Ο εχθρός του λαού

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 08 Απριλίου 1972
Παραγωγός:
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Συγγραφέας: Γιάννης Δαλιανίδης
Σεναρίο: Γιάννης Δαλιανίδης

Κοινωνική
1972

Ηθοποιοί: Νίκος Κούρκουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Κώστας Ρηγόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου, Έφη Ροδίτη, Γιώργος Βουτσίνος, Γιώργος Νέζος, Νάσος Κεδράκας, Λουίζα Ποδηματά, Δημήτρης Ζακυνθινός, Βασίλης Τσάγκλος, Στράτος Παχής, Χρήστος Νομικός, Ντίνος Δουλγεράκης, Νίκος Πασχαλίδης, Γκόλφω Μπίνη, Γιάννης Χειμωνίδης, Γιώργος Μάζης, Γιώργος Γρηγορίου, Στάθης Χατζηπαυλής, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Νίκος Γκλαβάς, Γιώργος Κράλλης, Τάσος Ράμσης, Νίκος Παγκράτης, Τζίμης Λυγούρας, Αμαλία Λαχανά, Ηλίας Κατέβας

Περίληψη: Το 1935, σε μια λουτρόπολη της κεντρικής Ελλάδας, ένας γιατρός, ο Σταύρος Βουτσινάς, ύστερα από κάποια κρούσματα γαστρικού πυρετού σε κάποια άτομα, ανακαλύπτει ότι τα λουτρά έχουν μολυνθεί και είναι επικίνδυνα. Προτείνει λοιπόν στην εταιρεία που τα εκμεταλλεύεται, να επισκευαστούν, κάτι που ο δήμαρχος, που είναι ξάδελφος του γιατρού, δεν δέχεται να κάνει, αφενός γιατί απαιτούνται πολλά έξοδα, αφετέρου γιατί αν μαθευτεί θα σταματήσουν να έρχονται οι τουρίστες. Αρχίζει λοιπόν η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών και συγχρόνως αρχίζει μια εκστρατεία για να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον του γιατρού.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 218.888 εισιτήρια. Ήρθε στην 16η θέση σε 90 ταινίες.
-Η ταινία αποτελεί ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ερρίκου Ίψεν En Folkefiende, που έγραψε το 1882 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο 90 χρόνια αργότερα από τον Γιάννη Δαλιανίδη.
-Ο πρωταγωνιστής, Νίκος Κούρκουλος, στο ρόλο του ιδεαλιστή γιατρού που αγωνίζεται εναντίον όλων για το καλό όλων, στήνει τον κινηματογραφικό του μύθο.

Ελληνικός Κινηματογράφος Ο εχθρός του λαού
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΟ δρόμος με τις ακακίες
Επόμενο άρθροΟ Ηλίας του 16ου 1959

Similar Articles

Comments