Η ταινία, Τα ξένα χέρια είναι πικρά και το άγνωστο Θρησκευτικό αξιοθέατο

Τα ξένα χέρια είναι πικρά
Advertisement

Η Αρχαία Σικυώνα είναι η “άγνωστη” αρχαία πολιτεία της Κορινθίας, ένας θαυμάσιος -αν και ελάχιστα γνωστός- αρχαιολογικός τόπος, περίπου 9 χλµ νότια του Κιάτου στην Κορινθία.

Advertisement

Πρόκειται για μία αρχαία πολιτεία µε σηµαντικά µνηµεία. Σε όποιο σηµείο του οροπεδίου κι αν σταθεί κανείς, αγναντεύει από ψηλά τα εύφορα περιβόλια της πεδιάδας του Ασωπού ως το Κιάτο και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου ως τον βράχο Ακροκορίνθου και τον Ισθµό στα ανατολικά.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα επιβλητικό αρχαίο Θέατρο, το ανασκαμμένο τμήμα της Αγοράς της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, το Στάδιο και οι ρωμαϊκές Θέρμες (Βαλανείο), που στεγάζουν σήμερα ένα μικρό αλλά υπέροχο αρχαιολογικό μουσείο.

Στο βίντεο παρουσιάζουμε τον πανέμορφο αλλά για τους περισσότερους τελείως άγνωστο Ιερό Ναό Το Γενέθλιο της Θεοτόκου, Παναγία η Γιάτρισσα. Ένα Θρησκευτικό αξιοθέατο που βρίσκετε στην άκρη ενός βράχου.

Επίσης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων συναντάμε τον Άγιο Θεόδωρο και δίπλα ένα σωζόμενο τμήμα Πύργου στις Νοτιοανατολικές παρυφές της σύγχρονης κωμόπολης του Βασιλικού (Αρχαία Σικυώνα).

Κατεβαίνοντας τη ρεματιά αρχικά συναντάμε άλλο ένα εκκλησάκι, τον Άγιο Αθανάσιο και στο τέρμα της δεσπόζει μία πηγή με μία μεγάλη βρύση, η επιγραφή της οποίας αναφέρει το έτος 1879 όμως εικάζεται ότι είναι πολύ παλιότερη.

Τέλος το 1968 είχαν πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στο Βασιλικό (Αρχ. Σικυώνα) τα γυρίσματα της ταινίας, “Τα ξένα χέρια είναι πικρά” παραγωγής ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ και πρωταγωνιστές τους: Μάρθα Καραγιάννη, Βύρων Πάλλη, Δέσποινα Νικολαίδου, Άρτεμις Τσαρμή, Παμφίλη Σαντοριναίου, Άγγελο Μαυρόπουλο, Ρένα Γαλάνη, Φρόσω Κοκκόλα, Γιώργο Βελέντζα και στον ρόλο του οδηγού της Agria τον ως σήμερα μόνιμο κάτοικο Βασιλικού (Αρχ. Σικυώνας) Ουίνστον – Τσωρσίλ Πρωτόπαπα (κοινώς Τζώρτζης).

Δείτε το βίντεο από το άγνωστο Θρησκευτικό αξιοθέατο

Πηγή άρθρου
FB: DroneDays gr
Youtube: DroneDays gr

Προηγούμενο άρθροΉξερες ότι η Ελένη Προκοπίου…
Επόμενο άρθροΗ Μαίρη Χρονοπούλου απευθύνει έκκληση για αίμα