου

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο η Έφη Οικονόμου το έκανε το 1959 με την ταινία, “Ματωμένο ηλιοβασίλεμα” σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Λαμπρινού και συμπρωταγωνιστή τον Σπύρο Φωκά.

Πήρε μέρος σε 78 συνολικά ταινίες εκ των οποίων 49 από αυτές σε διάστημα 4 ετών (1962-1965).

Υποδυώταν ρόλους συνήθως «κακιάς» ηρωίδας σε μελοδράματα όπως, “Είναι μεγάλος ο καημός” του Χρήστου Κυριακόπουλου και “Με ιδρώτα και δάκρυα” του Σπύρου Ζιάγκου, ενώ συμμετείχε και σε κωμικές ταινίες όπως οι “Δέκα μέρες στο Παρίσι” του Ορέστη Λάσκου, και “Ο παράς και ο φουκαράς” του Κώστα Καραγιάννη.

Το θεατρικό της ντεμπούτο το πραγματοποίησε το 1968 με τον θίασο του Νίκου Αθερινού στο θέατρο “Κολωνός”, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της μακρόχρονης καριέρας της δίδασκε υποκριτική στη Δραματική Σχολή, “Περίακτος” του Βασίλη Ρίτσου.

Από το 1970 μέχρι το θάνατο της υπήρξε σύζυγός του επίσης ηθοποιού Χάρη Παναγιώτου.

Η γνωριμία της με τον Χάρη Παναγιώτου της είχε γίνει το 1970, στο στούντιο του Σκανάτοβιτς όπου πήγαν για να βγάλουν κοινές φωτογραφίες για την παράσταση που έπαιζαν στο Άλσος Παγκρατίου. Εκεί γεννήθηκε ο έρωτας τους, όπως αναφέρει ο ίδιος, και το 1974 παντρεύτηκαν και είχαν κοινή προσωπική αλλά και επαγγελματική πορεία αφού συνεργάστηκαν σε πολλές παραστάσεις.

Το Αύγουστο του 2016 η Έφη Οικονόμου παραθέριζε στην περιοχή του Διακοπτού, όπως κάθε καλοκαίρι και αισθάνθηκε ζάλη, έκανε εξετάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Η καρδιά της όμως, δυστυχώς την πρόδωσε.

Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαίας. Έφυγε από τη ζωή στις 02 Αυγούστου του 2016 στο Αίγιο σε ηλικία 78 ετών.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1984Νειάτα στη λάσπη
1979Μονά ζυγά δικά μου
1979Η ώρα του λύκου
1970Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά
1970Ο τελευταίος αιχμάλωτος
1969Δάκρυα και διπλοπενιές
1969Μενούσης ο λεβέντης της Ηπείρου
1969Παιδί μου αγάπη μου
1968Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν
1968Αποστολή θανάτου
1968Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε
1968Ο τίμιος δρόμος
1967Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου
1967Η κοινωνία μας αδίκησε
1967Μανωλάκης ο τέντυ μπόυ
1967Ο Προδότης
1967Ο Σακαφλιάς
1967Η κόρη μου η ψεύτρα
1967Στο κατώφλι της μοίρας
1967Ο εμποράκος
1966Εισπράκτωρ 007
1966Αδικία
1966Η αχάριστη
1966Ο γυρισμός του στρατιώτη
1966Μην αδικήσεις ορφανή
1966Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς
1965Το βλακόμουτρο
1965Με πότισες φαρμάκι
1965Με ιδρώτα και δάκρυα
1965Προδομένη
1965Μερικές το προτιμούν χακί
1965Δεν μπορούν να μας χωρίσουν
1965Γιατί μ’ εγκατέλειψες
1965Το ρομάντζο μιας καμαριέρας
1965Διψασμένη γι’ αγάπη
1965Το τελευταίο δάκρυ
1965Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη
1965Το φτωχόπαιδο
1965Φτωχό μου σπουργιτάκι
1964Είναι μεγάλος ο καϋμός
1964Αθήνα ώρα δώδεκα
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης
1964Ο παράς και ο φουκαράς
1964Οι προικοθήρες
1964Με λύγισε η φτώχεια
1964Ο γυρισμός της μάνας
1964Διαζύγιο αλά ελληνικά
1963Αμαρτίες γονέων
1963Αστέρια στο βούρκο
1963Ένας βλάκας με πατέντα
1963Για λίγη στοργή
1963Η μικρή ζητιάνα
1963Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω
1963Ο Διαιτητής
1963Ανάμεσα σε δυο αγάπες
1963Όσα κρύβει η νύχτα
1963Εμείς τα μπατιράκια
1963Ένας βλάκας με πατέντα
1963Ένας ντελικανής
1963Το μεγάλο αμάρτημα
1963Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
1963Τύφλα νά ‘χει ο Μάρλον Μπράντο
1962Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962Εσκότωσα για το παιδί μου
1962Ο γερο-Δήμος
1962Αστροναύτες
1962Λαφίνα
1962Πονεμένη μητέρα
1962Ορφανή σε ξένα χέρια
1961Μην κλάψεις για μένα
1961Ποιος θα κρίνει την κοινωνία
1961Το δράμα μιας αμαρτωλής
1960Η αυγή του θριάμβου
1960Το αγρίμι
1960Ηδονή και πάθος
1960Το Αγρίμι
1960Της μιας δραχμής τα γιασεμιά
1959Λυγκος ο λεβεντης
1959Ματωμένο ηλιοβασίλεμα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα