Όταν το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελέσει σεναριακή βάση

hqdefault 32
hqdefault 32
Advertisement

Mπορεί άραγε το…πρωτογενές πλεόνασμα (γνωστός ο όρος, μη μου πείτε…) να αποτελέσει τη σεναριακή βάση για μία ολόκληρη ταινία; Πριν απαντήσετε επηρεασμένοι από τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, μάθετε ότι η απάντηση είναι… «ναι».

Advertisement

Κι αυτό συνέβη το 1958, όταν η Finos Film γύρισε την ταινία «Μια ζωή την έχουμε», η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφους για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς είναι το γεγονός ότι μαζί με την Δημήτρη Χορν πρωταγωνιστούσε μια διάσημη ξένη ηθοποιός, το ότι το σενάριο αφορούσε άλλους πρωταγωνιστές από αυτούς που τελικά είχε η ταινία, ενώ ένας άλλος λόγος είναι το πολύ υψηλό budget για την εποχή της. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και πρώτα από όλα από το…πλεόνασμα.

Το σενάριο ήθελε έναν φτωχό και δειλό ταμία μιας τράπεζας (Δημήτρης Χορν), να ανακαλύπτει το εξαιρετικά μεγάλο χρηματικό ποσό των 1.101.101,10 δραχμών ως πλεόνασμα. Ενώ αρχικά σκοπεύει να το αναφέρει, η συμπεριφορά του διευθυντή της τράπεζας απέναντί του, τον ωθεί τελικά στο να το καταχραστεί.

Ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα με την φιλοχρήματη ερωμένη του αφεντικού του (Υβόν Σανσόν), μέχρι που αποκαλύπτεται και καταλήγει στη φυλακή. Εκεί, θα αρχίσει η εξιστόριση των γεγονότων στον φύλακα του κελιού του (Βασίλης Αυλωνίτης).

Καθώς, όμως, αναμένει τη δίκη του, ανακαλύπτει ότι από ένα παιχνίδι της τύχης, έχει μια ολοκληρη περιουσία στην κατοχή του, και έτσι καταφέρνει να ξεπληρώσει το χρέος του και να φύγει για το εξωτερικό. Όπως είπαμε μαζί με τον Χόρν, πρωταγωνιστούσε η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Υβόν Σανσόν, η οποία όμως ήταν ελληνικής καταγωγής.

Παρόλα αυτά η ίδια δεν ήξερε καλά ελληνικά και στην ταινία ντουμπλαρίστηκε από την ηθοποιό Θεανώ Ιωαννίδου. Μάλιστα, το πραγματικό επίθετο της Σανσόν ήταν…Σαπουντζάκη.

Αρχικοί πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, όμως αφενός ο Λογοθετίδης ήταν πολύ άρρωστος και δεν μπορούσε να παίξει, αφετέρου ο ρόλος της Αλίκης αποφασίστηκε τελικά να δοθεί σε ευρωπαία σταρ για να προωθηθεί η ταινία στο εξωτερικό. Έτσι Βουγιουκλάκη και Λογοθετίδης δεν πρωταγωνίστησαν τελικά ποτέ μαζί σε ελληνική ταινία.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Τζαβέλλα, ενώ άλλοι ηθοποιοί που πλαισίωσαν Χορν και Σανσόν ήταν οι Βασίλης Αυλωνίτης, Χρήστος Τσαγανέας, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος, Κούλης Στολίγκας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Τζόλυ Γαρμπή, Σταύρος Ιατρίδης, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Φέρμας, Νίκη Λινάρδου κ.α.

Τη μουσική έγραψαν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μιχάλης Σουγιούλ. Μάλιστα, το τραγούδι «Και ο Μήνας έχει Εννιά» του Σουγιούλ – από τους στίχους του οποίου πάρθηκε και ο τίτλος της ταινίας-, ερμηνεύεται από τον Νίκο Γούναρη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και ακούγεται μέχρι σήμερα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Μαϊου του 1958 και στην πρώτη προβολή της έκοψε 98.584 εισιτήρια σε Αθήνα-Πειραιά.

Προηγούμενο άρθροΗ πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία
Επόμενο άρθροO Γκιωνάκης με τις δημόσιες σχέσεις