Η ταινία- σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου  είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία που επιμελήθηκε ο κινηματογραφικός οργανισμός Καραγιάννης- Καρατζόπουλος ΑΕ.

«Η Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της εποχής της, με καριέρα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, είχε κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου του 2012 με την τεχνολογία της ψηφιακής προβολής.

Η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, που αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες συνδέονται με μία «κάλπικη λίρα», γυρίστηκε το 1955 από τον Γιώργο Τζαβέλλα (“Ο ζηλιαρόγατος”, “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, “Αντιγόνη”) και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία εκείνης της χρονιάς.

Το τετράπτυχο των ιστοριών ζωντανεύει από την αφρόκρεμα των ερμηνευτών, θεατρικών και κινηματογραφικών, της εποχής: ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Ίλυα Λιβυκού, ο Μίμης Φωτόπουλος και η Σπεράντζα Βρανά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη, καθώς και ο Ορέστης Μακρής.

Τη μουσική στην «Κάλπικη λίρα» έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ταινία βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας, Μόσχας και Μπάρι.

Πηγή

Προηγούμενο άρθροΌλια Λαζαρίδου
Επόμενο άρθροQuiz Γνώσεων και Μνήμης!!!
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!