Η Ελληνική ταινία που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό

Επιχείρηση Απόλλων
Advertisement

Ήλιος, θάλασσα, υπέροχη ελληνική μουσική, ανάλαφρη ατμόσφαιρα, όμορφα και χαρούμενα πρόσωπα.

Advertisement

Είναι η μαγιά της ταινίας «Επιχείρηση Απόλλων», η οποία γυρίστηκε το 1968, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη και σενάριο των Γιάννη Τζιώτη και Volodja Semitjov. Δεν επρόκειτο για αμιγώς ελληνική παραγωγή, αφού στη δημιουργία της είχαν συμπράξει – εκτός από την Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης -, και οι σουηδικές κινηματογραφικές εταιρείες Film AB TVS και Inge Ivarson Filmproductions, οι οποίες βοήθησαν στην διεθνή πορεία της ταινίας.

Επιχείρηση Απόλλων

Αναμφίβολα το πρώτο και ισχυρότερο «όπλο» της ήταν η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία πλημμυρίζει την οθόνη, δημιουργώντας υπέροχα συναισθήματα. Θα ήταν ωστόσο άδικο να μην αποδοθεί μερίδιο στην επιτυχία και στην Έλενα Ναθαναήλ, η οποία πρωταγωνιστούσε στην ταινία, ακτινοβολώντας και μαγεύοντας με την ομορφιά της. Μαζί της, άξιος «συμπαραστάτης», πρωταγωνιστούσε ο γερμανός ηθοποιός  Thomas Fritsch, μια ευχάριστη παρουσία τόσο ως εμφάνιση, όσο και ως κινηματογραφικός χαρακτήρας.

Τους συνέδραμαν και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Γιώργος Μεσσάλας, ο Ζαννίνο κ.α. Η υπόθεση της ταινίας δεν είχε κάποια εξαιρετική πλοκή, αλλά σαφώς δεν ήταν αυτός ο στόχος της:

Ένας νεαρός Γερμανός πρίγκιπας που επισκέπτεται την Ελλάδα, ερωτεύεται μία Ελληνίδα ξεναγό και το σκάει από την θαλαμηγό του, για να μπορέσει να ζήσει ελεύθερος τον έρωτά του, έστω και για δυο μέρες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ταινία λειτούργησε σαν μια εξαιρετική διαφήμιση της Ελλάδας και του τουρισμού της, αφού είναι πλημμυρισμένη από εξαιρετικά ελληνικά τοπία από το Ναύπλιο και την Αθήνα, ενώ η υπέροχη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου ενισχύει το όλο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ταινία «Επιχείρηση Απόλλων» κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο “Apollo Goes on Holiday“, ενώ στην Γαλλία με τον τίτλο “Apollo part en vacances“.

Στην πρώτη προβολή της σε Αθήνα-Πειραιά, η ταινία έκοψε 316.511 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΤι δεν γνωρίζει ο κόσμος για την ταινία Οι κυρίες της αυλής
Επόμενο άρθροΤο πρώτο ελληνικό remake στον ελληνικό κινηματογράφο