Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Advertisement

Μπορεί σήμερα όποιος ακούει Ελλάδα να σκέφτεται αμέσως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, παρ’ όλα αυτά τη δεκαετία του ’50 και του ’60 η Ύδρα αποτελούσε ένα κορυφαίο προορισμό απόδρασης από τον οποίο παρέλασαν πλήθος αστέρων του παγκόσμιου κινηματογράφου ονομάζοντάς την μάλιστα το ελληνικό Κάπρι.

Advertisement

Κινηματογραφικές παραγωγές, μοδάτες παρέες, εκκεντρικά πρόσωπα, χλιδάτα σκάφη και αξέχαστα πάρτι συνθέτουν το σκηνικό της Ύδρας που πριν από κάποιες δεκαετίες είχε να αφηγηθει μια απολαυστική dolce vita διασήμων.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Όλα άρχισαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 όταν η 20th Centuty Fox και ο ελληνικής καταγωγής διάσημος παραγωγός του κινηματογράφου Σπύρος Σκούρας αποφασίζουν να γυρίσουν στο νησί την ταινία “Το παιδί και το δελφίνι” με την Σοφία Λόρεν. Για τα γυρίσματα της ταινίας χρησιμοποιήθηκε το αρχοντικό Λεούση που αργότερα αγοράστηκε από τον ΕΟΤ και έγινε Ξενία, ενώ ο ανεμόμυλος πάνω από τα κανόνια που υπήρχε σε πολλά καρέ της ταινίας μετονομάστηκε “Μύλος της Λόρεν”.

Η ταινία ανέδειξε τις ομορφιές του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο φέρνοντας πλήθος επωνύμων, ξένων και Ελλήνων, που αναζητούσαν την απλότητα και την αυθεντικότητα του τοπίου. Η Ελλάδα έγινε in και ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι σταρ φωτογραφίζονταν με φόντο τα πλακόστρωτα του νησιού.

Οι μοδάτες ελληνικές παρέες ανακαλύπτουν κι αυτές με τη σειρά τους τις ομορφιές του νησιού, εγκαταλείπουν για λίγο τα στέκια του Κολωνακίου και σαλπάρουν με τα ιστιοφόρα της εποχής, όπως την περίφημη Νεράιδα του Λάτση , για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ύδρα.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Το 1958 μια κεφάτη παρέα με αρχηγό τον Μπάμπη Μωρές, ιδιοκτήτη του κλαμπ της εποχής Babys Bar στη Σταδίου, επέλεξαν το νησί για το σαββατοκύριακό τους. Αποτέλεσμα της απόδρασης το πιο κεφάτο στέκι της Ύδρας, η περίφημη και θρυλική Λαγουδέρα, το μαγαζί που εκείνη την εποχή μπορούσε άνετα να συγκριθεί με το Studio 54 ή το Morocco στη Sunset Boulevard της Νέας Υόρκης. Πολύ γρήγορα γίνεται το στέκι της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ξένη διασημότητα που να πέρασε από το νησί και να μην ήπιε ένα ποτό στη Λαγουδέρα. Η διαφήμιση που έκανε η ταινία Το παιδί και το δελφίνι άνοιξε τις πόρτες του τουρισμού στην Ύδρα.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Είναι η εποχή που ο Ωνάσης και ο Νιάρχος φτάνουν με τις θαλαμηγούς τους στο λιμάνι του νησιού. Ο Κάρολος Φιj επίσης. Οι κοσμικοί της εποχής φτάνουν ο ένας μετά τον άλλον. Ο Ντίμης Κρίτσας, διάσημος στυλίστας της εποχής, η Δάφνη Κωστοπούλου, Φαίνη Ξύδη, Στέλλα Χατζηιωάννου, η Μελίνα, ο Τάκης Θεοδωραδόπουλους γιος του ιδιοκτήτη του Caravel, και συνωστίζονται στην Ύδρα διασκεδάζοντας στη Λαγουδέρα.

