Ένας νομοταγής πολίτης

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 12 Σεπτεμβρίου 1974
Παραγωγός:
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Συγγραφέας: Κώστας Μουρσελάς
Σεναρίο: Κώστας Μουρσελάς

Κοινωνική
1974

Ηθοποιοί: Σωτήρης Μουστάκας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Βαγγέλης Καζάν, Λουίζα Ποδηματά, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Ζαφειράκη, Γρηγόρης Βαφιάς, Ειρήνη Μαρκογιάννη, Άννα Αδριανού, Ειρήνη Κουμαριανού, Γιάννης Χειμωνίδης, Γιώργος Γρηγορίου, Μιχάλης Νικολόπουλος, Πόπη Μοντανάρη, Νίκος Κικίλιας, Μιχάλης Δεσύλλας, Κώστας Δάρρας, Νόρα Κατσέλη, Αλέκος Ζαρταλούδης (γείτονας), Κώστας Μεντής, Αντώνης Καλογιάννης (τραγούδι)

Περίληψη: Ο Γρηγόρης Μοναχογιός είναι 35 ετών και υπάλληλος σε μια εταιρία, στην οποία τον εκμεταλλεύονται και τον χλευάζουν. Ακόμα και στην προσωπική του ζωή, είναι αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον καταπίεσης και δυστυχίας, αφού η μητέρα του, ο θείος του και γενικά ο κοινωνικός του περίγυρος δεν τον αφήνουν να νυμφευθεί την αγαπημένη του Ιουλία. Μια μέρα, προσπαθώντας να σπάσει το πλέγμα που τον καθιστά δέσμιο μιας τέτοιας ζωής, επιδίδεται σε σπατάλες των χρημάτων που αποταμίευσε, φάρσες προς του καταπιεστές του και μια μανία εκδίκησης προς όσους τον έβλαπταν. Αυτό τον οδηγεί σε έναν παραληρηματικό λόγο υπέρ της ελευθερίας και τελικά σε κατάθλιψη και εγκλεισμό σε μια μονάδα ψυχικής θεραπείας. Μόνο η αγαπημένη του, η Ιουλία θα καταφέρει να του συμπαρασταθεί…
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974-1975 και έκοψε 69.143 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 47 ταινίες.
-Μια ταινία με έντονα στοιχεία κοινωνικής σάτιρας, γυρισμένη στην αρχή της μεταπολίτευσης, με τον Σωτήρη Μουστάκα σε έναν κωμικό-δραματικό ρόλο.

-Ο Σωτήρης Μουστάκας, θεωρούσε την συγκεκριμένη ταινία, μαζί με τον “Ζορμπά” του Κακογιάννη, από τις καλύτερες στιγμές του στον Ελληνικό κινηματογράφο.

-Στην ταινία ακούγεται και η επιτυχία του Γιώργου Χατζηνάσιου, “Άνοιξε το Παράθυρο”, ερμηνευμένη από τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ελληνικός Κινηματογράφος Ένας νομοταγής πολίτης
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΈνας ξένοιαστος παλαβιάρης
Επόμενο άρθροΈνας μεγάλος έρωτας

Similar Articles

Comments