22 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...

Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη: Όταν ο Νίκος Γαλανός έχασε τον ρόλο του “Αντώνη”

Γιατί οι στρατονόμοι κατέβασαν τον Αλέκο Αλεξανδράκη...

Παπαφλέσσας: Το Ελληνικό, Μπεν Χουρ

Ο "Παπαφλέσσας" είναι ασφαλώς ένα από τα...
Κατηγορία:

Δάφνις και Χλόη 1931-1932

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1931
Κυκλοφορία: 27 Ιουνίου 1931
Διάρκεια: 68' Λεπτά
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Σενάριο: Ορέστης Λάσκος
Συγγραφέας: Ορέστης Λάσκος
Φωτογραφία: ***
Μουσική συνθεση: Άγις Αστεριάδης
Εταιρία παραγωγης: Άστρο Φιλμ
Παραγωγός: Γιάννης Καρατζόπουλος
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Απόλλων Μαρσύας (Δάφνις), Λούσυ Ματλή (Χλόη), Μαρίκα Ραυτοπούλου, Κώστας Παλαιολόγος, Γιάννης Αυλωνίτης (Δρύαντας), Γιάγκος Λαμπράκης (Διονυσιοφάνης), Δ. Σουσαμλής, Τίμος Βιτσώρης, Μαρίκα Ξανθάκη, Ευάγγελος Μενεξής, Γ. Παυλόπουλος, Κορίνα Χατζημιχαήλ (Λυκαίνιο), Γρηγόρης Γεωργιάδης (Λάμονας), Στάλαμ

Η ταινία, “Δάφνις και Χλόη” σε σενάριο και σκηνοθεσία, Ορέστη Λάσκου προβλήθηκε τη σαιζόν 1931-1932.

-Στην ταινία εμφανίζεται η σκηνή με το πρώτο γυμνό στην ιστορία του Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου.
Γι’ αυτό και όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες είχε χαρακτηριστεί από ορισμένους ως “πορνογράφημα”. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία όταν πρωτοπαίχτηκε στους κινηματογράφους.

-Τα κοστούμια της ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις Δελφικές Εορτές.
-Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο κυκλοφόρησε μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

-Η ταινία, “Δάφνις και Χλόη” βρέθηκε και διασώθηκε από την ομάδα που εργάστηκε για την δημιουργία της ταινίας, “Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό” του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, στην οποία προβλήθηκαν σκηνές.

dafnis kai xloi 2

-Τον Νοέμβριο του 1976, ο Φρέντυ Γερμανός έκανε ένα αφιέρωμα στην ταινία “Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό” στην εκπομπή “Το Πορτραίτο της Πέμπτης”, με καλεσμένο τον παραγωγό της ταινίας Κλέαρχο Κονιτσιώτη. Καλεσμένος επίσης ήταν και ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας “Δάφνις και Χλόη”, Ορέστης Λάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα γυρίσματα της ταινίας.

-Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Ορέστης Λάσκος, όλες οι σκηνές της ταινίας (και η σκηνή με το γυμνό) γυρίστηκαν στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, με εξαίρεση τη σκηνή των νυμφών, η οποία γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Στην ίδια εκπομπή, εμφανίστηκε σε μία ολιγόλεπτη συνέντευξη και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Απόλλων Μαρσύας (Έντισον Βήχος).

-Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, το 1967, ο Ορέστης Λάσκος σκόπευε να γυρίσει ένα remake της ταινίας με παραγωγό τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, τα γυρίσματα της οποίας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Πρωταγωνίστρια του remake είχε επιλεγεί να είναι η Νόρα Βαλσάμη. Είχε μάλιστα γυριστεί ένα δοκιμαστικό με την Νόρα Βαλσάμη, το οποίο είχε στο αρχείο του ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης.

