Ο τίτλος της Εθνική μας σταρ

astero e1462175885485
astero e1462175885485
Advertisement

Ο τίτλος της Εθνική μας σταρ

Ένα πολύ πλούσιο παρασκήνιο «κρύβεται» πίσω από την πασίγνωστη ελληνική ταινία «Αστέρω», η οποία γυρίστηκε στο τέλος του 1958 και έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 23 Φεβρουαρίου του 1959, έκοψε 139.501 εισιτήρια και ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 45 ταινίες της ίδιας χρονιάς.

Advertisement

Πρώτα από όλα, στην ταινία αυτή κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε ταινία της Φίνος Φιλμ η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μάλιστα, ο τίτλος «Εθνική Σταρ» δόθηκε στη Βουγιουκλάκη σε κριτική της συγκεκριμένης ταινίας, από τη σημαντική δημοσιογράφο της εποχής Ελένη Βλάχου, Διευθύντρια της εφημερίδας «Καθημερινή». Παράλληλα, ήταν και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ζευγαριού Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη.

Αστέρω
Σκηνή από την ταινία, “Αστέρω”.

Η ταινία ήταν κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου ειδυλλίου του ακαδημαϊκού Παύλου Νιρβάνα και συμμετείχε στο 9o Φεστιβάλ Βερολίνου του 1959. Αυτό που επίσης δεν είναι γνωστό, είναι το γεγονός ότι η ταινία «Αστέρω» γυρίστηκε για πρώτη φορά βουβή το 1929, από την περίφημη Dag Film των αδελφών Γαζιάδη. Από την άλλη, η ταινία αποτέλεσε συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ και του μεγάλου της ανταγωνιστή Κλέαρχου Κονιτσιώτη, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον κινηματογράφο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ζαχλωρού και στο σπήλαιο των Ιωαννίνων και η υπόθεση ήταν η εξής:

Η Αστέρω, ψυχοκόρη του άρχοντα Μήτρου, ερωτεύεται τον γιο του, Θύμιο. Ο Μήτρος, όμως, αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του με μια πλούσια τσελιγκοπούλα και την Αστέρω με έναν πλούσιο κτηματία.

Την ημέρα του γάμου, η Αστέρω χάνει τα λογικά της και το σκάει, ενώ ο Θύμιος φεύγει και ψάχνει να την βρει. Ο πατέρας του Θύμιου γεμίζει τύψεις, ειδικότερα όταν οι παλιοί του χωριού του υπενθυμίζουν πως όσα δημιούργησε ο ίδιος, τα οφείλει στην περιουσία της Αστέρως, την οποία και εκμεταλλεύτηκε.

Το σενάριο ήταν του Αλέκου Σακελλάριου, η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και η μουσική του Τάκη Μωράκη και του Δημήτρη Ρόδιου. Στο τραγούδι ακούγονταν οι Σταύρος Παρούσης, Γεωργία Μηττάκη και Τρίο Μέλοντυ.

Εκτός απο το δίδυμο Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν και οι Τίτος Βανδής, Γεωργία Βασιλειάδου, Γιώργος Δαμασιώτης, Αθανασία Μουστάκα, Γιάννης Αυλωνίτης, Νίκη Λινάρδου, Σούλα Αθανασιάδου, Θανάσης Ανδρικόπουλος, Λάμπρος Κοτσίρης, Στέλιος Παπαδάκης, Μαίρη Μεταξά, Κία Μπόζου, Στέφανος Στρατηγός.

Προηγούμενο άρθροΤο μεγάλο ρίσκο του Γιάννη Δαλιανίδη
Επόμενο άρθροΠως ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου