Η Τρούμπα της δεκαετίας του 1960

Τρούμπα 67
Advertisement

Μπορεί η ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» να είναι εκείνη που έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στο μυαλό των Ελλήνων, όσον αφορά στην Τρούμπα της δεκαετίας του 1960, ωστόσο υπάρχουν και άλλες ταινίες που έχουν ασχοληθεί με επιτυχία με αυτό το τεράστιο κοινωνικό «ζήτημα» της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Advertisement

Μία από αυτές είναι και η ταινία «Τρούμπα 1967», παραγωγής Απόστολου Τεγόπουλου, σε σενάριο Πάνου Κοντέλλη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.

Τρούμπα 1967

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Καίτη Θεοχάρη, Μπέτυ Αρβανίτη, Γιώργος Μούτσιος, Σπύρος Καλογήρου, Νάσος Κεδράκας, Αλέκος Κουρής, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χριστόφορος Ζήκας, Κική Διόγου, Αγγελική Παπαγιαννοπούλου, Ελένη Ροδά, Κλέαρχος Καραγεωργίου, Δημήτρης Δαμαλάς, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Γρηγορίου, Γιώργος Βεντουράτος, Νίκος Πασχαλίδης, Γιώργος Βουτσίνος, Νίκος Νεογένης, Βαγγέλης Καζάν κ.α.

Η ταινία εξελίσσεται μέσα στο γνωστό «σκοτεινό» σκηνικό της Τρούμπας του Πειραιά, με πρωταγωνιστές ανθρώπους της νύχτας με δουλειές λαθρεμπορίου και προστασίας γυναικών, βιοπαλαιστές του λιμανιού που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, γυναίκες-θύματα εκμετάλλευσης που ψάχνουν τον σωτήρα που θα τους βγάλει από τα δεσμά της σκλαβιάς τους.

Η ατμόσφαιρα είναι πάντοτε βαριά μέσα από το γκρίζο του ουρανού του Πειραιά, τη θολούρα από τα τσιγάρα του καμπαρέ και τα ντουμάνια των πλοίων και των εργοστασίων. Όσον αφορά στην υπόθεση, μια όμορφη τραγουδίστρια, η Ρίτα, εργάζεται σε ένα κακόφημο κέντρο της Τρούμπας.

Το αφεντικό του μαγαζιού διακινεί ναρκωτικά. Η Ρίτα συνδέεται συναισθηματικά με ένα τακτικό πελάτη του μαγαζιού, τον οποίο θεωρεί εύπορο, με σκοπό να απεμπλακεί από τις βρώμικες δουλειές του αφεντικού της.

Η Ρίτα όμως θα ανακαλύψει την τραγική οικονομική κατάσταση του φίλου της, αλλά θα μείνει κοντά του. Το πρώην αφεντικό της θα την πιέσει να τον βοηθήσει στη διακίνηση των ναρκωτικών. Εκείνη θα υποκύψει επιστρέφοντας στην παλιά της δουλειά και ο φίλος της θα την διώξει.

Τελικά ο φίλος της θα βρεθεί από σύμπτωση κάτοχος 200.000 δολαρίων και θα επιχειρήσει να φύγει με τη Ρίτα.

Κατά τη διάρκεια συμπλοκής της συμμορίας με την αστυνομία η Ρίτα σκοτώνεται. Στα ισχυρά «ατού της ταινίας» είναι η μουσική της, αφού ακούγονται δουλειές του Μάνου Λοίζου σε συνεργασία με τους Λευτέρη Παπαδόπουλο και Γιάννη Νεγρεπόντη.

Στην Τρούμπα 67 ακούγονται τραγούδια όπως το «Έλα λεβέντη μου», αλλά και το υπέροχο «Απέραντη πόλη» του Γιάννη Νεγρεπόντη.

Επίσης, το πασίγνωστο «Η δουλειά κάνει τους άντρες», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, ακούστηκε πρώτη φορά σε αυτήν την ταινία από την Ελένη Ροδά, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει με τον Δημήτρη Ευσταθίου στο δίσκο «Σταθμός» (1968).

Η ταινία στην πρώτη προβολή έκοψε 147.502 εισιστήρια και ήλθε στην 43η θέση σε σύνολο 117 ταινιών της περιόδου.

Προηγούμενο άρθροΓια ποιον λόγο δεν πήγε καλά εισπρακτικά Ο ανήφορος
Επόμενο άρθροΈγκλημα στο Κολωνάκι 1959-1960