Βίλα Καζούλη: Η βίλα που γυρίστηκε η ταινία, Υπολοχαγός Νατάσσα

βίλα Καζούλη
Advertisement

Πολλά κτήρια της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων αποτέλεσαν τόπο γυρισμάτων για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είτε του ασπρόμαυρου είτε του πιο σύγχρονου. Μάλιστα σε κάποια από αυτά γυρίστηκαν περισσότερες από μία ταινίες και καθιερώθηκαν ως… άτυπα στούντιο.

Advertisement

Μια από αυτές τις περιπτώσεις που ένα σπίτι και συγκεκριμένα μια έπαυλη χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν γυρίσματα ταινίας, είναι η λεγόμενη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Πρόκειται για το σπίτι που πρωταγωνίστησε σε πολλές σκηνές στην ταινία, “Υπολοχαγός Νατάσσα” και έχει μείνει γνωστό ως η βίλα με τα λιοντάρια λόγω των μαρμάρινων λιονταριών που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της.

vila kazouli

Εκτός από τη φήμη του ως σκηνικό για την ταινία, το συγκεκριμένο σπίτι περιτριγυρίζεται από μύθους και θρύλους που το χαρακτηρίζουν και ως στοιχειωμένο λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί και θα δούμε παρακάτω.

Περίληψη της ταινίας, “Υπολοχαγός Νατάσσα”

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν.

Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ (Κώστας Καρράς), ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα.

Θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του…

Η Βίλα Καζούλη, τα βασανιστήρια και η κατοχή

Το σπίτι, για την ακρίβεια η έπαυλη στην οποία έγιναν τα γυρίσματα είναι γνωστή ως βίλα Καζούλη ή αλλιώς βίλα της Κηφισιάς. Βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων. Καθώς περνά κανείς από εκεί δεν γίνεται να μην την προσέξει κυρίως λόγω της αισθητικής της, των περίτεχνων γλυπτών και της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής της.

Αποτελεί ένα κομμάτι μιας παλιάς, αριστοκρατικής εποχής που τότε αποτέλεσε στολίδι όχι μόνο της Κηφισιάς αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, μπορείς να επισκεφθείς τους Google Maps και να κάνεις μια περιήγηση στην περιοχή.

vila kazouli 1

Η έπαυλη της Κηφισιάς χτίστηκε στις αρχές τo 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη. Αποτελούσε τη θερινή του κατοικία. Γι’ αυτό και ονομάζεται βίλα Καζούλη. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το σπίτι, είχε καταληφθεί από Γερμανούς. Οι ίδιοι εκεί είχαν εγκαταστήσει το το φρουραρχείο των Ες Ες. Και το σπίτι αποτέλεσε έναν εφιάλτη για όσους συλλαμβάνονταν και μεταφέρονταν εκεί.

Γιατί εκεί βίωναν τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που τους επέβαλαν τα Ες Ες. Συγκεκριμένα, δώδεκα Έλληνες πέθαναν στην έπαυλη και θάφτηκαν στην αυλή της. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς.

Οι θρύλοι και οι αναφορές για τη στοιχειωμένη βίλα που έγιναν τα γυρίσματα

Οι φήμες περί φαντασμάτων πάντως, εκτός από τα βασανιστήρια που γίνονταν εκεί, ενισχύθηκαν και από κάτι ακόμη που δεν γνωρίζουν πολλοί. Και αυτό είναι το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο. Αυτό κυρίως δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα.

Σε συνδυασμό με τα υπόγεια περάσματα, τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια και τους ατελείωτους διαδρόμους, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια στοιχειωμένη βίλα. Δεν είναι λίγοι εκεί που αναφέρουν και διαδίδουν ότι τα βράδια οι σκιές των νεκρών περιπλανιούνται στο εσωτερικό της έπαυλης. Ότι δεν έφυγαν ποτέ και τριγυρνούν άλλοτε στους διαδρόμους.

Και άλλοτε γύρω από τα λιοντάρια. Κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι ανά διαστήματα είχαν αγοράσει την περιβόητη βίλα είχαν ενισχύσει τον μύθο ότι η βίλα είναι στοιχειωμένη.

Πάντως το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση σκηνικού που έμεινε στην ιστορία από την ταινία στην οποία προβλήθηκε. Και αποτελεί ένα αληθινό σπίτι και όχι σκηνικό που στήθηκε μόνο για τους σκοπούς της ταινίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι που πρωταγωνιστεί στη δημοφιλή ελληνική σειρά Άγριες Μέλισσες.

Προηγούμενο άρθροΗ βίλα της οδού Γούναρη στην Κηφισιά το σπίτι της Φίνος
Επόμενο άρθροΑρχιτεκτονικές ματιές στη βίλα Καζούλη