Take a fresh look at your lifestyle.

Τσαχιρίδης Νίκος

0 277

Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους «σκληρού».

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ο Νίκος Τσαχιρίδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933. Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού και ορφανός από πατέρα, βγήκε από πολύ μικρός στη σκληρή βιοπάλη της ζωής και δούλευε στην οικοδομή.

tsaxiridis-660x369-300x168

Σε ηλικία 19 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Η Φλόγα της Ελευθερίας» του Παναγιώτη Σπύρου, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή του στη «Μαγική πόλη», το 1954, όπου ο Νίκος Κούνδουρος του είχε δώσει ένα μικρό ρόλο.

Επιβλητικός και με βλέμμα οργισμένο, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες, τόσο του ασπρόμαυρου, όσο και του έγχρωμου ελληνικού κινηματογράφου, από τον «Ουρανό» του Τάκη Κανελλόπουλου (1963) και το «Δρόμο της Κορίνθου» του Κλοντ Σαμπρόλ (1967) μέχρι τα «Παιδιά του Διαβόλου» του Νίκου Μαστοράκη (1976) και την «Υπόγεια Διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη (1983).

Στις περισσότερες ταινίες έπαιζε ρόλους «σκληρού», με τόσο πειστικό τρόπο, που δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους «σκληρούς» του ελληνικού κινηματογράφου. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε κι ένας από τους καλύτερους κασκαντέρ, με συμμετοχές σε διεθνείς παραγωγές.

tsaxiridis1-300x169

Υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του ΠΣΑΠ. Ήταν αυτός που έμαθε τα μυστικά της μπάλας στον Στράτο Τζώρτζογλου, πρωταγωνιστή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Η Φανέλα με το 9».

Ο Νίκος Τσαχιρίδης πέθανε στις 3 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 81 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φιλμογραφία  

