Όταν ο Παπαμιχάηλ εκτέλεσε για εσχάτη προδοσία τον Καλογήρου

mantalena 1
mantalena 1
Advertisement

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων μίας ελληνικής ταινίας, τα «αλαλούμ» έδιναν και έπαιρναν. Τα σκάρωναν μεταξύ τους οι ηθοποιοί, το συνεργείο για να περάσει η ώρα.

Advertisement

Στην Αντίπαρο λοιπόν, όταν γυριζόταν η ταινία «Μανταλένα» το 1960, ένα βράδυ μετά το τέλος του γυρίσματος, ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος αποφάσισε να κάνει πλάκα στον ευγενικό, πρόθυμο και πλακατζή από πεποίθηση, Σπύρο Καλογήρου.

-Τον δικάζουμε επί εσχάτη προδοσία; Πρότεινε…

-Γιατί ρε παιδιά, είπε ο Καλογήρου, μπαίνοντας αμέσως στο κόλπο. Τι πρόδωσα;

-Την Τέχνη, είπε η Βουγιουκλάκη. -Ποια τέχνη ρε; Τέχνη είναι αυτό που κάνετε;

-Αυτό που κάνω εγώ είναι τέχνη, είπε με ύφος ο Βέγγος. Αυτό που κάνεις εσύ είναι έγκλημα.

-Και θα τιμωρηθείς γι αυτό, είπε αυστηρά ο Παπαμιχαήλ.

Το «Στρατοδικείο» στήθηκε έξω από το ταπεινό νεκροταφείο του νησιού. Πρόεδρος ήταν ο Μορίδης, στρατοδίκες ο Ζερβός και ο Διανέλλος, χωροφύλακας ο Βέγγος, εισαγγελέας ο Παπαμιχαήλ, κατηγορούμενος ο Καλογήρου και αυτόκλητη «σύζυγός» του η Καίτη Λαμπροπούλου.

«Πυρ!!!» είπε ο Παπαμιχαήλ…

Μπαμ… μπουμ τα τουφέκια κι ο δυστυχής Καλογήρου να πέφτει νεκρός, ενώ η «σύζυγος-χήρα» Καίτη Λαμπροπούλου να ρίχνεται πάνω του και να σκούζει…

«Άντρα μου, λεβέντη μου. Σ’ έφαγαν τα σκυλιά!». Οι δυο αγαθοί νησιώτες δεν άντεξαν. Βίτσισαν τα μουλάρια τους φωνάζοντας: «Πάμε Γιακουμή! Θα μας ξεκάνουν κι εμάς». Το άλλο πρωί, ο Νωματάρχης του Σταθμού Χωροφυλακής χτύπαγε την πόρτα του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και του έδειξε… ένταλμα σύλληψης!…

Προηγούμενο άρθροΚοντσέρτο για πολυβόλα 1967-1968
Επόμενο άρθροΤα νησιά του Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 11ο