12.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Ψυχώ αλλά Μεν και Δεν…

"Οι Μεν και Δεν" όχι μόνο αποτελούν...

Μίμης Πλέσσας: Τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του

Ο Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοσυνθέτης με τις...

Ορέστης Μακρής: Μία κατηγορά ηθοποιού από μόνος του

Και οι δυνατοί λυγίζουν…Όχι, δεν είναι τίτλος...
Κατηγορία:

Uranya 2006-2007

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 2006
Κυκλοφορία: 07 Δεκεμβρίου 2006
Διάρκεια: 100' Λεπτά
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Κώστας Καπάκας
Σενάριο: Κώστας Καπάκας
Συγγραφέας: Κώστας Καπάκας
Φωτογραφία: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Μουσική συνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Εταιρία παραγωγης: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος
Τραγούδι: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Maria Grazia Cucinotta (Ουρανία) , Άρης Τσάπης (Αχιλλέας) , Ανδρέας Κυριακάκης (Θωμάς) , Ντίνα Μιχαηλίδη (Ευγενία) , Νίκος Βασιλικιώτης (Φανούριος) , Γιώργος Λιάτης (Ηρακλής) , Δημήτρης Πιατάς (χωροφύλακας) , Ταξιάρχης Χάνος (Αλέκος) , Μαρία Φιλίππου , Μανώλης Μαυροματάκης , Φώτης Θωμαϊδης , Δημήτρης Πετρόπουλος , Αντώνης Μπαμπούνης , Φωτεινή Μπαξεβάνη , Στέλιος Ιακωβίδης , Γιώργος Σουξές , Βασίλης Τσάγκλος , Λάμπρος Αποστόλου , Μαρία Αντουλινάκη , Τάσος Παλαντζίδης , Χριστίνα Μαντέση , Νίκος Καραθάνος , Δημήτρης Μαυρόπουλος , Υρώ Λούπη (ντουμπλές της Maria Grazia Cucinotta (Ουρανίας)) , Κωνσταντίνος Ζαμπάρας , Λυδία Λιάτη (μικρή αδερφή του Αχιλλέα) , Πατρίκιος Κωστής (μηχανικός προβολής) , Κωνσταντίνος Λεβαντής (στρατιωτικός αστυνόμος ΕΣΑ)

Η ταινία, “Uranya” είναι μια ελληνοϊταλική συμπαραγωγή, του 2006 στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου η Φίνος Φιλμ. Οι Έλληνες συντελεστές της ταινίας, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους του είδους τους στην χώρα μας, ενώ οι Ιταλοί έχουν στο ενεργητικό τους σπουδαίες διεθνείς παραγωγές.

-Η ταινία, έλαβε τις εξής διακρίσεις στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/κης το 2007: α) 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας, β) Βραβείο Σεναρίου, γ) Βραβείο Ερμηνείας Β’ Ανδρικού Ρόλου, δ) Βραβείο Μουσικής, ε) Βραβείο Ενδυματολογίας.

-Η ταινία,“Uranya” συμμετείχε σε 8 διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων: Festival Internacional de Cinema Do Funchal (Πορτογαλία, 2007) – κέρδισε το Βραβείο Κοινού, 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου “Αντίποδες” (Αυστραλία, 2007), San Francisco Greek Film Festival (ΗΠΑ, 2008), κ.α.

Uranya 2006-2007
Σκηνή από την ταινία, “Uranya”.

-Την μουσική επιμέλεια της ταινίας, είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Χρόνια στο χώρο του θεάματος, έχοντας πραγματοποιήσει συνεργασίες με μεγάλους ερμηνευτές και πλούσιο βιογραφικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Peppermint», «Φτηνά Τσιγάρα», «Άδης» από κινηματογράφο, «Κάμπινγκ», «Africa», «Κόκκινο Φεγγάρι» από τηλεόραση, «Χάρολντ και Μοντ», «Ηλέκτρα» (Εθνικό θέατρο), από το χώρο του θεάτρου.

-Το ομότιτλο τραγούδι της ταινίας, ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
-Σκηνογράφος της ταινίας,“Uranya” η Όλγα Λεοντιάδου («Πολίτικη Κουζίνα», «Θηλυκή Εταιρία»), ενώ τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα («Η Χορωδία του Χαρίτωνα», «Νύφες», «Λουκουμάδες με μέλι»).

-Ηχολήπτης η σταθερή αξία, Μαρίνος Αθανασόπουλος, έχοντας δουλέψει σε πολυάριθμες ταινίες και συνεργαστεί με αρκετούς σκηνοθέτες, από τον Αγγελόπουλο ως τον Περάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία, όπως οι περισσότερες ελληνικές παραγωγές τα τελευταία χρόνια, έχει ήχο Dolby Digital.

-Το επιτελείο της CL Productions, αφού αναζήτησε αρκετά μέρη σ” όλη την Ελλάδα, κατέληξε στην Κρήτη. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Φρες και δευτερευόντως στον Κουρνά, το Μάλεμε και τη Γεωργιούπολη. Οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν για τα καταπληκτικά τοπία που διαθέτουν (θα το διαπιστώσετε άλλωστε και στην ταινία, εάν δεν το ξέρετε ήδη!) και για το ότι έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Ειδικότερα η πλατεία στον Φρε, έχει τέτοια διάταξη που κρίνεται ιδανική για τις ανάγκες της ταινίας, “Uranya”. Σχεδόν κυκλική, είναι ότι καλύτερο για τη δημιουργία μιας «γειτονιάς» όπου θα διαδραματίζεται η ιστορία. Εκεί λοιπόν οι παραγωγοί έστησαν ένα «μικρό χωριό» από την αρχή. Από τον περασμένο Μάιο και για ένα περίπου μήνα, ξεκίνησαν τη δημιουργία των σκηνικών.

