Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Δείτε δύο σπάνιες φωτογραφίες του

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Advertisement

Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και πρωταγωνιστές όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας και πλήθος άλλων αστέρων συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να ασκούν τη δική τους γοητεία στο κοινό, φέρνοντας στην επιφάνεια αναμνήσεις και άγνωστες ιστορίες μιας άλλης εποχής.

Advertisement

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ πραγματοποίησε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην πρώτη έγχρωμη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση το 1956 στην ταινία, “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας” που αποτελεί και την πρώτη έγχρωμη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

papamixail.78

Με την εισαγωγή του το 1952 στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θα ζήσει την μαγεία της διδασκαλίας και της ερμηνείας από «μεγαθήρια» της υποκριτικής και στο δεύτερο έτος της σχολής θα ερμηνεύσει τον πρώτο μικρό θεατρικό του ρόλο στο έργο, “Ο Βασιλιάς και ο σκύλος” όπου και θα ξεχωρίσει.

Οι ρόλοι που θα ακολουθήσουν με την αποφοίτησή του ως αριστούχος τα επόμενα δύο χρόνια στο Εθνικό θα αποτελέσουν και τα θεμέλια για την σπουδαία μετέπειτα θεατρική του πορεία.

Η πρώτη εμφάνιση του στο σινεμά θα τον απογοητεύσει και αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέατρο και με πρώτο ουσιαστικά μεγάλο ρόλο το 1957 στον «Γλάρο» του Τσέχοφ.

Η παρουσία του δίπλα στην μεγάλη Κυβέλη με τις διθυραμβικές κριτικές που τον συνοδεύουν θα επιβεβαιώσουν και τις προσδοκίες των καθηγητών που πιστεύουν από την πρώτη στιγμή στο μεγάλο ταλέντο του.

Στην συγκεκριμένη παράσταση θα τον δει ο Φίνος μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο όπου στο πρόσωπο του θα διακρίνουν το νέο μεγάλο αστέρι του κινηματογράφου και θα του προτείνουν αρχικά δύο μικρούς ρόλους στην “Θεία από το Σικάγο” και στην “Κυρά μας η μαμή“, ικανούς για να τον κάνουν να ξεχωρίσει για άλλη μια φορά.

Την περίοδο αυτή θα παίξει και στο πλάι της Έλλης Λαμπέτη στο “Τελευταίο ψέμα“, μια συνεργασία που θα χαράξει για πάντα στην μνήμη του μέσα από την μαγική προσωπικότητα της μεγάλης ηθοποιού.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία θα έρθει τον Φεβρουάριο του 1959 στην “Αστέρω” της Φίνος Φιλμ όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την συμμαθήτρια του από την Δραματική Σχολή, Αλίκη Βουγιουκλάκη με την οποία θα θριαμβεύσει εννέα μήνες μετά στην θρυλική ταινία, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“.

papamixail 23

Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε εκδρομή με παρέα τις αγαπημένες φίλες και συναδέλφους του Μελίνα Μερκούρη, Δέσπω Διαμαντίδου και Μαίρη Χρονοπούλου, αρχές της δεκαετίας του ’60.

Την εποχή εκείνη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε δεσμό με τη Δέσπω Διαμαντίδου, με την οποία χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα, όταν ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τη γυναίκα με την οποία είναι συνδεδεμένος στο μυαλό όλων μας, την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Προηγούμενο άρθροΑλίκη Βουγιουκλάκη: Δύο σπάνιες φωτογραφίες από το 1963 και το 1976
Επόμενο άρθροΜαίρη Χρονοπούλου: Έρχεται, τα έχω οργανώσει όλα