Το Παιδί το Δελφίνι και η Σοφία Λόρεν

Poster Boy on a Dolphin 11
Poster Boy on a Dolphin 11
Advertisement

Το παιδί και το δελφίνι είναι ρομαντική ταινία παραγωγής 1957 που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Divine “Boy on a dolphin”. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στο ελλαδικό χώρο καθώς και την πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55.

Advertisement

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 50, συγκεκριμένα στα 1957. Γυρίζεται, στην Ύδρα, η πρώτη αμερικανική παραγωγή στην Ελλάδα. “Το παιδί και το Δελφίνι”. Μια ταινία που πρόσφερε τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πρώτα λεπτά της ταινίας που μοιάζουν περισσότερο σαν διαφημιστικό σποτ του ΕΟΤ.

Στα πρώτα καρέ βλέπουμε πλάνα από τη Ρόδο, τη Δήλο,τη Μύκονο πριν καταλήξει στην Ύδρα. Και φυσικά κατά τη διάρκεια του φιλμ  ο σκηνοθέτης δεν παραλείπει να μας δείξει εξαιρετικά πλάνα από την Ακρόπολη, τον Πειραιά και τα Μετέωρα. Η ταινία καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα αλλά και μια συμπάθεια των ξένων προς τη χώρα μας.

Αρχική πρόθεση των παραγωγών ήταν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι να δοθούν στην Τζόαν Κόλινς και τον Ρόμπερτ Βάγκνερ, σύντομα όμως η σκέψη άλλαξε και η τύχη χαμογελά στη Σοφία Λόρεν. Η άφιξη της στη χώρα μας υπήρξε επεισοδιακή καθώς στο αεροδρόμιο χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος και να ανοίξει δίοδος για τη φυγή της.

Η ίδια παραδέχθηκε αργότερα ότι φοβήθηκε και ότι ποτέ στη ζωή της δεν είχε ζήσει κάτι παρόμοιο με θαυμαστές της. Εξίσου επεισοδιακή βέβαια ήταν και η άφιξη της Λόρεν στην Ύδρα. Η  Ύδρα δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται κινηματογραφικά.

Πολύ πριν από το “Παιδί και το Δελφίνι” στο πανέμορφο νησί ο Φιλοποίμην Φίνος θα κάνει γυρίσματα των ταινιών του “Το τραγούδι του χωρισμού”(1939) και “Μαρίνα”(1947). Και φυσικά ένα χρόνο πριν τη διεθνή παραγωγή ο Μιχάλης Κακογιάννης θα γυρίσει εκεί το ατμοσφαιρικό δράμα “Το Κορίτσι με τα Μαύρα”.

Από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται στο φιλμ ο Αλέξης Μινωτής στον ρόλο ενός κυβερνητικού εκπροσώπου και φυσικά ο Τώνης Μαρούδας. Βοηθό σκηνοθέτη στο φιλμ βρίσκομαι τον μετέπειτα λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή ενώ οι χορογραφίες είναι του Γιάννη Φλερύ.

Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Δώρας Στράτου. Τα φιλμ της ταινίας μεταφέρονταν στην Αθήνα με το ταχύπλοο «Εριέττα» του Γιάννη Λάτση και οι  διορθώσεις στέλνονταν πίσω στην Ύδρα με τηλεγραφήματα.

Το σάουντρακ της ταινίας.

Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά σε δίσκο 33 στροφών με όλες τις μουσικές γέφυρες του φιλμ και φυσικά το εκπληκτικό ερωτικό τραγούδι “Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη” ερμηνευμένο  όμως από την Mary Kaye. Το συγκεκριμένο τραγούδι πρωτοτραγουδήθηκε από την σπουδαία Καίτη Ντενίς σε δίσκο 45 στροφών.

Στη ταινία το ερμήνευσε η Σοφία Λόρεν με υπέροχα σπαστά ελληνικά και με τη συνοδεία του Τώνη Μαρούδα.Για την ιστορία τα λίγα ελληνικά της Ιταλίδας Ντίβας λέγεται, ότι της τα έμαθαν οι καμαριέρες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου έμενε. Η συγκεκριμένη εκτέλεση υπάρχει σε ένα πραγματικά δυσεύρετο δίσκο 45 στροφών με τρία ακόμη τραγούδια της Σοφίας από άλλες κινηματογραφικές ταινίες. Το συγκεκριμένο δισκάκι πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Το τραγούδι “Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη” είναι γραμμένο από τον Τάκη Μωράκη και οι στίχοι από τη  Δανάη Στρατηγοπούλου, η οποία κατά δική της δήλωση  τους χάρισε στον Γιάννη Φερμάνογλου και έτσι υπογράφηκε στη δισκογραφία από εκείνον. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στη Νέα Υόρκη και είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τα ορφανά της χώρας μας. Φυσικά η μεγάλη κυρία του Ιταλικού κινηματογράφου έγινε πρωθιέρεια του τουρισμού της Ελλάδας.


Προηγούμενο άρθροΗ Φίνος Φιλμ και το ελληνικό σινεμά εκτός συνόρων
Επόμενο άρθροΠου γυρίστηκε η ταινία Μην είδατε τον Παναή