  • Η φλόγα της ελευθερίας (1952) ….. Αντιστασιακός
  • Μαγική πόλις (1954) …. γείτονας
  • Ο Δράκος (1956)
  • Η ζωή μου αρχίζει από σένα (1958)
  • Επιστροφή απ’ το μέτωπο (1959) ….. στρατιώτης
  • Κρυστάλλω (1959) ….. φυλακισμένος
  • Μπουμπουλίνα (1959)
  • Αμαρυλλίς το κορίτσι της αγάπης (1959) ….. πελάτης νυχτερινού κέντρου
  • Ο θείος από τον Καναδά (1959) …. ένας γνωστός
  • Το γεφύρι του πεπρωμένου (1960)
  • Ποτέ την Κυριακή – Never on Sunday (1960) … ένας στο λιμάνι
  • Η αυγή του θριάμβου (1960) …. Πάνος, εργάτης στα μάρμαρα
  • Αμαρτωλά νιάτα (1960) …. Κώστας
  • Τσάκιτζης ο προστάτης των φτωχών (1960) [Αμπντουλάχ]
  • Διαμάντω (η πονεμένη τσελιγκοπούλα) (1961) [Φώτης]
  • Η κατάρα της μάνας – Η υπόσχεση (1961)
  • Καραγκούνα (1961) …. Κοσμάς
  • Μάνα μου, παραστράτησα (1961) ….. Δημήτρης
  • Μυρτιά (1961)
  • Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961)
  • Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
  • Λαφίνα (1962)
  • Οι υπερήφανοι (1962)
  • Ουρανός (1962)
  • Προδομένη αγάπη (1962) ….. πελάτης με παραγγελιά
  • Το κορίτσι του λόχου (1962) ….. στρατιώτης
  • Αμαρτίες γονέων (1963) ….. Δημήτρης
  • Για την αγάπη του παιδιού μου – Για την αγάπη μας (1963) ….. Σωτήρης]
  • Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963)
  • Ζητείται τίμιος (1963)
  • Τα παληόπαιδα (1963) …. κλεπταποδόχος
  • Το κάθαρμα (1963) …. Σάββας
  • Μίσος (1963)
  • Διεστραμμένοι (1963)
  • Όταν η μοίρα προστάζει (1964) …. οδηγός ταξί
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1964) …. γείτονας
  • Κραυγή… (1964) …. Ματίας
  • Οι κολασμένοι (1964) …. ξυλοκόπος
  • Σε ποιον να πω τον πόνο μου (1964) ….. Βαγγέλης
  • Στην θύελλα του πάθους (1964) ….. Γρηγόρης
  • Νυχτοπερπατήματα (1964)
  • Μονεμβασιά (1964) ….. Λουκάς
  • Μας ενώνει ο πόνος (1964) ….. Κώστας
  • Κατατρεγμένοι της μοίρας (1964)
  • Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
  • Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964)
  • Αθήνα ώρα δώδεκα (1964) …. περαστικός
  • Με πότισες φαρμάκι (1965)
  • Θα ζήσω για σένα (1965)
  • Βρώμικη πόλις (1965) …. τζογαδόρος
  • Κάποια μάννα αναστενάζει… (1966) …. Χρήστος
  • Οι στιγματισμένοι (1966)
  • Οι κολασμένοι (1966) ….. Σάκης
  • Οι εκδικηταί (1966)
  • Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
  • Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά (1966) … Τάκης
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Une balle au coeur (1966)
  • Ο προδότης – The traitor (1967)
  • Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη (1967)
  • Δρόσω η αρχοντοπούλα (1967)
  • Χάιδω (1967) …. Γιάννης
  • Βυζαντινή ραψωδία (Imperiale) (1968)
  • Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)
  • Έμπαινε Κίτσο (1968)
  • Για ένα ταγάρι δολάρια (1969)
  • Δάφνις και Χλόη (1969) (βιαστής)
  • Η σκλάβα (1970) [Νάσος Γκέκας]
  • Η ανταρσία των δέκα (1970)
  • Ακόμα μια φορά πριν ξεψυχήσω (1970)
  • Κραυγή της αλήθειας (1971)
  • Κολασμένη φύση (1971) [Γιούρας]
  • The two faces of love / Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972) [(μηχανικός)]
  • Κυνηγημένοι εραστές (1972) ….. αδελφός
  • Στον ίλιγγο της αμαρτίας (1972)
  • Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
  • Οι απάνθρωποι (1972) [(Νικόλας)]
  • Image of love / Κυνηγημένοι εραστές (1972) [(αδελφός Ειρήνης)]
  • Δαίμονες της βίας και του σεξ (1973) [(Κοσμάς)]
  • Medusa (1973)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Τα παιδιά του διαβόλου (1976) [βοσκός]
  • Ο χορός των βρώμικων εραστών (1976)
  • Καυτές διακοπές (1976) ([Nick Rider])
  • …Ένα …ένα …τέσσερα (1977) [Θανάσης «προφήτης»]
  • 1922 (1978)
  • Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [(πρόεδρος)]
  • Το χαμόγελο της Πυθίας (1979)
  • Τα διαμάντια δεν λένε ψέματα (1981)
  • Ο ρεπόρτερ (1982)
  • Άρπα-Colla (1982)
  • Νοκ-άουτ στον έρωτα / Εγώ και το πουλί μου (1982) [Μάρκος]
  • Ο καμικάζι τσαντάκιας (1982) [Χρήστος Σίφουνας]
  • Το κόκκινο τρένο (1982) …. αντιστασιακός
  • Φυλακές ανηλίκων (1982) [(δεσμοφύλακας «θεός»)]
  • Η σιδηρά κυρία (1983) [(ταξιτζής)]
  • Ο βιασμός μιας μοναχής (1983) [Ζάχος]
  • Υπόγεια διαδρομή (1983) [(τραμπούκος)]
  • Χούλιγκανς (κάτω τα χέρια απ’ τα νιάτα!) (1983) [Νώντας]
  • Λούφα και παραλλαγή (1984) [(επιλοχίας)]
  • Φυλακές ανηλίκων Νο2 (1984) ….. δεσμοφύλακας «θεός»
  • Ο τσιγγάνος (1984) [«πειρατής»]
  • Ο ιππότης της σφαλιάρας (1985)
  • Κλεφτρόνια της πλάκας (1985)
  • Bordello [Μπορντέλο] (1985) [(συνδαιτημόνας Γιαβάσογλου)]
  • Τα παιδιά μας οι άγγελοι (1985) [Μήτρος]
  • Ένα και να καίει… (1986) [Χαζογκόλης]
  • Κουρεμένα κεφάλια (Κεκαρμένοι) (1986) [(συνταγματάρχης)]
  • Μπέιμπυ σίττερ για μεγάλα κορίτσια (1986) [Σταύρος]
  • Ο γλύκας (1986) [Μάικ]
  • Όλυμπος: Θάνατος στην κατοικία των θεώn (1986)
  • Οικογένεια παντρευόμαστε (1986)
  • Ράδιο αρβύλα (1986) [(λοχίας) Τσούλας]
  • Κως – Το κυνήγι των παρανόμων (1986)
  • Ο πρωταθλητής (1987)
  • Ο πρωτάρης και η κούκλα! (1987)
  • Ο ευρωγκόμενος (1987)
  • Μια κούκλα για τον αστυνόμο (1987)
  • Ο άγραφος νόμος (1987) [Μανούσος]
  • Ο τελευταίος… μπάτσος (1987) [(μέλος συμμορίας)]
  • Το ρεμάλι της Αθήνας (1987) [Άρης Νικολάου]
  • Σούπερ κουφό κολέγιο (1988)
  • Η φανέλα με το ‘9‘ (1988) …. Τσαλίκης
  • Φάκελος Πολκ στον αέρα (1988)
  • Παπα-Ράμπο (1988)
  • Ο θεός του δάσους (1988) [Σωτήρης]
  • Κύριε καθηγητά που… κοιμηθήκατε χθες; (1989)
  • Οι 3½ τσαμπουκάδες (1989) [«αφεντικό»]
  • Υπέρ επείγον (1989) [(λοχίας)]
  • Ένας παράξενος έρωτας (1989)
  • Δυο ήλιοι στον ουρανό (1991)
  • Μια τολμηρή ιστορία (1993)
  • Επιστροφή των καθαρμάτων (2003) [Νικόλας]

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...