Πρώτα απ” όλα δημιουργήθηκε ένας θερινός κινηματογράφος, το «σινέ Μπριζίτ», μέρος συνεύρεσης όλου του χωριού και τραγελαφικών συμβάντων για τους μικρούς πρωταγωνιστές. Ακόμα, κατασκεύασαν ένα καφενείο, ένα σχολείο, ένα κουρείο, ένα παντοπωλείο, ένα πρακτορείο τύπου και ένα φαρμακείο.

-Στο χωριό του Κουρνά, χρησιμοποιήθηκε μία παλιά κατοικία ως το σπίτι της οικογένειας ενός από τους μικρούς πρωταγωνιστές.

-Στο Μάλεμε και τη Γεωργιούπολη τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε φυσικά τοπία. Ακόμα, γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σούδας, όπου προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον «Αχιλλέα» της ταινίας, μετά από ένα… ατύχημα που είχε στον κινηματογράφο! Αν είστε λίγο προσεκτικοί θα παρατηρήσετε τον Κώστα Καπάκα και την Εύα Νάθενα υποδυομένους τον τραυματία και τη νοσηλεύτρια αντίστοιχα!
-Τα γυρίσματα της ταινίας,“Uranya” ξεκίνησαν στις 8 Ιουνίου.

Τα ημερήσια γυρίσματα διαρκούσαν συνήθως από τις 8 το πρωί έως αργά το απόγευμα και τα νυχτερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το επόμενο πρωί! Το τελευταίο «cut» ακούστηκε στις 27 Ιουλίου, μετά από ενάμισι μήνα γυρισμάτων. Ακολούθησαν άλλες τρεις μέρες στην Αθήνα, τέλη Αυγούστου.

Κώστας Καπάκας – σκηνοθέτης

“Ήθελα να κάνω μια νοσταλγική κωμωδία για την εφηβεία, την ενηλικίωση και την εποχή εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του ’60 που έτρεφε προσδοκίες και όνειρα.

Τότε που οι άνθρωποι περίμεναν και ήλπιζαν σε ένα καλύτερο αύριο. Τότε που όλα ήταν δυνατά. Τότε που ο άνθρωπος έφτασε ακόμη και στο φεγγάρι. Τότε που υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Ένα γλυκό ελληνικό καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Αυτό το ελληνικό καλοκαίρι που μάγεψε και τον Ιταλό διευθυντή φωτογραφίας, τον Στέφανο Φαλιβένε. Το ίδιο ελληνικό καλοκαίρι στην Κρήτη, όπου τελικά γυρίστηκε η ταινία, που τα χρώματα και οι μυρωδιές του θύμισαν στη Maria Gracia τη Μεσσήνη στη Σικελία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε . Μέσα από τα μάτια του ήρωα της ταινίας, του Αχιλλέα, θέλησα να δω τον κόσμο όπως ήταν εκείνη την εποχή.

Η ελληνική επαρχία, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η οικογένεια, ο γελοίος απόηχος της Χούντας και οι αστείες παρενέργειες του “καθεστώτος”, η έλευση της τηλεόρασης και τα όνειρα που γεννιόντουσαν. Και προ παντός τα παιδιά. Αυτοί οι έφηβοι που ονειρεύονταν με την ίδια ευκολία την Ουρανία, το φεγγάρι, τον κόσμο ολόκληρο”.

Περίληψη της ταινίας, “Uranya”

Πέντε έφηβοι αγωνιούν ν’ ανακαλύψουν τον έρωτα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Σ’ ένα μικρό χωριό, μια παρέα νέων μεγαλώνουν με όνειρα, προκαταλήψεις, μυστικά και ψέματα. Το καλοκαίρι του 1969 θα σημαδέψει τα όνειρα τους… Η Ουρανία είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα που μένει λίγο έξω από το χωριό, δίπλα στη θάλασσα.

Ένας κοινός όρκος τους δένει μυστικά: να μαζέψουν χρήματα ώστε να επισκεφτούν την Ουρανία για να τους μυήσει στο μυστήριο του έρωτα. Όταν μπαίνει το μεγάλο δίλημμα να αγοράσουν την πρώτη ασπρόμαυρη τηλεόραση για να δουν την προσσελήνωση ή να επισκεφτούν την Ουρανία η παρέα θα διαφωνήσει και ο Αχιλλέας θα μείνει μόνος. Θα αθετήσουν τον όρκο που έδωσαν για την Ουρανία; Ευτυχώς που ο από μηχανής θεός ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του…

Στην ίδια κατηγορια

Το ανθρωπάκι 1969-1970

Η ταινία, "Το ανθρωπάκι" κυκλοφόρησε στις αίθουσες τη σεζόν 1969-1970, κάνοντας πρεμιέρα την 1η...

Ζητείται ψεύτης 2010

Πλοκή: Ο Θεόφιλος Φερέκης αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά έρχεται αντιμέτωπος...

Το λεβεντόπαιδο 1969-1970

Η ταινία, "Το λεβεντόπαιδο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 344.184 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Θέμα συνειδήσεως 1972-1973

Η ταινία, "Θέμα συνειδήσεως" προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και έκοψε 132.930 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο