Μανταλένα

Όταν ο Παπαμιχάηλ εκτέλεσε για εσχάτη προδοσία τον Καλογήρου

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων μίας ελληνικής ταινίας, τα «αλαλούμ» έδιναν και έπαιρναν. Τα σκάρωναν μεταξύ τους οι ηθοποιοί, το συνεργείο για να περάσει η ώρα.

Στην Αντίπαρο λοιπόν, όταν γυριζόταν η ταινία «Μανταλένα» το 1960, ένα βράδυ μετά το τέλος του γυρίσματος, ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος αποφάσισε να κάνει πλάκα στον ευγενικό, πρόθυμο και πλακατζή από πεποίθηση, Σπύρο Καλογήρου.

-Τον δικάζουμε επί εσχάτη προδοσία; Πρότεινε…

-Γιατί ρε παιδιά, είπε ο Καλογήρου, μπαίνοντας αμέσως στο κόλπο. Τι πρόδωσα;

-Την Τέχνη, είπε η Βουγιουκλάκη. -Ποια τέχνη ρε; Τέχνη είναι αυτό που κάνετε;

-Αυτό που κάνω εγώ είναι τέχνη, είπε με ύφος ο Βέγγος. Αυτό που κάνεις εσύ είναι έγκλημα.

-Και θα τιμωρηθείς γι αυτό, είπε αυστηρά ο Παπαμιχαήλ.

Το «Στρατοδικείο» στήθηκε έξω από το ταπεινό νεκροταφείο του νησιού. Πρόεδρος ήταν ο Μορίδης, στρατοδίκες ο Ζερβός και ο Διανέλλος, χωροφύλακας ο Βέγγος, εισαγγελέας ο Παπαμιχαήλ, κατηγορούμενος ο Καλογήρου και αυτόκλητη «σύζυγός» του η Καίτη Λαμπροπούλου.

«Πυρ!!!» είπε ο Παπαμιχαήλ…

Μπαμ… μπουμ τα τουφέκια κι ο δυστυχής Καλογήρου να πέφτει νεκρός, ενώ η «σύζυγος-χήρα» Καίτη Λαμπροπούλου να ρίχνεται πάνω του και να σκούζει…

«Άντρα μου, λεβέντη μου. Σ’ έφαγαν τα σκυλιά!». Οι δυο αγαθοί νησιώτες δεν άντεξαν. Βίτσισαν τα μουλάρια τους φωνάζοντας: «Πάμε Γιακουμή! Θα μας ξεκάνουν κι εμάς». Το άλλο πρωί, ο Νωματάρχης του Σταθμού Χωροφυλακής χτύπαγε την πόρτα του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και του έδειξε… ένταλμα σύλληψης!…

Όταν ο Παπαμιχάηλ εκτέλεσε για εσχάτη προδοσία τον Καλογήρου