Οι διανοούμενοι προτιμούν το μπακάλικο του Κάτσικα για φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές συζητήσεις. Εδώ, μεταξύ άλλων, πίνουν τον καφέ τους συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες. Το ‘ 59 γυρίζονται το Ταξίδι με τον έρωτα με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Κακαβά, αλλά και το Κορίτσι με τα μαύρα. Η Ύδρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό συνεργείο με σκηνικό τα γραφικά πλακόστρωτα, τους ανεμόμυλους και τις παραλίες η φήμη της ξεπερνά τα όρια του Ατλαντικού και οι σταρ βρίσκουν στο νησί την αυθεντικότητα και το διαφορετικό που δεν βρίσκουν πλέον στα υπόλοιπα κοσμοπολίτικα θέρετρα.

Ο Χένρι Φόντα και ο Πέτερ Ουστίνοφ φωτογραφίζονται στο λιμάνι του νησιού. Το ‘ 59 φτάνει η Σοράγια, η θλιμμένη πριγκίπισσα. Ο εκδότης Νάσος Μπότσης περπατά στα σοκάκια της Ύδρας συνοδευόμενος από την ανερχόμενη τότε ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη, που διαφήμιζε χαμογελαστή τη μπίρα Φιξ.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος με τη Μπριζίτ Μπαρντό

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Η χρυσή εποχή της Ύδρας, όμως, ήταν αναμφισβήττητα η δεκαετία του ΄60. Οι ντόποιοι πληροφορούνται έκπληκτοι την άφιξη της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Έντι Φίσερ. Η Τζάκι Κένεντι το επισκέπτεται ως πρώτη κυρία τω ΗΠΑ, τρώει τζατζίκι και πίνει ρετσίνα, και αργότερα κάνει πάλι την εμφάνισή της στο πλευρό του Αριστοτέλη Ωνάση, στο “Χριστίνα”.

Όλοι πλέον τηλεφωνούν στον Μπάμπη της Λαγουδέρας για να κλείσουν ένα τραπέζι στο πλέον γνωστό μαγαζί στην Ελλάδα. Η κράτηση είναι τηλεφωνική όταν το σκάφος των διάσημων πελατών βρίσκεται ακόμη εν πλω στ’ ανοιχτά. Η Μελίνα με τον Ντασέν περνούν τα καλοκαίρια τους στο νησί και την παράσταση κλέβει και ο Τζο Ντασέν. Το ’64 η Ζωή Λάσκαρη και η Μάρθα Καραγιάννη ξεσηκώνουν τα πλήθη στα γυρίσματα της ταινίας Κορίτσια για φίλημα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ο Νίκος Κούρκουλος παραθερίζει σταθερά στην Ύδρα όπως και το νιόπαντρο εκείνη την εποχή ζευγάρι Τζένη Καρέζη – Ζάχος Χατζηφωτίου.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Κανείς δε λείπει φυσικά τα βράδια από τη Λαγουδέρα μαζί με άλλους επώνυμους. Έφη Μελά, Δημήτρης Καρέλας, Μίκης Θεοδωράκης, Ανδρέας Παπανδρέου με τη Μαργαρίτα, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Θεόδωρος Πάγκαλος και αμέτρητοι άλλοι έκαναν μια στάση στην Ύδρα όπως όφειλε κάθε προσωπικότητα που σεβόταν την κοινωνική της οντότητα εκείνη την εποχή.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Το 1965 η Γκρέτα Γκάρμπο φιλοξενούμενη στο Χριστίνα του Ωνάση, κάνει διακοπές στην Ύδρα και γνωρίζει τη Μελίνα Μερκούρη. Η Μαρία Κάλλας με τον Μενεγκίνι κάνουν κι αυτοί ένα πέρασμα από το διάσημο πλέον νησί. Το ’69 η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον σύζυγό της Γιούλ Μπρίνερ επισκέπτονται την Ύδρα και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Μπριζίτ Μπαρντό διασκεδάζει στη Λαγουδέρα με τον τότε σύντροφό της Πατρίκ Ζιλ.
Οι βασιλικές παρουσίες δεν θα μπορούσαν να λείψουν στο νέο θέρετρο της Μεσογείου. Ο Δον Χουάν Κάρλος και η Σοφία κάνουν διακοπές στην Ύδρα.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Όλοι επιδιώκουν να βρίσκονται στη Λαγουδέρα που ο χορός με μουσική υπόκρουση συγκροτήματα της πρωτοποριακής αγγλικής σκηνής, οι δίσκοι των οποίων φτάνουν απευθείας από το Λονδίνο, κρατά μέχρι την ανατολή του ηλίου. Ανάμεσα σε όσους διασκεδάζουν στα κεφάτα πάρτι της Λαγουδέρας, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Μαυρολέον και πολλοί άλλοι.
Στο μεταξύ, το νησί δεν έχει γίνει μόνο το κατάλληλο σκηνικό για ταινίες, αλλά και για φωτογραφήσεις κορυφαίων περιοδικών ανά τον κόσμο. Τα μοντέλα της Vogue περπατούν στα σοκάκια του νησιού και φωτογραφίζονται από τους πιο διάσημους φωτογράφους.
Φυσικά, από την όλη φάση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μπάμπης Μουτσάτσος, ιδιοκτήτης της Κουίντα, του πιο κεφάτου μαγαζιού της Φωκίωνος Νέγρη. Μετακομίζει το μαγαζί του στην Ύδρα μαζί με την παρέα του, που, μεταξύ άλλων, αποτελούσαν ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Μάρθα Καραγιάννη, η Καίτη Πασσά, ο Τέρη Ναθαναήλ, με στόχο φυσικά να ξεσηκώσουν τη νυχτερινή ζωή του νησιού.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Τα συντηρητικά ’60ς διαδέχθηκε η πιο απελευθερωμένη δεκαετία των 70ς, οπότε ουσιαστικά όλα επιτρέπονταν . Οι γυναίκες κάνουν μπάνιο topless και τα παιδιά των λουλουδιών κάνουν βόλτες στις παραλίες του νησιού.
Το 1970 η Γκάμπυ Συρίγου φιλοξενεί την Παλόμα Πικάσο. Ο Τζον Λένον έρχεται και ο μάνατζερ των Beatles Αλέξης Μάρδας, που ήδη είχε αγοράσει το περίφημο αρχοντικό του στο νησί, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Έρικ Κλάπτον, η Τζόαν Κόλλινς.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

