Τι συνέβη στην Ρένα Βλαχοπούλου στην κόμησσα της Κέρκυρας

photo2 23
photo2 23
Advertisement

Μια ταινία πλημμυρισμένη από τα καλοκαιρινά τοπία της Κέρκυρας ήταν πάντα ένα μεγάλο όνειρο της Ρένας Βλαχοπούλου, όνειρο που σε ανύποπτο χρόνο είναι εκμυστηρευθεί στον Φίνο. Ήταν άλλωστε γνωστό ότι ο «πατριάρχης» του ελληνικού κινηματογράφου δεν χαλούσε χατήρι στις αγαπημένες του πρωταγωνίστριες, όπως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Ζωή Λάσκαρη.

Advertisement

Έτσι, το 1972, είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει αυτό το βήμα, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει κατ’ εντολή του Φίνου ο Αλέκος Σακελλάριος. Έτσι, την χρονιά αυτή γυρίστηκε η ταινία «Η κόμησσα της Κέρκυρας», με πρωταγωνιστές την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκη, σε σενάριο και σκηνοθεσία του κυρ-Αλέκου.

Η κόμμισα της Κέρκυρας

Η ταινία αυτή γυρίστηκε στο σύνολό της στην Κέρκυρα και δεν υπάρχει ούτε μία σκηνή που να έχει γυριστεί στην Αθήνα ή αλλού. «Η κόμμισα της Κέρκυρας» αναμφισβήτητα αποτελεί μια διαφήμιση για το ξακουστό αυτό νησί του Ιονίου, αφού είναι μοναδικά τα τοπία που καταγράφει, στην πόλη, σε ιστορικά αξιοθέατα, καθώς και στις μαγευτικές παραλίες της. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υπέροχη μουσική του επίσης Κερκυραίου, Γιώργου Κατσαρού, καταλαβαίνει γιατί η ταινία αυτή αποτελεί διαχρονικά μια από τις πλέον ευχάριστες ταινίες του Φίνου, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου. Μάλιστα το τραγούδι «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι» που ακούγεται πολλάκις στην ταινία, αν και το έγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος, χρειάστηκε τη βοήθεια του Κατσαρού για να του βρίσκει φράσεις, λέξεις και τοπωνύμια της Κέρκυρας που θα περιέχονταν στους στίχους του!

Η υπόθεση της ταινίας ήταν η εξής: Ένας επιχειρηματίας, ο Σωτήρης Καρέλης (Αλέκος Αλεξανδράκης), παρουσιάζεται στη δασκάλα πιάνου και δύο φορές χήρα, τη σιόρα Αντζολίνα (Ρένα Βλαχοπούλου), και της ζητάει να του πουλήσει το αρχοντικό της για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Εκείνες τις μέρες φτάνει στην Κέρκυρα ένα ιταλικό μουσικό γκρουπ, το οποίο έχει μόλις εγκαταλείψει η τραγουδίστριά του Αλίντα Ρίτσι. Η Αντζολίνα πείθεται, όχι μόνο να τους φιλοξενήσει σπίτι της, αλλά και να αντικαταστήσει την τραγουδίστρια.

Η συνέχεια, όμως, είναι γεμάτη μπερδέματα διότι στο νησί έρχεται η αρχική τραγουδίστρια του γκρουπ με τον αρραβωνιαστικό της (Ορφέας Ζάχος), και όλοι αρχίζουν να ψάχνονται για τις πραγματικές τους ταυτότητες! Αναπόφευκτα δημιουργούνται μεγάλες παρεξηγήσεις, που προκαλούν όμως άφθονο γέλιο. Και ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το τέλος είναι καλό για όλους.

Εκείνο που ωστόσο σίγουρα σηκώνει πολύ συζήτηση είναι η συνεργασία της με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, η οποία ενώ ήταν άψογη επαγγελματικά, από πλευράς χημείας των δυο τους, μάλλον είχε ζήτημα. Είναι ολοφάνερο ότι οι δυο τους κινούνται σε διαφορετική υποκριτική κατεύθυνση και μέχρι το τέλος, η εικόνα αυτή δεν διαφοροποιείται. Μάλιστα, εάν δεν είχαν συνεργαστεί οι δυο τους στο παρελθόν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν διέθεταν την κατάλληλη χημεία. Αυτό όμως δεν ίσχυε, αφού σε άλλες ταινίες, και πάλι ως πρωταγωνιστές, ήταν εκπληκτικοί. Όπως π.χ. στην ταινία «Ένα κορίτσι για δύο».

Οπότε μάλλον θα πρέπει να σταθούμε στην αιτιολογία του timing, το οποίο για κάποιους λόγους δεν βοήθησε στην χημεία των δύο αυτών σπουδαίων ηθοποιών.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι Νόνικα Γαληνέα, Μάκης Δεμίρης, Βαγγέλης Πλοιός, Μπάμπης Ανθόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Ρία Δελούτση, Δημήτρης Παπαγιάννης, Ερρίκος Κονταρίνης, Τάσος Ραμσής, Βασίλης Κολοβός, Γιάννης Δοντάς, Γιώργος Σταμάτης κ.α. Στην ταινία εμφανίζεται το χορευτικό δίδυμο Φώτης Μεταξόπουλος και Νάντια Φοντάνα, που αν και δεν ήταν από τους τακτικούς συνεργάτες της Φίνος Φίλμ, συνεργαζόντουσαν με την Ρένα Βλαχοπούλου στο θέατρο και σε νυχτερινά κέντρα.

Η ταινία σημείωσε σημαντική εισπρακτική επιτυχία, αφού προβλήθηκε τη σεζόν 1971-1972, έκοψε 310.583 εισιτήρια και ήρθε στην 9η θέση ανάμεσα στις 90 ταινίες της σεζόν.Έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους Αθήνας-Πειραιά-Προαστίων στις 7 Φεβρουαρίου 1972.

Προηγούμενο άρθροΗ Τζένη Καρέζη και οι τρείς άντρες της ζωής της
Επόμενο άρθρο9 πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής