Οι δοσατζήδες

Παραγωγής: Ορίζων Φιλμ
Πρεμιέρα: 01 Ιανουαρίου 1960
Παραγωγός: Θανάσης Σύλιας
Φωτογραφία: Θανάσης Σπηλιώτης, Παναγιώτης Ρηγίνος
Συγγραφέας:
Σεναρίο: Ναπολέων Ελευθερίου

Κωμωδία
1959

Νίκος Σταυρίδης, Θανάσης Βέγγος, Αλέκα Στρατηγού, Κούλης Στολίγκας, Λέλα Πατρικίου, Γιάννης Σπαρίδης, Ράλλης Αγγελίδης, Γιώργος Ξύδης, Άλκηστις Γάσπαρη, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Βιολέττα Σούλη, Γιάννης Ζησιμόπουλος, Πάρις Πάππης, Δημήτρης Σημηριώτης, Κική Βυζαντίου, Καίτη Πασά, Νίτσα Σαραντοπούλου, Γιώργος Ντελέρνο, Βάσω Μπιστρούδη, Μαρίκα Μαυροπούλου, Παντελής Παλιεράκης, Μαρίκα Ξανθάκη, Γιάννης Τζοάννος, Αλίκη Ρωμανού, Αριστείδης Φέτσης, Ιωάννα Μουρούγκου, Μαρίκα Σαββοπούλου, Παναγιώτης Σερέλης, Δημήτρης Βουδούρης, Σάββας Καλαντζής

Οι δοσατζήδες

Περίληψη: Ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Θωμάς Καλαφάτης, είναι δυο στενοί φίλοι, και αποφασίζουν ν’ ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Αγοράζουν εμπόρευμα από τον κύριο Γιώργο και με την τρίκυκλη μοτοσικλέτα που την διαμορφώνουν σε κινητό πολυκατάστημα γυρίζουν την Αθήνα, πουλώντας με δόσεις σε όλους τους πελάτες τους. Αφού έχουν σχεδόν ξεπουλήσει όλο το εμπορευμά τους, διαπιστώνουν ότι δεν έχουν ούτε μια δραχμή στη τσέπη τους. Έτσι αποφασίζουν ν’ αρχίσουν να πάνε στους πελάτες τους και να μαζέψουν τα χρωστούμενα. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένουν, αφού κανείς από αυτούς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει, λεγόντας στον Πασπάτη και τον Καλαφάτη διάφορες δικαιολογίες. Τότε οι δυο φίλοι αποφασίζουν να οργάνωθουν καλύτερα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Έξτρα: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 16.465 εισιτήρια. Ήρθε στην 24η θέση σε 51 ταινίες.

Η ταινία -μια κωμωδία με νεορεαλιστικά στοιχεία- επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο “Οι Δοσατζήδες”, από την εταιρία “Αθήνα Φιλμ” του Θανάση Σύλια, σχεδόν μια δεκαετία μετά την αρχική της κυκλοφορία, όταν ο Βέγγος είχε γίνει πια πρώτο όνομα. Εξ ου και η επαναδιάταξη της σειράς των ονομάτων στο ζενερίκ, που επέτρεπε το πλασάρισμά της ως μια ταινία.”Του δοσατζή του γέλιου, Θανάση Βέγγου!”. Σήμερα προβάλλεται στην τηλεόραση και με τον τίτλο “Θα Γυρίσει Κι Ο Τροχός”.

Ατάκα ταινίας
Καλαφάτης: Λοιπόν, πέρνουμε μια μοτοσυκλέτα με τρεις ρόδες.
Πασπάτης: Την πήραμε…
Καλαφάτης: Της βάζουμε ένα κουβούκλιο.
Πασπάτης: Της το βάλαμε…
Καλαφάτης: Της ρίχνουμε μέσα μερικά εμπορεύματα.
Πασπάτης: Της τα ρίξαμε.
Καλαφάτης: Και ξεκινάμε να πουλάμε με δόσεις…
Πασπάτης: Ξεκινήσαμε…
Καλαφάτης: Ξέρεις τι γίνεται;
Πασπάτης: Πού θες να ξέρω; Καφετζού είμαι;
Καλαφάτης: Πολλά λεφτά! Δουλειές με φούντες που λένε!
Πασπάτης: Οπωσδήποτε οι δουλειές μας θα είναι με φούντες, γιατί τα φέσια που θα μας φορέσουνε με φούντες θα είναι.

Ελληνικός Κινηματογράφος Οι δοσατζήδες
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΟ Δράκος
Επόμενο άρθροΜην είδατε τον Παναή

Similar Articles

Comments