Στέλλα

Ήταν το 1955 όταν η Μελίνα Μερκούρη έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο πρωταγωνιστωντας στην διασκευή ενός θεατρικού έργου που είχε γράψει για εκείνη ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Τίτλος “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια” που στον κινηματογράφο έγινε απλά “Στέλλα“.

Σκηνοθέτης ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης που έναν χρόνο πριν είχε συστηθεί στο Ελληνικό κοινό με την ταινία, “Κυριακάτικο ξύπνημα“.

Η Μελίνα Μερκούρη που ως “Στελλα” είναι τραγουδίστρια ενός νυχτερινού κέντρου ερμηνεύει με πολύ πάθος το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, “Δίκοπο μαχαίρι” ενώ η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές του Ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1956 η ταινία κατέκτησε την χρυσή σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας, και ήταν υποψήφια για τον “Χρυσό φοίνικα” στο φεστιβάλ των Καννών. Ενώ η Μελίνα Μερκούρη στο ίδιο φεστιβάλ ήταν υποψήφια για  το βραβείου της καλύτερης ηθοποιού.

Παρακάτω θα δείτε δύο σπάνιες  φωτογραφίες που μας έστειλε ο δημοσιογράφος – συλλέκτης Χρήστος Κωνσταντίνου και οι οποίες είναι από τα γυρίσματα της ταινίας με την Μελίνα Μερκούρη ανάμεσα σε τεχνικούς κι άλλους ηθοποιούς.