-Η ταινία αυτή του Λάσκου παρουσιάζει μια σειρά από πρωτιές. Κινεί το φακό κατά την λήψη, όταν συνηθιζόταν να μένει σταθερός την εποχή εκείνη. Πρόκειται για τη σκηνή των νυμφών που γυρίζεται στη λίμνη Βουλιαγμένη της Κορινθίας.

dafnis kai xloi 1

-Χρησιμοποιεί, επίσης, το λεγόμενο παγχρωματικό φιλμ, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις του ασπρόμαυρου, σε αντίθεση με το ορθοχρωματικό της εποχής που έδινε απόχρωση άσπρο-μαύρο σκέτο.

-Οι ηθοποιοί ήταν ερασιτέχνες και οι πρωταγωνιστές, η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Λούση (Λουκία) Ματλή -που, όπως έχει λεχθεί, ο Λάσκος την είχε ερωτευθεί “αυθωρεί και παραχρήµα”- και ο Απόλλων Μαρσύας (ψευδ. του μετέπειτα φωτογράφου Έντισον Βήχου), παρουσιάστηκαν από την παραγωγή ως “νέοι αρχαιοελληνικής κατατομής”.

-Η ταινία, “Δάφνις και Χλόη” γυρίστηκε στη Λέσβο, τον τόπο που έλαβε χώρα η ιστορία του Δάφνι και της Χλόης, και συγκεκριμένα στην Αγιάσο, εκτός από τη σκηνή των νυμφών, η οποία για λόγους κόστους γυρίστηκε στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

-Η αρχική κόπια και το αρνητικό της ταινίας ήταν χαμένα για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή βρέθηκαν στις Η.Π.Α., γι’ αυτό και υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι σε κάποια σημεία της. Η ταινία αποκαταστάθηκε από την τεχνική υπηρεσία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το 1992, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη.

dafnis kai xloi

-Η ταινία, “Δάφνις και Χλόη” παραμένει πιστή στο αρχαίο έργο. Βασίστηκε στη μετάφραση του πρωτότυπου από τον Ηλία Βουτιερίδη, που είχε εκδοθεί το 1922. Το βουκολικό τοπίο αναπαρίσταται ικανοποιητικά και οι ήρωες είναι αρχαιοπρεπώς ντυμένοι. Όμως έχουμε και αποκλίσεις: δεν αναφέρει την επιδρομή των ληστών και των Μηθυμναίων, λόγω υψηλού κόστους.

Περίληψη της ταινίας, “Δάφνις και Χλόη”

Στη Λέσβο, ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει κάποια μέρα ένα εγκαταλειμμένο αγοράκι να βυζαίνει μια γίδα και το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Δάφνι. Την ίδια περίπου εποχή, ένας άλλος βοσκός, ο Δρύαντας, βρίσκει κι αυτός ένα εγκαταλειμμένο κοριτσάκι κι επίσης το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Χλόη.

Ο Δάφνις και η Χλόη μεγαλώνουν μαζί και περνώντας το κατώφλι της εφηβείας νιώθουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Δεν ξέρουν όμως τι τους συμβαίνει, ώσπου μια όμορφη γυναίκα, που επιθυμεί ερωτικά τον Δάφνι, τον μυεί στα μυστικά του έρωτα. Ο Δάφνις με τη σειρά του μυεί και τη Χλόη. Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι ο Δάφνις είναι γιος του άρχοντα Διονυσιοφάνη και η Χλόη κόρη ενός άρχοντα της Λέσβου, του Μεγακλή.

Στην ίδια κατηγορια

Ο τζαναμπέτης

Πλοκή: Ένας εκδότης, ένας πυρηνικός επιστήμονας και ένας θρησκόληπτος είναι εκ πεποιθήσεως εργένηδες μέχρι...

Λυσιστράτη 1972-1973

Η ταινία, "Λυσιστράτη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και έκοψε 191.459 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η...

Ο νικητής 1964-1965

Η ταινία, "Ο νικητής" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 226.055 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Η κυρά μας η μαμή 1958-1959

Η ταινία, "Η κυρά μας η μαμή" προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 37.094...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία