Όταν ο Θανάσης Βέγγος πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο

hqdefault 31
hqdefault 31
Advertisement

Μπορεί ο Θανάσης Βέγγος – το 1959 – να πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή, ωστόσο αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, όχι μόνο για τις 126 ταινίες που γύρισε, αλλά για το μοναδικό τρόπο που είχε να αποτυπώνει στο κινηματογραφικό πανί ακόμα και τις πιο στενάχωρες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις.

Advertisement

Μία από τις δεκάδες ταινίες του που διακρίθηκαν είναι και η ταινία «Ένα ασύλληπτο κορόιδο», που γυρίστηκε το 1969, σε συμπαραγωγή της δικής του κινηματογραφικής εταιρείας και της Finos Film. Tο σενάριο ήταν του Γιώργου Λαζαρίδη, ενώ σκηνοθέτης ήταν ο ίδιος ο Βέγγος.

Στην υπόθεση, ένας φτωχός κουρέας στην Πλάκα, ο Θανάσης, είναι ερωτευμένος με τη Λίζα, την κόρη του γείτονά του Χαρούπογλου, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών. Στο σπίτι του τελευταίου έμενε ο Φον Τζίφρεν, ένας γερμανός συνταγματάρχης, που λίγο πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα, έθαψε στην αυλή του κουρείου του Θανάση ένα θησαυρό.

Ο Γερμανός και δύο φίλοι του έρχονται, μετά από χρόνια στην Αθήνα, και προτείνουν στον Θανάση να αγοράσουν το κουρείο του, αλλά εκείνος δεν δέχεται να το πουλήσει. Προσπαθούν με άλλα μέσα να αποκτήσουν το θησαυρό, βοηθούμενοι και από τον παλιό συνεργάτη τους, τον Χαρούπογλου.

Ο αφελής Θανάσης, ο οποίος ωστόσο καταλαβαίνει τι συμβαίνει, βρίσκει την ευκαιρία να πάρει με τον τρόπο του εκδίκηση, κερδίζοντας τη φτωχή υπηρέτρια του Χαρούπογλου, την Ελπίδα, η οποία ήταν κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Μαζί με τον Βέγγο, πρωταγωνιστούν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δώρα Φύτιζα, Νόρα Κατσέλη, Γιώργος Βελέντζας, Τάκης Μηλιάδης, Κώστας Παπαχρήστος, Υβόνη Βλαδίμηρου, Γιάννης Ζαννίνο, Κώστας Μεντής, Φραγκούλης Φραγκούλης, Στράτος Παχής, Νένα (Ελένη) Μεντή, Ηλίας Γεωργιάδης, Κώστας Σταυρινουδάκης κ.α.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1968-1969 και έκοψε 178.895 εισιτήρια. Ήρθε στην 40η θέση, ανάμεσα σε 108 ταινίες.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Δαλιανίδης και ο Νόμος 4000
Επόμενο άρθροΟ κρυφός έρωτας του Μιχάλη Κακογιάννη για την Έλλη Λαμπέτη