Ο “Πειρατής” γίνεται ένα ακόμη στέκι διασημοτήτων. Μικ Τζάγκερ, Άγγελος Δρούλιας , Δημήτρης Ζουρντός, Φιλήμονας , Μιχάλης Ασλάνης, Δημήτρης Κοντομηνάς. Το ΄80 έχει ξεκινήσει ήδη η εποχή της Μυκόνου. Όμως η Ύδρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει πλήθος κοσμικών. Η Ύδρα ουσιαστικά δεν έχασε ποτέ τον κοσμικό χαρακτήρα της ακόμη κι όταν φώτα μετατοπίστηκαν στην Μύκονο. Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού το λιμάνι της γεμίζει ασφυκτικά από τα πολυτελή κότερα των επώνυμων επισκεπτών. τη λατρεύουν ιδιαίτερα οι οικογένειες Φιλίππου και Δάκη Ιωάννου. Η Αθηνά Ωνάση επισκέφθηκε και αυτή πριν από κάποια χρόνια το νησί που τόσο πολύ αγάπησε ο παππούς της.
Στο κοσμοπολίτικο θέρετρο εξακολουθούν να κάνουν τις διακοπές τους ο Αλέξης Μάρδας και η Τζόαν Κόλινς, αλλά και αρκετοί Αθηναίοι που διαθέτουν υπέροχα αρχοντικά με θέα το μαγευτικό λιμάνι του νησιού, όπως ο Θεμιστοκλής Βαράγκης, το ζεύγος Στραβελάκη, η Μαριλένα Λιακοπούλου, ο Μαρινόπουλος, ο Μπουτάρης, η Εριέττα Μαυρουδή, αλλά και ο ιδιοκτήτης της Virgin Ρίτσαρντ Μπράντσον. Η θρυλική Λαγουδέρα δεν υπάρχει πια, όμως εξίσου αξιόλογα στέκια υπόσχονται καλή και ποιοτική διασκέδαση στο διάσημο νησί.

Η Ύδρα τη δεκαετία του 50

efimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΤο ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο 1959-1960
Επόμενο άρθροΗ χρυσή εποχή των ελληνικών καφέ στην Αυστραλία