Η ταινία, “Αδούλωτοι σκλάβοι” είναι ελληνικό πολεμικό δράμα του 1946 σε σκηνοθεσία Βίωνα Παπαμιχάλη και παραγωγή Νόβακ Φιλμ.
Πρώτη εμφάνιση της Έλλης Λαμπέτη και του Ζώρα Τσάπελη. Την ταινία ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά την εγκατέλειψε αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο αποτυχίας και την ολοκλήρωσε ο Βίων Παπαμιχάλης, στον οποίον και καταχωρήθηκε.
Η πανέμορφη τότε Αρετή Παπούλια που δεν συνέχισε μετά ως ηθοποιός είναι η μητέρα της σημερινής μεγάλης μας ηθοποιού Ελένης Κοκκίδου.
Οι βασικοί ήρωες της ταινίας έχουν ονόματα αντίστοιχα με αυτά των ηρώων του θεατρικού έργου, “Όνειρο θερινής νυκτός” στο οποίο έκαναν πρόβες πριν αρχίσει ο πόλεμος.
Οι αδούλωτοι σκλάβοι” είναι η πρώτη ταινία για την οποία έγραψε μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Τα κομμάτια που ακούγονται στην ταινία είναι τα εξής:
“Το ορατόριο της Μεγάλης Παρασκευής”, ορχήστρα
“Προς στο στερνό ξημέρωμα”, χορωδία
Το τραγούδι της αυγής”, τραγούδι: Ιωάννα Άλβα
Περίληψη της ταινίας, “Αδούλωτοι σκλάβοι”
Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στην Αθήνα, μια παρέα νέων έχει φτιάξει θεατρική ομάδα και πρόκειται να ανεβάσει το Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ. Έρχεται όμως ο πόλεμος να ματαιώσει τα σχέδιά τους.
Με την Κατοχή, οι φίλοι αφήνουν τις οικογένειές τους για να μπουν στην Αντίσταση, στην οποία και αφιερώνονται. Μερικοί θυσιάζουν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των κατακτητών. Ο Δημήτρης (Γιώργος Ταλάνος) και η Τιτάνια (Έλλη Λαμπέτη) ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, ενώ ο αγώνας κλιμακώνεται, αλλά ο έρωτάς τους δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Τόσο η Ελένη όσο και ο αρχηγός της παρέας τρέφουν ανέκφραστα τρυφερά αισθήματα για τον πιανίστα, ο οποίος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και θανατώνεται. Η ταινία, εξάλλου, είναι μία από τις πρώτες ελληνικές ταινίες στις οποίες αποτυπώνονται εικόνες ομοφυλοφιλίας.
Στη συνέχεια, η ταινία παρουσιάζει μια σειρά από αντιστασιακές πράξεις στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη της παρέας. Κλείνει με πλάνα αρχείου από την απελευθέρωση της Αθήνας και με όλον τον κόσμο να πανηγυρίζει στους δρόμους μαζί με τους εναπομείναντες ζωντανούς της παρέας των αντιστασιακών (υπήρξαν τρεις νεκροί κατά τη διάρκεια του αγώνα τους).