Το πρώτο αποκλειστικό συμβόλαιο με εταιρεία παραγωγής

εταιρεία παραγωγής
Advertisement

Λίγα μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία των πρώτων ταξί στην Αθήνα, ο Μίμης Φωτόπουλος υποδυόμενος σε ταινία της Φίνος Φιλμ έναν συμπαθέστατο και απλοϊκό ταξιτζή της εποχής, κατάφερε να χτίσει το πρότυπο του Έλληνα ταξιτζή στην λαϊκή συνείδηση. Αναφερόμαστε φυσικά στην ταινία του 1953 με τίτλο «Το σωφεράκι», η οποία ανέδειξε τον σπουδαίο αυτό ηθοποιό στον πλέον δημοφιλή για τη δεκαετία του 1950.

Advertisement

Πέρα από την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία, η διάκριση αυτή για τον Φωτόπουλο οφείλεται και στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Έλληνα ηθοποιός που υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με εταιρεία παραγωγής, στην προκειμένη περίπτωση τη Φίνος Φιλμ.

H υπόθεση της ταινίας θέλει τον πληθωρικό εργένη Βέγγο να δουλεύει ως ταξιτζής με ένα γραφικό αυτοκίνητο – σαραβαλάκι. Η ζωή του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Λέλα, αφού εξαιτίας της θα εγκαταλείψει τις απόψεις του περί εργένικης ζωής και θα αποφασίσει να αποκτήσει καινούργιο ταξί.  Όμως η μητέρα της Λέλας αντιδρά στη σχέση αυτή, αφού θεωρεί ότι ο Βάγγος «δεν κάνει για οικογένεια».

to soferaki

Ωστόσο, η αγάπη του τελευταίου για την Λέλα είναι τόσο μεγάλη που τον οδηγεί στο να την απαγάγει, με τη βοήθεια των φίλων του. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, το τέλος είναι καλό για όλους.  Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι Σμαρούλα Γιούλη, Σπεράντζα Βρανά, Τζένη Σταυροπούλου, Λόλα Φιλιππίδου, Έλσα Ρίζου, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Θανάσης Τζενεράλλης, Γιώργος Λουκάκης, Νίκος Φέρμας κ.α. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του μετρ του είδους Γιώργου Τζαβέλλα.

Αρκετό παρασκήνιο συνοδεύει την ταινία αυτή. Πρώτα από όλα, σε αυτή ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το σουξέ «Μια ζωή την έχουμε», σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους Γιώργου Τζαβέλλα, το οποίο πέντε χρόνια αργότερα έδωσε τον τίτλο στην ομώνυμη ταινία του Τζαβέλλα με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν.

Επίσης, στην ταινία αυτή κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η χορεύτρια τότε και μετέπειτα ηθοποιός, Έλσα Ρίζου. Το «Σωφεράκι» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας στις 02 Φεβρουαρίου του 1953 και έκοψε στην πρώτη προβολή 190.589 εισιτήρια, ερχόμενη πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων από τις 22 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς.

Η μουσική ήταν του Μιχάλη Σουγιούλ και το μοντάζ του Ντίνου Κατσουρίδη. Στο τραγούδι εμφανίζεται ο Μανώλης Χιώτης, σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του σε ελληνικές ταινίες.

Προηγούμενο άρθροΕγωισμός: Το σκάνδαλο της ερωτικής αφίσας
Επόμενο άρθροΤο χατίρι του Φίνου στη Τζένη Καρέζη